Για το εμβόλιο του COVID-19, τα βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι βρεθεί και να κυκλοφορήσει στην αγορά και για τις έρευνες για την εύρεση του γράφει στο άρθρο της η Ειρήνη Στυλιανού, τελειόφοιτη Βιοϊατρικών επιστημών στο University College London.
Τι είναι τα εμβόλια και πως επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό;
Ποιά διαβήματα πρέπει να γίνουν μέχρι το εμβόλιο να μπορέσει να κυκλοφορήσει στην αγορά;
Ποια διαβήματα πρέπει να γίνουν μέχρι το εμβόλιο να μπορέσει να κυκλοφορήσει στην αγορά;
Σε ποιά στάδια βρίσκονται οι έρευνες για την εύρεση εμβολίου κατά του COVID-19;
Το εμβόλιο είναι ένα εργαστηριακό παρασκεύασμα που τις περισσότερες φορές περιέχει νεκρό ή αδρανοποιημένο νοσογόνο παράγοντα.
Αυτό αποσκοπεί στο να τεθεί σε εγρήγορση το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να δημιουργήσει αντισώματα επιθετικά στην νοσογόνα αυτή ουσία, να την καταστρέψει και να αποκτήσει μνήμη ούτως ώστε να μπορεί αργότερα να την αναγνωρίσει πιο εύκολα και να εξαφανίσει οποιοδήποτε μικροοργανισμό την περιέχει, στην περίπτωση που ο παθογόνος οργανισμός μολύνει ξανά τον οργανισμό.
Υπάρχουν διάφορα ήδη εμβολίων, μερικά από τα οποία είναι:
• Αδρανοποιημένα - περιέχουν αδρανοποιημένους οργανισμούς που προκαλούν την νόσο οι οποίοι ήταν ενεργοί στο παρελθόν.
• Εξασθενημένα - περιέχουν ζωντανούς αλλά εξασθενημένους μικροοργανισμούς.
• Τοξικογενή - περιέχουν αδρανοποιημένα τοξικά παράγωγα που προκαλούν την ασθένεια αντί για τον ίδιο τον μικροοργανισμό.
• Υπομονάδων – περιέχουν ένα τμήμα του ιού που μπορεί και αυτό να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ένα εμβόλιο για να μπορέσει να βγει στην αγορά πρέπει να περάσει μέσα από διάφορες φάσεις προκλινικών και κλινικών δοκιμών.
Οι προκλινικές δοκιμές γίνονται συνήθως με την εισαγωγή του εμβολίου σε εργαστηριακά ζώα.
Αν δεν παρουσιαστούν τυχόν παρενέργειες στα ζώα οι επιστήμονες προχωρούν σε κλινικές δοκιμές με την εισαγωγή του εμβολίου σε ανθρώπους.
Οι περισσότερες έρευνες για την εξεύρεση εμβολίου κατά του COVID-19 επικεντρώνονται στο να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να δημιουργήσει αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης Spike (Spike protein) την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να εισχωρήσει μέσα στο κύτταρο με το να την προσκολλήσει στον υποδοχέα του ανθρώπινου κυττάρου ACE2.
Με αυτό τον τρόπο εισάγει το γενετικό του υλικό στο κύτταρο και το μετατρέπει σε εργοστάσιο αναπαραγωγής του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του London School of Hygiene & Tropical Medicine, υπάρχουν περίπου 120 προγράμματα εμβολίων, αλλά η πλειοψηφία τους (110) βρίσκεται σε προκλινικό στάδιο ανάπτυξης και μόνο τα 10 βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών.
Τα προβλήματα στην ανάπτυξη των εμβολίων είναι η σχετική βραδύτητα της διαδικασίας, η ευρείας κλίμακας παραγωγή και η πραγματοποίηση μαζικής εκστρατείας εμβολιασμού.
Ο χρόνος που κατ΄ελάχιστον απαιτείται για την ανάπτυξη ενός εμβολίου είναι 12 εώς 18 μήνες και επιβεβαιώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και τα μεγάλα φαρμακευτικά εργαστήρια.
Ειρήνη Στυλιανού, τελειόφοιτη Βιοϊατρικών επιστημών στο University College London.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις