Τα μηνύματα πίσω από την υπογραφή συμφωνίας στο Κάιρο, για τα ενεργειακά - «Πιέσεις» Χριστοδουλίδη ενόψει Γενεύης

Τα μηνύματα πίσω από την υπογραφή συμφωνίας στο Κάιρο, για τα ενεργειακά - «Πιέσεις» Χριστοδουλίδη ενόψει Γενεύης

Ενώ πλησιάζουμε στο ορόσημο του Μαρτίου και στη σύγκληση της πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη, η Λευκωσία έχοντας κατά νου την τακτική που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά και το κατοχικό καθεστώς -βάζοντας δηλαδή στο τραπέζι τη λύση δύο κρατών- προχωρεί με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα, προς κάθε κατεύθυνση.

Άλλωστε, τα ενεργειακά, αποτέλεσαν και αποτελούν το «κόκκινο πανί» για την τουρκική πλευρά, η οποία επιδιώκει διαμοιρασμό από τα οφέλη. Η Λευκωσία επιδιώκει με τις συμφωνίες που έχει συνάψει με την Αίγυπτο, να στείλει το μήνυμα πως είναι προς το συμφέρον των Τ/κ να συναινέσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών. Την ίδια ώρα, η υπογραφή Συμφωνίας και Μνημονίου Συναντίληψης στο Κάιρο, στέλνει μήνυμα προς την Ευρώπη, πως η Κυπριακή Δημοκρατία ενδυναμώνει τη θέση της, στην περιοχή.  

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, θέλοντας να στείλει το μήνυμα, πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να αναστείλει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, δήλωσε τη Δευτέρα, πως η  υπογραφή Συμφωνίας και Μνημονίου Συναντίληψης, στο Κάιρο, είναι καθοριστική για το μέλλον των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου. Την ίδια ώρα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δεν είναι μόνο η Κύπρος και η Αίγυπτος, είναι και οι εταιρείες, και αυτό είναι το σημαντικό βήμα, με πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το πώς προχωρούμε με ένα και μοναδικό στόχο, να εξυπηρετήσουμε μόνο, το συμφέρον του κυπριακού λαού».

Θορυβήθηκε το κατοχικό καθεστώς

«Άκυρες» και «χωρίς κανένα αποτέλεσμα» χαρακτηρίζει το κατοχικό καθεστώς, τις συμφωνίες που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς όπως ισχυρίζεται, οι Τουρκοκύπριοι «δεν αποτελούν μέρος τους» και «δεν τις εγκρίνουν».

Σύμφωνα με αναφορές από τα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης οφείλει «να σταματήσει αμέσως να κάνει βήματα που κινδυνεύουν να ξεπεράσουν τα όριά του και να φέρουν όχι μόνο το νησί αλλά και την περιοχή στο χείλος της σύγκρουσης.

Το κατοχικό καθεστώς επικρίνει τη σύναψη διεθνών συμφωνιών από την Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «βιώνει μέθη εξουσίας», ενώ κατηγορεί τη διεθνή κοινότητα για στήριξη της ελληνοκυπριακής ηγεσίας.

Το λεγόμενο «ΥΠΕΞ» υποστηρίζει ότι η ε/κ ηγεσία «συνεχίζει να ψεύδεται» ότι θέλει συμφωνία και το κάνει με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. «Ο πραγματικός στόχος της ε/κ ηγεσίας δεν είναι η επίτευξη μόνιμης και βιώσιμης συμφωνίας στο νησί, αλλά απλώς η διατήρηση του στάτους κβο. Η ε/κ πλευρά στοχεύει έτσι στη διατήρηση της άδικης απομόνωσης του τουρκοκυπριακού λαού, συνεχίζοντας παράλληλα την ηγεμονική της νοοτροπία αναπτύσσοντας διμερείς σχέσεις» σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση.

Ο «τ/κ λαός», καταλήγει η ανακοίνωση του «ΥΠΕΞ» είναι αποφασισμένος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις «με σκοπό τη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών, με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής τους ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος».

Ερχιουρμάν: O διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων παραμένει αβέβαιος

Για «4,5 χαμένα χρόνια» για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν εννοώντας την θητεία του Ερσίν Τατάρ, αναφέροντας ότι η περίοδος αυτή «έμεινε στην ιστορία ως περίοδος που ο Πρόεδρος  Χριστοδουλίδης «τρέχει μόνος του», κατά την έκφρασή του.

Ο Τρουφάν Εχιουρμάν σημείωσε πως τα θέματα ασφάλειας, ενέργειας και ναυτιλίας είναι αλληλένδετα στην περιοχή. Εμπλέκεται, συνέχισε, και το θέμα των εμπορικών διαδρόμων και επειδή όλα αυτά τα θέματα είναι εξαιρετικά σημαντικά για το νησί, την περιοχή και τον κόσμο, μπορεί να προκαλέσουν ένταση.

Ενώ υπάρχουν αυτά είπε, είτε θα συνεχίσουμε με το ότι η μη λύση είναι λύση, είτε θ’ αναζητήσουμε «διαφορετικό δρόμο» λέγοντας πως ο διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων παραμένει αβέβαιος και η διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας θα συνεχίσει να προκαλεί δυσκολίες. Όσο η ένταση παραμένει, πρόσθεσε, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ειρήνη και η σταθερότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί. Τόσο η μόνιμη ειρήνη, όσο και η ασφάλεια, είναι σημαντικές για την περιοχή, δήλωσε.

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα αλλαγής των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ που αφορούν την Κύπρο. «Αν γίνει αποδεκτό ότι υπάρχει άλλο κράτος στο βορρά και άλλο στο νότο, τότε οι υδρογονάνθρακες στο νότο θα ανήκουν μόνο στη Νότια Κύπρο» είπε. Συνέχισε λέγοντας ότι «οι εντάσεις για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες θα κλιμακωθούν περαιτέρω. Θα ληφθούν μέτρα για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τους εμπορικούς δρόμους» και διερωτήθηκε «γιατί να εγκαταλείψω τους υδρογονάνθρακες στο νότο;».

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Απειλεί ευθέως την Κύπρο για τις συμφωνίες με την Αίγυπτο η Τουρκία

Απειλεί ευθέως την Κύπρο για τις συμφωνίες με την Αίγυπτο η Τουρκία

Ευθείες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή τις συμφωνίες που υπογράφηκαν με την Αίγυπτο για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εξαπέλυσε η Άγκυρα, με «πηγές» του Υπουργείου Άμυνας να προειδοποιούν ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλες τις εξουσίες που έχει ως εγγυήτρια δύναμη.

BEST OF TOTHEMAONLINE