ΔΙΕΘΝΗ

Σε Τουρκία και Αίγυπτο μεταβαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σε Τουρκία και Αίγυπτο μεταβαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στην Τουρκία και την Αίγυπτο μεταβαίνει το Σάββατο 11/1, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με αντικείμενο την αποκλιμάκωση σε όλα τα ανοικτά μέτωπα σε Μέση Ανατολή, Ιράν, Ιράκ και Λιβύη.

 

Σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στο Ζάγκρεμπ με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης των επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών στην κροατική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Μισέλ, αναφέρθηκε αναλυτικά και στην κρίση στη Μέση Ανατολή, το Ιράν, το Ιράκ και τη Λιβύη, τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, αλλά και το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη το ερχόμενο Σάββατο και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν. Ο Πρόεδρος ανέφερε την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ροχάνι, αλλά και τη μετάβαση του στην Αίγυπτο μετά την Τουρκία. Σημείωσε ότι η συμφωνία JCPOA για τα πυρηνικά του Ιράν δεν είναι “η τέλεια συμφωνία”, αλλά πρέπει να διασωθεί. Τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να ταυτοποιήσει τα συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή και να δει πώς μπορεί να τα υπερασπιστεί. "Θα πάω στην Τουρκία και την Αίγυπτο γιατί πρέπει να είμαστε παρόντες και ενεργοί", σημείωσε τονίζοντας ότι η διαδικασία της αποκλιμάκωσης είναι εξαιρετικά σημαντική και απαιτεί μόνιμη παρουσία.

Στην ίδια διάσκεψη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Πρωθυπουργός Πλένκοβιτς, περιέγραψαν τις προτεραιότητες του εξαμήνου, πραγματοποιώντας αναφορές στα βασικά ανοικτά θέματα, όπως ο επόμενος πολυετής προϋπολογισμός, το Brexit αναφορικά με την μελλοντική σχέση και η διαδικασία της διεύρυνσης σε σχέση με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, τη διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες.

Σε σχέση με τη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Πρόεδρος έκανε λόγο για “ισχυρό μήνυμα” που πρέπει να σταλεί επί κροατικής προεδρίας με τον εκσυχρονισμό της μεθοδολογίας πιστοποίησης μεταρρυθμίσεων και του συστήματος των προ - ενταξιακών κεφαλαίων. Ο ίδιος χαρακτήρισε την επικείμενη Σύνοδο για το θέμα στο Ζάγκρεπ ως εξαιρετικά σημαντική, επισημαίνοντας την ανάγκη για στέρεη προετοιμασία. Αναφέρθηκε μάλιστα στην ανάγκη για υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών για το εκσυγχρονισμό της μεθοδολογίας της διεύρυνσης νωρίτερα. Δήλωσε δε ότι “πρέπει να αξιοποιήσουμε την εξειδικευμένη γνώση συγκεκριμένων Κρατών Μελών για το θέμα”. "Η Βόρεια Μακεδονία άλλαξε το όνομα και το σύνταγμά της και άρα δικαιούται έναρξη διαπραγματεύσεων", συμπλήρωσε ο Κροάτης Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο Brexit, ο Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για μια “πολύπλοκη και δύσκολη” διαπραγμάτευση. Συμπλήρωσε ότι "θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε την ενότητα και τη διαφάνεια" και στη 2η φάση των συνομιλιών με το ΗΒ. Επεσήμανε δε ότι "η δυσκολία συνίσταται στο ότι η χώρα αυτή έχει ανακοινώσει πρόθεση να απομακρύνει εαυτόν από την ΕΕ".

“Η ενότητα απαιτεί μόνιμη προσπάθεια” σχολίασε σε σχέση με τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό  2021 - 2027 και το κενό χρηματοδότησης που δημιουργεί το Brexit.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τέλος, συνεχάρη τον Πρωθυπουργό της Κροατίας για την ανάληψη της 1ης προεδρίας αυτής της χώρας επί του Συμβουλίου των Κρατών Μελών από το 2013 που προσχώρησε στην Ένωση.

 

 

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top