Την εικόνα που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου έδωσε στη συνέντευξη τύπου της Τρίτης 7/4 ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ.
Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου στο Νοσοκομείο Αναφοράς, νοσηλεύονται 31 άτομα, τρία εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, ενώ τις τελευταίες ώρες δόθηκαν δύο εξιτήρια.
Φαίνεται ωστόσο πως προκύπτει μια μικρή άνοδος στους ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας και από τους 11 ο αριθμός ανέβηκε στους 13.
Συμπλήρωσε πως «η κατάσταση ακόμα είναι διαχειρίσιμη» τονίζοντας στη συνέχεια ότι «πρέπει να καταλάβουμε ότι αν δεν κερδίσουμε αυτή τη μάχη, δεν μπορεί να υπάρξει καμία κοινωνική και οικονομική εκκίνηση της χώρας»
Διαβάστε αναλυτικά:
Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 31 άτομα, τρία εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης δύο εξιτήρια. Συνολικά 13 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και 11 στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση όλων αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη. Συνολικά επίσης σε θάλαμο νοσηλεύονται εφτά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, σε σταθερή και καλή κατάσταση.
Θα ήθελα να αναφερθώ στην πραγματικότητα του σήμερα. Υπάρχει η θετική εικόνα της σχετικής σταθεροποίησης του αριθμού των κρουσμάτων. Από την άλλη πλευρά, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι αντιμετωπίζουμε έναν ιό στον οποίο δεν έχουμε ανοσία, και μια νόσο την οποία προκαλεί, για την οποία δεν έχουμε θεραπεία.
Στις μέρες που έρχονται, πιθανότατα, θα δούμε στα νοσοκομεία μας τις συνέπειες της αρχικής μη απόλυτα αυστηρής τήρησης των μέτρων. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η νόσος αυτή έχει ένα σταθερό. Τη συσχέτιση σοβαρά πασχόντων με τον αριθμό των κρουσμάτων. Ήδη από σήμερα, ο αριθμός των διασωληνωμένων στις εντατικές αυξάνεται.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να θυμηθούμε ότι η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα. Οι εφεδρείες σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις ΜΕΘ είναι περιορισμένες.
Η κατάσταση ακόμα είναι διαχειρίσιμη. Για να συνεχίσει να είναι, είναι απόλυτα απαγορευτικός ο εφησυχασμός. Η δυνατότητα προσαρμογής μας σαν κοινωνία στον νέο τρόπο ζωής για όσο αυτό χρειάζεται, είναι αυτό που θα μας προστατεύσει.
Γνωρίζουμε ότι πολλοί από εμάς δυσκολεύονται σημαντικά στην καθημερινότητά τους. πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι αν δεν κερδίσουμε αυτή τη μάχη, δεν μπορεί να υπάρξει καμία κοινωνική και οικονομική εκκίνηση της χώρας, καμία επάνοδος στον προηγούμενο τρόπο ζωής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις