ΦΟΙΤΗ-TEXT

Τελειόφοιτη φοιτήτρια Βιοïατρικών Επιστημών εξηγεί πως επιδρά ο κορωνοϊός στον οργανισμό μας

Τελειόφοιτη φοιτήτρια Βιοïατρικών Επιστημών εξηγεί πως επιδρά ο κορωνοϊός στον οργανισμό μας

Ο ιός αυτός αποτελεί ένα καινούργιο είδος κορωνοϊού , που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Wuhan της Κίνας, το Δεκέμβριο του 2019, αναφέρει σε άρθρο της η τελειόφοιτη φοιτήτρια Βιοïατρικών Επιστημών του University College London Ειρήνη Στυλιανού.

Ο κορονοϊος ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με τον ιό που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κορονοϊός εισέρχεται στον οργανισµό µέσα από σταγονίδια που μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα μέσα από το στόµα, τη µύτη και τα µάτια.  Σε πρώτη φάση, μολύνει τα κύτταρα που υπάρχουν στο λαιμό, τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες μας. Πιο συγγεκρημένα κινείται στις βλεννώδεις µεµβράνες στο πίσω µέρος του λαιµού και προσκολλάται στα κυττάρα με σκοπό να εισάγει το γενετικό του υλικό εντός του κυττάρου.  Αφού καταφέρει να εισάγει το γενετικό του υλικό μέσα στο κύτταρο τότε αυτό αφομοιώνεται από το ανθρώπινο κύτταρο και τότε αρχίζει το ίδιο το κύτταρο να παράγει τον ίδιο ιό μετατρέποντας το έτσι σε εργοστάσιο αναπαραγωγής του.

Όταν μεγάλος αριθμός του ιού δημιουργηθεί από το συγκεκριμένο κύτταρο τότε οι ιοί ξεκινούν επίθεση στα γειτονικά κύτταρα. Σε αυτό το σημείο εμφανίζονται και τα πρώτα συμπτώματα του ιού που είναι ο ξηρός βήχας και ο πονόλαιμος. Ο ιός δρα σους βρογχικούς σωλήνες, και στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλο το αναπνευστικό σύστηµα.

Ο πυρετός αποτελεί ένα από τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου αφού εμφανίζεται ως επακόλουθο της προσπάθειας του ανοσοποιητικού μας συστήματος να καταπολεμήσει την δράση του ιού. Κάποιες φορές ο ιός μπορεί να προχωρήσει στο γαστρεντερικό σύστηµα ακόμα και στα νεφρά «κτυπώντας» με τον ίδιο τρόπο τα κύτταρα που βρίσκονται εκεί.

Για τους πλείστους ανθρώπους που θα νοσήσουν όπως έχει προαναφερθεί τα συμπτώματα θα είναι πυρετός και ξηρός βήχας. Εάν η ασθένεια εξελιχθεί, θα οφείλεται στην υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος στον ιό. Οι χημικές ουσίες που εκκρίνονται και διαπερνούν όλο το σώμα μας προκαλούν φλεγμονή. Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι συνήθως ισορροπημένη. Πολύ μεγάλη φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όλο το σώμα. Εκτιμάται ότι περίπου το 6% των περιπτώσεων φτάνει σε κρίσιμη κατάσταση. Σε αυτό το σημείο το σώμα αρχίζει να «χάνει» στη μάχη και υπάρχουν πιθανότητες θανάτου. Το ανοσοποιητικό σύστημα ξεφεύγει από τον έλεγχο και προκαλεί βλάβες σε όλο το σώμα, δηλαδή μπορεί να οδηγήσει σε σηπτικό σοκ όταν η αρτηριακή πίεση πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τα όργανα σταματήσουν να λειτουργούν σωστά ή σταματήσουν τελείως.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Λύγισε» ο Νίκος Λοϊζίδης: «Η συντεχνία δεν θα φιμωθεί ...το εθνόσημο δεν πρόκειται να σιωπήσει» - Βίντεο

• Διφορούμενες οι καταθέσεις των μαθητών για το μοίρασμα των 15.000 ευρώ σε σχολείο - Δεν ανήκαν στον πατέρα τα χρήματα - Βίντεο

• Στα χέρια των Αρχών καταγγελία για κακοποίηση ανήλικης - Συνελήφθη 55χρονος προπονητής

• Εικονικοί γάμοι: Στην Κύπρο μεταφέρθηκε ο Πακιστανός «εγκέφαλος» του κυκλώματος

• Άνοιξαν θέσεις εργασίας στην Αστυνομία - Ενδιαφέρεσαι; Μάθε όλες τις λεπτομέρειες

• Cyprus League by Stoiximan: Οι διαιτητές των αγώνων της 10ης αγωνιστικής



ΠτΔ για συνάντηση με Ερντογάν: «Ήταν μια ευκαιρία να μεταφέρω την ετοιμότητα μου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού»

ΠτΔ για συνάντηση με Ερντογάν: «Ήταν μια ευκαιρία να μεταφέρω την ετοιμότητα μου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού»

Στα μηνύματα που μεταφέρει προς την Τουρκία η ΕΕ στο σύνολο της σχετικά με το Κυπριακό, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top