Με το διάγγελμα της Δευτέρας (23/03) ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε επίσης ότι θα γίνονται περαιτέρω μοριακοί έλεγχοι για ανίχνευση του κορωνοϊού.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ‘διευρύνεται η διενέργεια μοριακού ελέγχου για την ανίχνευση του κορωνοϊού σε Κλινικά, Βιοιατρικά η Πανεπιστημιακά Εργαστήρια. Λεπτομέρειες θα δοθούν με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας’.
Σύμφωνα με δηλώσεις κρατικού λειτουργού στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ουσιαστικά θα υπάρξει ‘νέα κατάταξη με βάση συμπτωματολογία και δεν θα χρειάζεται το προηγούμενο επιδημιολογικό ιστορικό (σ.σ. όπως πχ ταξιδιωτικό ιστορικό, επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα) για να γίνονται οι εξετάσεις’.
Στην ουσία η διενέργεια εξετάσεων ανοίγει με σκοπό να ελεγχθεί το εύρος της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Εάν η διασπορά έγινε νωρίτερα από το συγκεκριμένο μέτρο, τότε θα μπορούμε να μιλούμε για μία δυσμενή εξέλιξη.
Όπως ενημέρωσε σε σχέση με την διαδικασία, οι προσωπικοί γιατροί θα επωμιστούν το ρόλο της οργάνωσης και της παραπομπής για εξετάσεις. Πρέπει, πρόσθεσε η λειτουργός, οι ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία να παραμένουν στο σπίτι σε αυτοπεριορισμό.
Οι εξετάσεις θα διενεργούνται από όσους αξιολογηθεί ότι το χρειάζονται και κατόπιν ραντεβού, για να υπάρξει ομαλή ροή και για να αποφεύγεται ο συσκωτισμός στα κέντρα που θα διενεργούνται οι εξετάσεις.
Στο μεταξύ, το Κυπε επικοινώνησε με την Λειτουργού Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου η οποία αναφέρθηκε στα Ιατρεία Γρίπης και έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία λήψης δείγματος για εξετάσεις.
Όπως σημειώνει το Κυπε, σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται από χθες, 23 Μαρτίου, και τα πέντε Ιατρεία Δημόσιας Υγείας ή Ιατρεία Γρίπης, τα οποία θα εξετάζουν άτομα, που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης και δεν είναι βέβαιο αν πρόκειται για κρούσματα κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, ανέφερε ότι από χθες ξεκίνησε η ροή ασθενών προς τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, τα οποία άρχισαν σταδιακά τη λειτουργία τους από την περασμένη εβδομάδα.
Όπως είπε προς το παρόν είναι σε λειτουργία ένα Ιατρείο σε κάθε επαρχία, ωστόσο, σημείωσε ότι όπου οι ανάγκες θα είναι αυξημένες, η προσπάθεια θα είναι να λειτουργήσουν διπλά ιατρεία.
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Κυριάκου είπε ότι τα Ιατρεία Γρίπης σε Λευκωσία και Λάρνακα λειτουργούν από τις 08:00 μέχρι τις 20:00, ενώ σε Λεμεσό, Πάφο και Αμμόχωστο από τις 08:00 μέχρι τις 14:00.
«Ο στόχος του Υπουργείου Υγείας», συμπλήρωσε, «είναι να επεκταθεί και να έχουμε παραπάνω από ένα ιατρεία σε κάθε επαρχία».
Μόνο με ραντεβού
Η κ. Κυριακού ξεκαθάρισε στο ΚΥΠΕ ότι τα Ιατρεία Γρίπης λειτουργούν μόνο με ραντεβού, εξηγώντας πως τα ραντεβού προκύπτουν εάν κάποιος έχει συμπτώματα γρίπης, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι κορωνοϊός ή όχι.
Είπε ότι το άτομο που έχει συμπτώματα γρίπης και δεν πήγε ταξίδι, ούτε ήρθε σε επαφή με κάποιο κρούσμα, μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον προσωπικό του γιατρό, ο οποίος αν κρίνει αναγκαίο, θα παραπέμψει τον ασθενή στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας.
Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθεί ο Προσωπικός Ιατρός
Ερωτηθείσα για τη διαδικασία που ακολουθεί ο Προσωπικός Ιατρός, η κ. Κυριάκου είπε ότι ετοιμάστηκε και δόθηκε στους προσωπικούς γιατρούς ένας αλγόριθμος, εξουσιοδοτώντας τους να κάνουν αξιολόγηση ασθενών τηλεφωνικώς.
Περαιτέρω, εξήγησε ότι όταν ο γιατρός μιλήσει με τον ασθενή και κρίνει ότι πρέπει να τον εξετάσει από κοντά θα τον δέχεται στο ιατρείο και ακολούθως αν ο γιατρός κρίνει ότι ο συγκεκριμένος ασθενής πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο, γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι κορωνοϊός ή Γρίπη Α, θα επικοινωνεί με το 1420 και θα κλείνει ραντεβού στον ασθενή.
Επιπλέον, η κ. Κυριάκου είπε πως στη συνέχεια οι ασθενείς θα πηγαίνουν στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, θα εξετάζονται από τους γιατρούς επί τόπου και αν κριθεί αναγκαίο θα λαμβάνεται δείγμα για εξέταση κορωνοϊού.
Στο ΙΝΓΚ θα συνεχίσουν να στέλνονται τα δείγμα
Σε ερώτηση που θα στέλνονται στα δείγματα, τα οποία θα λαμβάνονται από τα Ιατρεία Γρίπης, η κ. Κυριάκου ανέφερε ότι τα δείγματα θα αποστέλλονται προς το παρόν στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), μέχρι την αύξηση του αριθμού των εργαστηρίων, που θα κάνουν την εξέταση για τον Covid-19.
«Αν έχει αυξημένο αριθμό δειγμάτων, που παίρνουν από αυτά τα ιατρεία και το ΙΝΓΚ είναι πλήρης και δεν μπορεί να διεκπεραιώσει την εξέταση περισσότερων δειγμάτων θα γίνεται η διαδικασία να πηγαίνουν σε άλλα χημεία, νοουμένου ότι θα μπορούν να κάνουν μοριακή εξέταση», πρόσθεσε
Στόχος περισσότερα ιατρεία σε κάθε επαρχία
Σύμφωνα με την κ. Κυριάκου «στόχος είναι να γίνουν περισσότερα ιατρεία σε κάθε επαρχία, για να ελέγχεται περισσότερος κόσμος, ώστε να αποκλείσουμε και τις πιθανότητες να μένει κάποιος αδιάγνωστος».
Σημειώνεται ότι τα Ιατρεία Γρίπης στελεχώνονται από γιατρούς, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέσω του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, καθώς επίσης από νοσηλευτές.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τραγωδία στην Λεμεσό: Έχασε την ζωή του 59χρονος μετά από εργατικό ατύχημα
• Προβληματική εικόνα: 18 διαθεσιμότητες σε έξι μήνες στην Αστυνομία - Δύο απολύσεις
• Φόνος εκ προμελέτης: Αλλοδαπός ο 24χρονος που βρέθηκε νεκρός σε χωράφι - Τι έδειξε η νεκροτομή
• Απόπειρα φόνου στον Κόρνο: Εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο το όχημα των δραστών
• Προβληματική εικόνα: 18 διαθεσιμότητες σε έξι μήνες στην Αστυνομία - Δύο απολύσεις
• Αιμιλία Κενεβέζου: Αυτό είναι το επόμενο επαγγελματικό της βήμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις