ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Σε προεκλογική όλοι οι υποψήφιοι - Τι δήλωσαν

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Σε προεκλογική όλοι οι υποψήφιοι - Τι δήλωσαν

Εντείνουν με συγκεντρώσεις, ομιλίες και συνεντεύξεις τον προεκλογικό του αγώνα, οι υποψήφιοι «πρόεδροι» των «εκλογών» της 26ης Απριλίου.

Μιλώντας προχθές σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κερύνεια με τίτλο «Βραδιά Εμπιστοσύνης και Αποφασιστικότητας» (ΣΣ:Αυτό το σύνθημα έχει για όλες τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις), ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε για τις σχέσεις με την Τουρκία ότι δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν άλλη επιθυμία από το καλό της Τουρκίας και των αδελφών τους εκεί και την επίτευξη ενός πιο ευτυχισμένου μέλλοντος γι’ αυτούς.


«Όμως, από την άλλη αναμένουμε να τυγχάνει σεβασμού και ο δικός μας τρόπος ζωής, ο δημοκρατικός, κοσμικός μας τρόπος ζωής στην βάση των αρχών του Ατατούρκ. Δεν αποδεχόμαστε να μας λέει κανείς ‘έτσι πρέπει να ζείτε την ζωή σας’».

Επανέλαβε ότι η πιο ρεαλιστική επιλογή για λύση του Κυπριακού είναι ένα ομοσπονδιακό οικοδόμημα όπου θα υπάρχουν δύο πολιτικά ίσα ιδρυτικά κράτη, κάτι που υποστηρίζει η τουρκοκυπριακή κοινότητα και αποτελεί την επίσημη θέση της τ/κ πλευράς και της Τουρκίας, όπως είπε. Εναλλακτική αυτού είναι η εδραίωση του στάτους κβο, δηλαδή της διαίρεσης, κάτι που δεν θέλουν οι Τ/κ και όσοι ήρθαν εδώ πριν χρόνια (ΣΣ:εννοεί τους έποικους) και μοιράζονται την ίδια τύχη μαζί τους, πρόσθεσε.

Θα συνεχίσουν με εμπιστοσύνη και αποφασιστικότητα, είπε, τον δρόμο τους προς τον στόχο της λύσης, με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο, είπε ότι αυτό είναι θετικό από την άποψη του ότι περιέχει τις αρχές του τ/κ «λαού» και των ευαισθησιών του, επαναβεβαιώνει ξεκάθαρα τον στόχο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, τονίζει έγγραφα που περιέχουν σημαντικά στοιχεία όπως η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις και η εκ περιτροπής προεδρία και διευκρινίζει το θέμα μιας διαδικασίας με στόχο την στρατηγική συμφωνία και χωρίς ανοικτό τέλος.

Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι είτε θα βαδίσουν όλοι μαζί τον δρόμο της λύσης σε μια σύγχρονη, δημοκρατική, ελεύθερη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα ισχύουν οι αρχές δικαίου και δεν θα έχει θέση ο θρησκευτικός φανατισμός, είτε θα καταστεί πιο μόνιμη η διαίρεση.

Ερσίν Τατάρ

Όλος ο κόσμος πρέπει πλέον να αποδεχθεί τα δύο κράτη στην Κύπρο και ότι οι λαοί των κρατών αυτών ζουν ο ένας πλάι στον άλλον, δήλωσε ο Ιρσέν Κιουτσιούκ, υποψήφιος και πρόεδρος του ΚΕΕ, σε συγκέντρωση του κόμματός του στο χωριό Λύση.

Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στο φυσικό αέριο λέγοντας ότι οι εξελίξεις καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, πρέπει να ζήσει.

Τουφάν Ερχιουρμάν

Δεν θα κάνουμε καβγά αλλά θα υποχωρήσουμε έναντι κανενός σε ότι αφορά να οδηγηθούμε στο μέλλον με την δική μας ταυτότητα και την δική μας κουλτούρα, δήλωσε ο υποψήφιος «πρόεδρος» του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, λέγοντας ότι τα επόμενα 5 χρόνια οι τ/κ έχουν ανάγκη έναν «πρόεδρο» που θα είναι πιο ενεργός στο εξωτερικό υπέρ και στο όνομα των Τ/κ.

Μιλώντας κατά την διάρκεια προεκλογικής επίσκεψης στον αθλητικό σύλλογο Μπινατλί, ο κ. Ερχιουρμάν ότι δεν πρέπει να καθίσουν και να περιμένουν στο «προεδρικό», αλλά να έχουν πιο εντατικές επαφές και με την Τουρκία και με την ΕΕ, την Βρετανία, την Γαλλία και τα ΗΕ.

Παράλληλα, πρόσθεσε, με τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης θα εντείνει την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για εσωτερικά ζητήματα και θα ασκήσει μια τέτοια ηγεσία που δείχνει το δρόμο σε θέματα όπως η υγεία, ο αθλητισμός και η παιδεία.

Κουντρέτ Οζερσάι

Οι Τ/κ χρειάζονται έναν «πρόεδρο της δημοκρατίας» που θα κάνει την φωνή τους να ακουστεί διεθνώς με τον καλύτερο τρόπο, θα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους και θα εφαρμόσει μια εξωτερική πολιτική που θα τους επιτρέψει να αναπνεύσουν χωρίς να μένει προσκολλημένος στο Κυπριακό, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι μιλώντας σε δική του συγκέντρωση επίσης στην Κερύνεια.

Είπε επίσης ότι το Brexit αποτελεί ευκαιρία για το ψευδοκράτος που δεν πρέπει να χαθεί και πιστεύει ότι θα μπορούσε να την αξιοποιήσει πολύ καλά ως «πρόεδρος», χρησιμοποιώντας και την ιδιότητα του ηγέτη της κοινότητας που αποδέχεται ο κόσμος.

Για το Κυπριακό, ο κ. Όζερσαϊ επανέλαβε ότι η ε/κ πλευρά ακόμα δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί την διοίκηση και τον πλούτο του νησιού. «Πρέπει οι δύο κοινότητες να εμπιστεύονται η μία την άλλη σε ικανοποιητικό βαθμό. Γι’ αυτό είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα καταστεί δυνατή έστω και η ελάχιστη πρόοδος στην Κύπρο επαναλαμβάνοντας το ίδιο τροπάρι. Η επανάληψη των ιδίων πραγμάτων σημαίνει φυλάκιση αυτής της κοινότητας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εγώ δεν πρόκειται να το κάνω αυτό».

Επανέλαβε την θέση του για συνεργασία σε σειρά θεμάτων όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και το εμπόριο. «Πρέπει να το εξηγήσουμε αυτό στον κόσμο και να αναγκάσουμε την ε/κ πλευρά να το κάνει. Στις δηλώσεις και στις επαφές που κάνω διεθνώς σε αυτό το θέμα βλέπω ότι θα μπορούσε να γίνει αυτό. Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι τα θεμέλια της ΕΕ τέθηκαν με συνεργασία στο θέμα του άνθρακα και του χάλυβα»

Ερχάν Αρικλί

Οι «προεδρικές εκλογές» θα είναι μια επιλογή ανάμεσα στην επιβίωση της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδκράτος, και της ανάπτυξης των σχέσεων με την Τουρκία από την μια και του να παραμείνουν θεατές για άλλα 50 χρόνια με την ιδέα για ομοσπονδία από την άλλη, δήλωσε ο Ερχάν Αρικλί, υποψήφιος «πρόεδρος» του κόμματος Αναγέννησης ανακοινώνοντας το μανιφέστο του για τις «προεδρικές» στον Καραβά.

Επικρίνοντας την δήλωση Ακιντζί ότι δεν χρειάζεται την ψήφο ατόμων «που έχουν την κουλτούρα του λιντσαρίσματος», ο κ. Αρικλί είπε ότι η απαραίτητη απάντηση σε τέτοιου είδους δηλώσεις θα δοθεί στην κάλπη.

Το πρώτο πράγμα που θα κάνει όταν εκλεγεί στην «προεδρία», είπε, είναι η άσκηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, λέγοντας ότι κανείς μέχρι σήμερα δεν ρώτησε τους Τουρκοκύπριους τι θέλουν. «Πιστεύω ότι ο λαός μου θα τηρήσει μια στάση υπέρ της ΤΔΒΚ και θα θέσει τέλος στην ανοησία της ομοσπονδίας», υποστήριξε αναφέροντας ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν την βούληση του τ/κ «λαού», όπως ακριβώς έγινε και στο Κόσσοβο.

 

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top