Να επιτρέπονται οι σύζυγοι κατά τον τοκετό εφόσον, υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού, λέει η Επίτροπος Διοικήσεως.
Δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια που διαθέτουν γυναικολογικές κλινικές θα πρέπει να επιτρέπουν την παρουσία των πατέρων κατά τον τοκετό και τη γέννηση των παιδιών τους, νοουμένου ότι κάθε πατέρας υποβάλλεται επιτυχώς σε αρνητικό τέστ κορωνοϊού COVID-19, λέει σε αυτεπάγγελτη παρέμβασή της η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη.
Σημειώνει ακόμη ότι η πολιτική νοσηλευτηρίων να αποκλείουν τους μελλοντικούς πατέρες από την παρουσία τους κατά τη διάρκεια του τοκετού, λόγω αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 προσβάλει το δικαίωμα της μέλλουσας μητέρας να παρευρίσκεται μαζί της κατά τον τοκετό ένα άτομο της επιθυμίας της, και κάνει λόγο για διάκριση λόγω φύλου, εφόσον, όπως λέει, η πρακτική αυτή θέτει την έγκυο γυναίκα σε λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση, λόγω εγκυμοσύνης.
Η Επίτροπος Διοικήσεως αναφέρει ότι η παρέμβασή της κρίθηκε αναγκαία, καθότι περιήλθε στην αντίληψή της μέσω σχετικών παραπόνων, που έλαβε ότι, λόγω καθορισμού αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια που διαθέτουν γυναικολογικές κλινικές, αποφάσισαν ή/και προσανατολίζονται στο να αποκλειστεί η παρουσία των πατέρων, κατά τον τοκετό των συζύγων/συντρόφων τους.
«Παρόλο που δεν αμφισβητείται η αναγκαιότητα για αυστηρή συμμόρφωση με τις οδηγίες / συστάσεις των ειδικών, προκειμένου να περιοριστεί η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού στις μαιευτικές κλινικές, εντούτοις, ο αποκλεισμός των μελλοντικών πατέρων κατά τρόπο απόλυτο, να παρευρίσκονται, κατά το τοκετό, με την επίκληση της έκτακτης κατάστασης λόγω κορωνοϊού COVID-19, δεν συνάδει με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ αλλά και τον κανόνα της μη διάκρισης σε σχέση με την υποχρέωση για ευνοϊκότερη μεταχείριση των γυναικών για θέματα που σχετίζονται με την μητρότητα» λέει στην παρέμβασή της.
Σημειώνει εξάλλου ότι η διασφάλιση της προστασίας της μητρότητας απαγορεύει οποιαδήποτε λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση γυναίκας, ιδίως όσον αφορά την εγκυμοσύνη, το τοκετό, τη γαλουχία και τη μητρότητα. «Παράβαση των πιο πάνω, συνιστά διάκριση λόγω φύλου» συμπληρώνει.
Σύμφωνα με την κ. Στυλιανού-Λοττίδη, τα δικαιώματα των γυναικών κατά τον τοκετό πρέπει να προστατεύονται και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, νοουμένου ότι τηρούνται όλα τα αναγκαία προληπτικά και προστατευτικά μέτρα για αποφυγή του κινδύνου εξάπλωσης του ιού.
«Σε αντίθετη περίπτωση, στοιχειοθετείται άμεση διάκριση λόγω φύλου σε βάρος των εγκύων γυναικών, αφού υφίστανται, λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση, στον τομέα της πρόσβασης σε γυναικολογικές υπηρεσίες, προκειμένου να φέρουν στη ζωή τα παιδιά τους η οποία έγκειται στην απουσία προσώπου της επιλογής τους κατά την διάρκεια του τοκετού», συμπληρώνει.
Μεταξύ άλλων, υπενθυμίζει ότι μεταξύ των δικαιωμάτων που η μέλλουσα μητέρα έχει, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής και θετική της εμπειρία, κατά τον τοκετό, είναι και ο σεβασμός των επιλογών και προτιμήσεών της, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής του συντρόφου που θα τη συνοδεύει κατά τη διάρκεια του τοκετού και της γέννησης.
Παραπέμπει και σε επίσημη ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μαιών, η οποία αναφέρει ότι κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα ενημέρωσης, παροχή ή μη συγκατάθεσης, και σεβασμού των επιλογών και των αποφάσεών της. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα να έχει κάποιο σύντροφο της επιλογής της μαζί της κατά τη διάρκεια του τοκετού και της γέννησης, προστίθεται. Αναφέρεται επίσης ότι ένας ασυμπτωματικός σύντροφος θα πρέπει να επιτρέπεται να μείνει με τη γυναίκα, τουλάχιστον, κατά τη διάρκεια του τοκετού και της γέννησης.
Μεταξύ των διαπιστώσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως, αναφέρεται ότι η βίωση της εμπειρίας του τοκετού από τους άνδρες διαμορφώνει το γονεϊκό τους ρόλο, αφού μετατρέπει τον τοκετό από ένα απρόσωπο ιατρικό γεγονός σε οικογενειακή υπόθεση. Συμβάλλει, συνεχίζει, στην ένταξη του μελλοντικού πατέρα σ’ έναν ενεργητικό ρόλο, που τον καλεί να αποδεσμευτεί από μια μακρά παράδοση που τον ήθελε ακινητοποιημένο στο περιθώριο, βοηθώντας στη ψυχοσωματική προετοιμασία του ζευγαριού για τον τοκετό, προκειμένου να υποδεχθεί ομαλά τη νέα περίοδο της ζωής του και επιδρώντας εν τέλει θετικά στη σχέση του ζευγαριού.
Λέει ακόμη ότι η συντροφική συμμετοχή στον τοκετό δρα ανακουφιστικά και κατευναστικά πάνω στη σύζυγο/ σύντροφο, ιδίως υπό τις παρούσες συνθήκες που διανύουμε, όπου αναμένεται η μητέρα να διακατέχεται από έντονα αισθήματα άγχους, φόβου και αγωνίας. «Η συναισθηματική του στήριξη και η ενθαρρυντική του στάση εξασκούν μια θετική επιρροή στην ψυχοσωματική κατάσταση της επίτοκης, που ευνοεί την εύκολη και ανώδυνη εξέλιξη του τοκετού, ώστε να μπορέσουν να βιώσουν μαζί μία ιδιαίτερα συγκινησιακή στιγμή στην κοινή τους πορεία πλέον ως γονείς» καταλήγει η κ. Στυλιανού-Λοττίδη.
Η Έκθεση της της Επιτρόπου Διοικήσεως υποβλήθηκε στον Υπουργό Υγείας, ως καθ΄ ύλην αρμόδιο για την έκδοση σχετικών οδηγιών προς τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με τις πιο συστάσεις, ενώ αντίγραφο της παρέμβασης κοινοποιήθηκε και στην Παγκύπρια Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία για ενημέρωση.
AΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εκεχειρία στη Γάζα μετά από 465 ημέρες πολέμου - Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
• Καταδίωξη λαθροθήρων στους Εργάτες – Τραυματίστηκε θηροφύλακας
• Λευκός Οίκος: Η ανακοίνωση του για πρόσβαση ΚΔ σε τρία στρατιωτικά προγράμματα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις