ΕΛΛΑΔΑ

Σε τροχιά ανάκαμψης η ελληνική οικονομία, λέει ο Χρ. Σταϊκούρας

Σε τροχιά ανάκαμψης η ελληνική οικονομία, λέει ο Χρ. Σταϊκούρας

Σήμερα υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση οριστικής εξόδου από την κρίση και ότι έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης,  ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το Σάββατο στη Σπάρτη σε οικονομικό forum-συμπόσιο με θέμα "Κοιτώντας Μπροστά: Μπορούμε να ξεπεράσουμε το 4% σε ρυθμούς ανάπτυξης;" που διοργάνωσαν ο Δήμος Σπάρτης και το "Sparta Forum", στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών.


 
"Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση  της χώρας, κάνει ιεραρχημένα, σταθερά και γοργά βήματα για την ανασυγκρότηση  της χώρας και την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα, με πολιτικές που έχουν αναπτυξιακή διάσταση και συνδυάζουν, επιτυχώς, την οικονομική αποδοτικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη" ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας παραθέτοντας  τα πεπραγμένα των έξι πρώτων μηνών στο πεδίο της οικονομίας.
 
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στη βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων οφειλών των πολιτών, στην κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών στην υλοποίηση επενδυτικών έργων, στην αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του ΔΝΤ και στην έγκριση μιας συστημικής λύσης για τη μείωση των "κόκκινων δανείων" στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. 
 
"Η υλοποίηση αυτού του πλέγματος πολιτικών αξιολογείται θετικά από τους εταίρους, τους επενδυτές, τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης, και πρωτίστως από τους Έλληνες πολίτες», είπε, προσθέτοντας πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θέτει τις βάσεις για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας, δηλαδή το επενδυτικό κενό.
 
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις πέντε βασικές προϋποθέσεις για περαιτέρω πρόοδο.
 
Πρώτη προϋπόθεση, η ακόμη μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, σε περιβάλλον υγιών και πειθαρχημένων δημόσιων οικονομικών.
Δεύτερη προϋπόθεση, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Τρίτη προϋπόθεση, όπως είπε, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώνουν την επενδυτική ελκυστικότητα της οικονομίας.
 
Τέταρτη προϋπόθεση, η  ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και πέμπτη προϋπόθεση η βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους και η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου από το 2021.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top