Μέχρι τέλη Μαΐου ενδέχεται έναρξη χαλάρωσης μέτρων, σύμφωνα με επιστημονική επιτροπή Τουρκίας.
Μέχρι το μπαϊράμι που ακολουθεί το Ραμαζάνι στα τέλη Μαΐου αναμένεται να υπάρξει χαλάρωση στα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Τουρκία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών μελών της επιστημονικής επιτροπής του τουρκικού Υπουργείου Υγείας. Εκτιμούν ότι αν αυτή τη βδομάδα και την επομένη συνεχίσουν οι ίδιοι αριθμοί τότε θα μπορεί να υπάρξει και χαλάρωση.
Σύμφωνα με το μέλος της επιστημονικής επιτροπής Ατές Καρά, “τις τελευταίες 4-6 μέρες τα νέα κρούσματα καθημερινώς είναι γύρω στις 4 χιλιάδες”. “Αυτή είναι μια καλή κατάσταση για μας. Δείχνει ότι τις επόμενες 7-10 μέρες θα έχουμε φτάσει στο πιο ψηλό σημείο και μετά έρχεται η ώρα για σταδιακή κάθοδο. Αυτό θα συμβεί εάν υπάρχει πλήρης συμμόρφωση στα μέτρα απομόνωσης, τηρηθεί η κοινωνική απόσταση και οι κανόνες υγιεινής που έχουμε πει”, ανέφερε.
Ο δρ Ατές Καρά είπε ότι “υπάρχει μείωση και στο ποσοστό των ανθρώπων που είναι στην εντατική”, προσθέτοντας ότι “ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύεται ανεβαίνει επειδή ξεκινάμε φαρμακευτική αγωγή νωρίς”. “Φάρμακα υπάρχουν ενώ έχουμε τη δυνατότητα για 60-70 χιλιάδες τεστ την ημέρα αλλά μας χρειάζονται γύρω στα 30 χιλιάδες. Υπάρχει μείωση στα τεστ”, ανέφερε. Ο δρ Καρά είπε ότι “φαίνεται πως μετά το Μπαϊράμι θα υπάρξει χαλάρωση” στα μέτρα αν και θα χρειαστεί να κρατήσουν τους ηλικιωμένους λίγο παραπάνω στο σπίτι. “Ο λαός μας πιστεύω ότι έχει καταλάβει την σημασία αυτής της κατάστασης. Οι άνθρωποι που πάνε στα σουπερμάρκετ και τις κοινωνικές αποστάσεις τηρούν και βάζουν μάσκες. Αν το συνεχίσουμε θα μπορούν τα σουπερμάρκετ να παραμένουν ανοιχτά τα σουπερμάρκετ”, ανέφερε.
Το μέλος επίσης της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας δρ. Χασάν Τεζέρ δήλωσε ότι “οι τελευταίοι αριθμοί στην Τουρκία δείχνουν ότι πάμε καλά”, προσθέτοντας ότι “τώρα είναι πολύ νωρίς να δώσουμε ημερομηνία, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως αν αυτή τη βδομάδα και την επόμενη συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, αρχές Μαΐου θα μειωθούν περισσότερο και οι αριθμοί και μπορούμε να πούμε ότι ίσως τέλη Μαΐου θα μπορούμε να χαλαρώσουμε”. “Αλλά ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός μπορεί να σημαίνει ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα υπάρξει δεύτερο κύμα”, ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η διαφορά της Τουρκίας με τις άλλες χώρες είναι πως ξεκινά η φαρμακευτική αγωγή σε όλους τα κρούσματα είτε έχουν συμπτώματα είτε όχι πλην των παιδιών. Ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα έχουν μειωθεί δραστικά τα επεισόδια με πνευμονία, επομένως μειώνεται και η ανάγκη για εισαγωγή τους στην εντατική μονάδα θεραπείας.
Σύμφωνα με τον Χασάν Τεζέρ, όσο πιο συνεπείς είναι οι πολίτες στα μέτρα για τον κορωνοϊό τόσο πιο άνετο θα είναι το καλοκαίρι. Τόνισε ακόμη ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στις πισίνες και πως δεν είναι ένας ιός που μπορεί άλλωστε να παραμείνει στο φυσικό περιβάλλον για πολύ, ειδικά στις πισίνες που υπάρχει χλώριο ο ιός πεθαίνει. Όπως είπε “εφόσον τηρούνται οι ‘κοινωνικές αποστάσεις’ δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να μην μπούμε στις θάλασσες”.
Για τις έρευνες για εμβόλιο ο δρ Τεζέρ ανέφερε ότι γίνονται πάνω από 100 εργασίες σε πέντε διαφορετικές χώρες ωστόσο ίσως πάρει πολλούς μήνες ακόμη μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Όπως είπε, κάποιες χώρες επιστρέφουν σιγά σιγά στην κανονική ζωή αλλά αυτός ο ιός δεν έχει κορεστεί ακόμη σε όλο τον κόσμο και ενόσω δεν φτάνει ο κορεσμός ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι επιφυλακτικός.
Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει στους 2,259 και των κρουσμάτων στα 95,591. Στην εντατική βρίσκονται 1865 άνθρωποι.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις