ΔΙΕΘΝΗ

Νέα επίθεση με ρουκέτες σε βάση με αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ

Νέα επίθεση με ρουκέτες σε βάση με αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ

Εμπόλεμη (ξανά) είναι ουσιαστικά πλέον η περιοχή του Ιράκ καθώς το βράδυ της Τρίτης 14 Ιανουαρίου, σημειώθηκε νέα επίθεση με ρουκέτες, αυτή τη φορά στην αμερικανική βάση Taji.

Είναι η δεύτερη παρόμοια επίθεση που γίνεται σε διάστημα λίγων μόλις ημερών.

Τοπικά μέσα και χρήστες των social media κάνουν λόγο για περισσότερους από πέντε πυραύλους που έπληξαν τη βάση.

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά, οι Αμερικανοί δίνουν πληροφορίες για την καταστροφή της στρατιωτικής βάσης στο Ιράκ από ιρανικούς πυραύλους την περασμένη εβδομάδα. Οι εικόνες μαρτυρούν την καταστροφική δύναμη αλλά και την ακρίβεια των ιρανικών πυραύλων. Οι Αμερικανοί σώθηκαν τελικά επειδή απομακρύνθηκαν εγκαίρως χάρη σε πληροφορίες τρίτων χωρών και σε καταφύγια του Σαντάμ Χουσέιν.

Τους Αμερικανούς στρατιώτες έσωσαν δύο πράγματα, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Neue Zuericher Zeitung (NZZ): oι έγκαιρες προειδοποιήσεις και η ύπαρξη μεγάλων καταφυγίων. Υπάρχουν συγκρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πληροφορήθηκαν την επικείμενη επίθεση του Ιράν. Ο αμερικανικός στρατός το αποδίδει στην επιτυχημένη αναγνώριση των πυραύλων χάρη σε ηλεκτρονικά μέσα όπως είναι τα ραντάρ και οι αισθητήρες. Αντίθετα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ιρακινές πηγές το αποδίδουν στο γεγονός ότι μια αραβική και μια ευρωπαϊκή χώρα προειδοποίησαν σχετικά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά την πρώτη προειδοποίηση, οκτώ ώρες πριν από την επίθεση των Ιρανών, ένα μέρος του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημεία, όπως και τα αεροσκάφη. Γύρω στα μεσάνυχτα κανένα αεροπλάνο και κανένα ελικόπτερο δεν πετούσε, ενώ μια έως μιάμιση ώρα πριν από την πρώτη επίθεση δόθηκε εντολή στους στρατιώτες να αναζητήσουν προστασία στα καταφύγια της βάσης, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν. Τα συγκεκριμένα καταφύγια είχαν κατασκευαστεί από γιουγκοσλαβική κατασκευαστική εταιρεία κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράν τη δεκαετία του 1980 και τα οποία σύμφωνα με αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, αποδείχτηκαν σωτήρια, αφού οι τοίχοι τους δεν κατέρρευσαν από την πίεση των εκρήξεων.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top