Ενημέρωση από τον ΠΑ.Σ.Π.:
«Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η Ανοικτή Ημερίδα που διοργάνωσε ο ΠΑ.Σ.Π. και τα Προγράμματα Φυσικοθεραπείας και Αθλητικής Επιστήμης & Φυσικής Αγωγής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019, με τίτλο «Διαχείριση Συγκρούσεων στις Αθλητικές Ομάδες & Απόδοση και Τραυματισμοί: Ψυχοκοινωνικό Μοντέλο».
Οι συμμετέχοντες – οι πλείστοι φοιτητές φυσικοθεραπείας και αθλητικής επιστήμης – έλαβαν αρκετές γνώσεις αλλά και σημαντικές εμπειρίες, από τις παρουσιάσεις αλλά κι όταν μοιράστηκαν προσωπικά γεγονότα της καριέρας τους, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών, κ. Άντρος Κουλουμπρής, και ο τερματοφύλακας της Ομόνοιας και της Εθνικής Κύπρου, Κωνσταντίνος Παναγή.
Στην Ημερίδα παρουσιάστηκε η πρώτη Παγκύπρια έρευνα διερεύνησης του προφίλ των ποδοσφαιριστών Α’ Κατηγορίας Κύπρου στη διαχείριση συγκρούσεων που πραγματοποίησε ο Λειτουργός του ΠΑ.Σ.Π., Λοΐζος Χρυσοστόμου. Στο σύνολο 177 ποδοσφαιριστές από τις ομάδες Α’ Κατηγορίας συμπλήρωσαν σχετικό ερωτηματολόγιο για καθορισμό του προφίλ τους στην διαχείριση συγκρούσεων.
Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών πιθανόν να επηρεάζουν τον τρόπο διαχείρισης συγκρούσεων. Ο συμβιβασμός και η αποφυγή επιλέγονται ως μέθοδοι επίλυσης της σύγκρουσης από την πλειονότητα των ποδοσφαιριστών. Οι μη επιθετικοί ποδοσφαιριστές, οι παντρεμένοι, οι γονείς και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δείχνουν να είναι περισσότερο συνεργάσιμοι και λιγότερο διεκδικητικοί.
Ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου & Πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΕΦΑΑ, Δρ. Αντώνης Αλεξόπουλος παρουσίασε τη θεωρητική προσέγγιση στις συγκρούσεις και τη διαχείριση τους σε αθλητικούς οργανισμούς καταλήγοντας στο γεγονός ότι οι εργασιακές συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες ιδιαίτερα στις αθλητικές ομάδες. Η θετική επίλυση τέτοιων συγκρούσεων αποτελεί τεράστια πρόκληση και προσφέρει σημαντικά στην απόδοση μιας ομάδας.
Ο Κλινικός Ειδικός & Λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Αντώνης Ζαχαρόπουλος, παρουσίασε τη σύγχρονη αντίληψη του αθλητικού φυσικοθεραπευτή για σημαντικούς παράγοντες που εμπλέκονται στους αθλητικούς τραυματισμούς και στην απόδοση του αθλητή.
Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι το χρόνιο στρες, οι κακές διαπροσωπικές σχέσεις σε μια ομάδα (ανάμεσα σε αθλητές/ιες, προπονητικό και ιατρικό τιμ) και άλλες καταστάσεις στρες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας αθλητής στη προσωπική του ζωή επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση του και την αποθεραπεία από ένα τραυματισμό όπως επίσης αυξάνουν και τον κίνδυνο για ένα τραυματισμό.
Συντονιστής της Ημερίδας που τελούσε υπό την αιγίδα του ΚΟΑ, ήταν ο Κλινικός Εκπαιδευτής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Παναγιώτης Ρεντζιάς, ενώ υποστηρικτές ήταν ο Σύνδεσμος Προπονητών Κύπρου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πτυχιούχων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών και η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις