'Κουράστηκαν να περιμένουν, αφού ζουν στο ενοίκιο ή συγκατοικούν με τους γονείς αναμένοντας τα οικόπεδα', ανέφερε η Επίτροπος Διοικήσεως.
Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαχωρισμού και παραχώρησης οικοπέδων σε εκτοπισθέντες για σκοπούς στέγασης, όπως αναφέρθηκε την Τρίτη (28/1) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.
H Επιτροπή συνέχισε την Τρίτη την εξέταση Έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με την απόφαση να μην παραχωρηθεί χρηματική βοήθεια σε εκτοπισθέντες, που έχουν ήδη εγκριθεί για παραχώρηση κρατικών οικοπέδων για την ανέγερση κατοικίας, με την Πρόεδρο της επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά, να κάνει λόγο για «ετσιθελισμό» της κυβέρνησης επί του θέματος.
Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, η απόφαση για παραχώρηση οικοπέδων και οικονομικής βοήθειας είχε ληφθεί από την κυβέρνηση το 2012, αλλά ανεστάλη το 2013 λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ επανήλθε το 2015 χωρίς ωστόσο να δίνεται οικονομική βοήθεια.
Σύμφωνα με την κ. Κοκουμά, η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως στην οποία περιλαμβάνεται και γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, αναφέρεται πως η απόφαση λήφθηκε χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση και στηρίχθηκε καθ’ υπέρβαση της νομοθεσίας, γιατί τα σχέδια αυτά θεσπίστηκαν με νόμο και όχι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού είπε πως η προσφυγική πολιτική βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι το κράτος δαπανά κάθε χρόνο γύρω στα €75 με €80 εκατομμύρια. Σημείωσε πως αν ληφθεί υπόψη η αξία των οικοπέδων το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας υπερκαλύπτεται.
Σημείωσε ότι το θέμα αφορά μόνο στα άτομα τα οποία υπέγραψαν συμβόλαιο παραχώρησης οικοπέδων για τους οποίους υπάρχει συμβατική υποχρέωση.
Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, οι δικαιούχοι ήταν αρχικά 705 ενώ τώρα έμειναν 250.
«Οι υπόλοιποι κουράστηκαν να περιμένουν, αφού ζουν στο ενοίκιο ή συγκατοικούν με τους γονείς αναμένοντας τα οικόπεδα», ανέφερε η κ. Κουκουμά σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία και πρόσθεσε: «Για μας παρουσιάζεται ένας ακατανόητος ετσιθελισμός να μην εκτιμά, να μην σέβεται και να μην ακολουθεί τις εκθέσεις και της Επιτρόπου Διοικήσεως και της Νομικής Υπηρεσίας».
Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, μίλησε για «οικόπεδα – φαντάσματα», αφού ενώ είχαν δοθεί δεν είχαν επιλεγεί οι χώροι και δεν είχαν γίνει επιτόπου επισκέψεις, ενώ χρειαζόταν να ερωτηθούν ξανά οι δικαιούχοι αν ενδιαφέρονται ή αν επέλεξαν να ενταχθούν σε άλλο σχέδιο.
«Σήμερα είμαστε πράγματι στο τελευταίο στάδιο που θα κοπούν τα οικόπεδα για όσους συνεχίζουν να ενδιαφέρονται και θα ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το τέλος του 2020», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως με την παραχώρηση των οικοπέδων θα τερματιστεί η αβεβαιότητα.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης επέκρινε την «πραγματική αδικία που γίνεται εις βάρος μερίδας των εκτοπισμένων από την παρούσα διακυβέρνηση».
«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν εκτοπισμένοι οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβόλαια για παραχώρηση οικοπέδων και παράλληλα οικονομικής βοήθειας για την ανέγερση της κατοικίας τους και η εκτελεστική εξουσία ετσιθελικά και μονομερώς να προχωρεί και να καταργεί την οικονομική βοήθεια», είπε, καλώντας την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Επιτρόπου Διοικήσεως αλλά και με την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.
Στις 29.000 οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες
Εξάλλου, η Επιτροπή συζήτησε και το θέμα της ανάγκης στήριξης ων εκ μητρογονίας προσφύγων, με την κ. Κουκουμά να σημειώνει ότι αν και δεν υπάρχει τελικός αριθμός, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 29.000 εκ μητρογονίας πρόσφυγες.
Η κ. Κουκουμά είπε πως η Επιτροπή θα επανέλθει πριν τις εορτές του Πάσχα, προκειμένου να ακούσει τις τελικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των εκ μητρογονίας.
«Αναμένουμε να συμπληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η εργασία εντοπισμού του ακριβούς αριθμού των εκ μητρογονίας», είπε, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει και η προσφυγή Βρούντου κατά της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο αναγνώρισε τα δικαιώματα.
«Αλλά αυτό δεν αποτέλεσε μια καθοδηγητική πυξίδα στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει το ίδιο και στους υπόλοιπους εκ μητρογονίας πρόσφυγες», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό από μόνο του δείχνει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη συνέχιση των διακρίσεων κατά των εκ μητρογονίας προσφύγων».
Για το θέμα, ο κ. Κουλλάς είπε πως είπε πως η παρούσα κυβέρνηση αποκατέστησε την αδικία της διάκρισης μεταξύ εκ μητρογονίας και εκ πατρογονίας προσφύγων το 2013.
Σημείωσε πως μελετάται πώς μπορεί να αποκατασταθεί το πρόβλημα της διάκρισης που υπέστησαν οι εκ μητρογονίας που σημειώθηκε λόγω αυτής της διάκρισης, προσθέτοντας ότι υπάρχει πολιτική βούληση για άρση της αδικίας αυτής και επειδή υπάρχουν οι δυνατότητες να γίνει και όχι λόγω της απόφασης του ΕΔΑΔ ή εκθέσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως.
Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τα προβλήματα των προσφύγων είτε αυτοί είναι εκ μητρογονίας είτε είναι εκ πατρογονίας, λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο επτά και πλέον χρόνια μετά τη λήψη της απόφασης αναγνώρισης της προσφυγικής ιδιότητας των εκ μητρογονίας προσφύγων να συνεχίζεται αυτή η κατάφωρη αδικία εις βάρος τους».
Τέλος, Η Μαρκέλλα Ησαϊα Τσιάκκα, Πρόεδρος της Κίνησης Προσφύγων Εκτοπισμένων Μανάδων, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι έγινε συζήτηση για την αναγνώριση των δικαιούχων μανάδων που είχαν στεγαστεί πριν το 2013 και ότι η εισήγηση είναι να δοθεί ένα εφάπαξ ποσό σε όσους είχαν στεγαστεί πριν το 2013, δηλαδή πριν την αναγνώριση των εκ μητρογονίας προσφύγων και την παραχώρηση ταυτότητας.
«Όσοι είχαν στεγαστεί πριν το 2013 δεν δικαιούνταν οτιδήποτε, άρα μετρούμε τους εκ μητρογονίας που έχουν στεγαστεί πριν το 2013, έχουμε εμείς κάποιο αρχείο και τα νούμερα δεν είναι αυτά που ακούγονται, είναι παραπλανητικά, σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών εξέφρασε τη βούλησή του να ψάξει να βρει τα νούμερα και θα συναντηθούμε με τον Γενικό Διευθυντή για να του παραθέσουμε και τα δικά μας στοιχεία και αυτή ορίστηκε για τις 12 Φεβρουαρίου», ανέφερε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις