ΔΙΕΘΝΗ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Πέντε εισαγόμενα κρούσματα στην Κίνα - Αυξάνονται οι νεκροί στη Λατινική Αμερική

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Πέντε εισαγόμενα κρούσματα στην Κίνα - Αυξάνονται οι νεκροί στη Λατινική Αμερική

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα ενημερώθηκε για πέντε νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, που όπως διευκρίνισε ήταν όλα "εισαγόμενα", κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται που φθάνουν έχοντας μολυνθεί στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.

Δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στη Σετσουάν και από ένα σε Σαγκάη, Γκουανγκντόνγκ και Σαανσί, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Υγείας. Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος ασθενούς. Οκτώ ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία της Κίνας, όπου συνεχίζουν να νοσηλεύονται 73 άνθρωποι που παρουσιάζουν συμπτώματα της COVID-19.

Συνολικά, 78.315 άνθρωποι έχουν ιαθεί στη χώρα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα όπου ο SARS-CoV-2 πρόσβαλε για πρώτη φορά τον άνθρωπο στα τέλη του 2019 ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.022 κρουσμάτων μόλυνσης.

Βαρύ το πλήγμα στις ΗΠΑ

Άλλοι 743 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός μέσα σε 24 ώρες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε ως τις 20:30 χθες Δευτέρα (τοπική ώρα, στις 03:30 σήμερα Τρίτη ώρα Κύπρου) το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας ανέρχεται σε 105.099 νεκρούς στη χώρα αυτή, όπου έχουν καταγραφεί 1.809.109 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, δείχνουν οι αριθμοί της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, οι οποίοι ανανεώνονται συνεχώς.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα, σε απόλυτα μεγέθη, από την πανδημία του κορωνοϊού. Σχεδόν όλες οι αμερικανικές πολιτείες έχουν, λιγότερο ως περισσότερο, χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού που επέβαλαν για να αποτραπεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2.

Ωστόσο, δεκάδες αμερικανικές πόλεις επιβάλλουν νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για άλλο λόγο: εξαιτίας των διαδηλώσεων και των ταραχών που εξαπλώθηκαν σε σχεδόν όλη τη χώρα μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, 46χρονου Αφροαμερικανού, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς την περασμένη εβδομάδα στη Μινεάπολη (Μινεσότα).



Η κατάσταση στη Λατινική Αμερική

Στη Χιλή ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έφθασε χθες τα 105.159, ενώ τα θύματα της COVID-19 αυξήθηκαν σε 1.113, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Το εικοσιτετράωρο ως χθες στις 21:00 (τοπική ώρα) από την ίδια ώρα της Κυριακής καταγράφηκαν 5.471 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και υπέκυψαν άλλοι 59 ασθενείς, διευκρίνισε το υπουργείο.

Τα μέτρα περιορισμού στο Σαντιάγο και τη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας της Χιλής, που αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας, παρατάθηκαν ως την 5η Ιουνίου. Ωστόσο ο Υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς επισήμανε χθες ότι τα αποτελέσματα των μέτρων δεν φαίνονται "άμεσα" και πολλά θα εξαρτηθούν από το "πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες", δηλαδή αν και κατά πόσο θα εφαρμόσουν τις συστάσεις.

Ο απολογισμός της πανδημίας στο Μεξικό ξεπέρασε χθες Δευτέρα το όριο των 10.000 νεκρών, την ημέρα της έναρξης της διαδικασίας σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Το μεξικανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 237 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 2.771 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με τον απολογισμό της πανδημίας να ανέρχεται πλέον σε 10.167 νεκρούς επί συνόλου 93.435 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Το Μεξικό είναι χώρα με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στη Λατινική Αμερική, πίσω μόνο από τη Βραζιλία (29.937 θάνατοι).

Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης τονίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί χωρίς αυτό να έχει διαγνωστεί είναι πολλαπλάσιος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Χθες Δευτέρα μολαταύτα δεκάδες χιλιάδες εργάτες μπήκαν στις ουρές για να επιστρέψουν στα εργοστάσια αυτοκινητοβιομηχανιών στα σύνορα με τις ΗΠΑ, που προστέθηκαν στον κατάλογο των εταιρειών η λειτουργία των οποίων θεωρείται "απολύτως απαραίτητη" κι έτσι μπόρεσαν να ανοίξουν ξανά. 

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε άλλους 623 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 11.598 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει έτσι τους 29.937 νεκρούς επί συνόλου 526.447 μολύνσεων.

Μολαταύτα, χθες ο δήμαρχος του Ρίο ντε Ζανέιρο, ο Μαρσέλου Κριβέλα, παρουσίασε σχέδιο σταδιακής και αντιστρέψιμης επανεκκίνησης της δραστηριότητας από σήμερα Τρίτη, που προβλέπει αρχικά την επαναλειτουργία των εκκλησιών και την επανέναρξη των ναυτικών αθλημάτων, με χρήση μέσων ατομικής προστασίας και τήρηση μέτρων κοινωνικής απόστασης. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο στο σχέδιο έξι φάσεων, με κατάληξη την "επιστροφή στην ομαλότητα" τον Αύγουστο. Τα σχολεία προβλέπεται να ανοίξουν, αλλά για περιορισμένο αριθμό μαθητών, τον Ιούλιο.

Οι πολίτες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου συστήνεται να παραμείνουν υπό περιορισμό. Η πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη εστία της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής, με 5.462 θανάτους και 54.530 κρούσματα μόλυνσης ως το βράδυ χθες Δευτέρα. Σύμφωνα με τον δήμο της ομώνυμης πρωτεύουσας της πολιτείας, πλέον το 87% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι κατειλημμένο και το σύστημα υγείας έχει φθάσει τα όρια του κορεσμού του.

Ζήστε με τον ιό λέει ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν επικαλέστηκε τις οικονομικές απώλειες προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησής του να άρει την καραντίνα, παρά την αύξηση των μολύνσεων και των θανάτων στη χώρα, καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες "να ζήσουν με τον ιό".

Το Πακιστάν έχει άρει σχεδόν όλα τα μέτρα, κυρίως για να αποφύγει μια κατάρρευση της οικονομίας του. Η χώρα θα ανοίξει για τους τουρίστες, όμως κινηματογράφοι, θέατρα και σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 72.160 κρούσματα της Covid-19 και 1.543 θάνατοι στη χώρα - τις τελευταίες ημέρες αναφέρονταν ακόμη και 80 καθημερινά. Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Χαν εξήγησε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να αντισταθμίσει τις οικονομικές απώλειες λόγω της καραντίνας, όπως έκαναν άλλες χώρες.

Εκανε λόγο για μείωση στις εξαγωγές, πτώση του εισοδήματος κατά 30% και δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 9,4% φέτος, επικαλούμενος τη μοίρα που θα είχαν οι 50 εκατομμύρια συμπατριώτες του που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο Χαν είπε ότι η κυβέρνησή του έδωσε επιδόματα στους φτωχούς, κάτι όμως που δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί σε τόσο ευρεία κλίματα, αφού περίπου 130-150 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται δυσμενώς από την καραντίνα.

"Οι συνθήκες αυτές δεν επιτρέπουν να συνεχίσουμε να τους τροφοδοτούμε με χρήματα, για πόσο καιρό θα μπορούμε να το κάνουμε", τόνισε. Ο Χαν κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν υπευθυνότητα αλλά είπε ότι οι νέες μολύνσεις και οι θάνατοι είναι κάτι το αναπόφευκτο. "Ο ιός θα εξαπλωθεί κι άλλο. Πρέπει να πω μετά λύπης μου ότι θα έχουμε περισσότερους θανάτους. Αν οι άνθρωποι προσέξουν, μπορούν να ζήσουν με τον ιό", κατέληξε.

Μείωση στα κρούσματα στη Σερβία

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Σερβία μειώνονται σταθερά, μέρα με την ημέρα. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 18 νέα κρούσματα και είναι τα λιγότερα που καταγράφησαν από την 6η Μαΐου όταν η κυβέρνηση ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών.

Χθες κατέληξε ακόμη ένας ασθενής και έτσι έφτασαν τους 244 οι θάνατοι από τη νόσο Covid-19. Αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 468 ασθενείς εκ των οποίων οι εννέα είναι διασωληνωμένοι.

Συνολικά στη Σερβία επιβεβαιώθηκαν 11.430 κρούσματα ενώ εξετάστηκαν 247.760 δείγματα. Από σήμερα οι πολίτες που το επιθυμούν θα μπορούν να μεταβαίνουν στα κέντρα υγείας για να πραγματοποιήσουν τεστ αντισωμάτων. Οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας επισημαίνουν ότι η Σερβία αντικειμενικά εξήλθε της επιδημίας ωστόσο το τέλος της θα κηρυχθεί αφού για διάστημα 28 ημερών δεν υπάρξει κανένα νέο κρούσμα.

Το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και σύντομα θα επιτραπούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις μπορεί να αναβάλει το τέλος της επιδημίας του κορωνοϊού ή στην χειρότερη περίπτωση να προκαλέσει ακόμη και έξαρση, προειδοποιούν οι επιδημιολόγοι.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Τήρησε την υπόσχεση του ο ΠτΔ: Θέτει σε πιλοτική λειτουργία την εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» - Το μήνυμα του προς όλες τις γυναίκες

Τήρησε την υπόσχεση του ο ΠτΔ: Θέτει σε πιλοτική λειτουργία την εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» - Το μήνυμα του προς όλες τις γυναίκες

Την πιλοτική λειτουργία της εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε μήνυμα του για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top