Zήτημα της επόμενης Κομισιόν και του Eurogroup αποτελεί το ελληνικό αίτημα για πιθανή μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ερωτηθείς σχετικά κατά την παρουσίαση των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν.
Ο Επίτροπος επανέλαβε ότι το 3,5% δεν μπορεί να παραμείνει για πάντα, αλλά εξήγησε ότι προς το παρόν είναι εξαιρετικής σημασία η τήρηση των συμφωνηθέντων για την προβολή εικόνας αξιοπιστίας.
Αναλυτικά ο κ. Μοσκιβισί δήλωσε ότι "σε σχέση με τις απαιτήσεις για το μέλλον, δεν εναπόκειται σε εμένα να το αποφασίσω, αλλά η θέση η δική μου και της Επιτροπής Γιούνκερ ήταν πάντα ότι χρειαζόμαστε αξιοπιστία και οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές, αλλά δεν μπορεί να παραμένουν για πάντα". "Δεν μπορούμε να ζήσουμε για πάντα ζητώντας από την Ελλάδα 3,5%, θα δούμε όμως πως θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα", σημείωσε. "Ήταν σημαντικό για φέτος να υπάρχει αξιοπιστία, αυτό ήταν και το μήνυμα που κόμισα στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στην Αθήνα πριν από μερικές εβδομάδες - να είσαστε αξιόπιστοι τώρα - και είναι μια καλή προϋπόθεση για να σας καταλάβουν καλύτερα οι εταίροι στο μέλλον, αλλά ξαναλέω, εναπόκειται πια στην επόμενη Κομισιόν και το eurogroup".
Γενικά για την Ευρωζώνη ο Επίτροπος ζήτησε "να εντείνουμε τις προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας και της ευρωζώνης στο σύνολό της", προειδοποιώντας ότι μόνο η νομισματική πολιτική δεν επαρκεί, μνημονεύοντας τον Μ.Ντράγκι.
Όπως είπε ο Επίτροπος, "η ανάπτυξη στη Γερμανία θα πρέπει να ανέλθει στο 1% το 2020, μετά από 0,4% το 2019, ωστόσο, μέρος αυτής αντανακλά τον μεγαλύτερο αριθμό εργάσιμων ημερών το επόμενο έτος, ενώ η υποκείμενη δυναμική ανάπτυξης παραμένει υποτονική και η εγχώρια ζήτηση πρέπει να αποδειχθεί αρκετά ισχυρή ώστε να δημιουργήσει ανάπτυξη καθώς η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να επωφελείται από τις ισχυρές αυξήσεις των μισθών".
Επεσήμανε δε ότι "δύο χώρες όπου η ανάκαμψη των δημόσιων οικονομικών είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η Πορτογαλία, η οποία αναμένεται να έχει ισορροπημένο προϋπολογισμό το προσεχές έτος, και η Ελλάδα, η οποία προβλέπει μεγάλο πλεόνασμα για το 2020, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας ενισχυμένης επιτήρησης". "Έχω αφιερώσει πολύ χρόνο σε αυτές τις δύο χώρες και αυτά είναι καλά νέα" υπενθύμισε.
Σημείωσε δε ακολούθως ότι "ορισμένες χώρες που έχουν πλεόνασμα θα παρατηρήσουν την πτώση το 2020, κυρίως λόγω των επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών στη Δανία, την Κύπρο, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο και, σε μικρότερο βαθμό, τη Γερμανία".
Ο Πιέρ Μοσκοβισί προειδοποίησε ότι οι αρνητικοί κίνδυνοι στην πρόβλεψη παραμένουν σημαντικοί και η οικονομία της ΕΕ αντιμετωπίζει μια περίοδο "υψηλής αβεβαιότητας σχετικά με το εμπόριο και άλλες οικονομικές πολιτικές."
"Οι δυσμενείς κίνδυνοι για τις προοπτικές παραμένουν ιδιαίτερα διασυνδεδεμένοι, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον αντίκτυπό τους. Αυτές περιλαμβάνουν μια περαιτέρω αύξηση της αβεβαιότητας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειρότερο αποτέλεσμα από το προβλεπόμενο. μια περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων των ΗΠΑ-Κίνας. και μια εντονότερη από την πρόβλεψη επιβράδυνση στην Κίνα", σημείωσε παρουσιάζοντας τις προβλέψεις.
"Εντός της ΕΕ, ενδέχεται να δημιουργηθούν αρνητικές επιπτώσεις σε άλλους τομείς από τη συρρίκνωση της παραγωγής. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις θέσεις εργασίας και την εμπιστοσύνη και να αποδυναμώσει την ιδιωτική κατανάλωση", είπε.
"Η αποτυχία να εξασφαλιστεί ένα τακτικό Brexit θα επηρεάσει επίσης την ανάπτυξη, αν και περισσότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό, τι στην ΕΕ27", τόνισε.
"Συμπερασματικά, ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί για την οικονομία της ΕΕ έχει προκλήσεις, παρόλο που αναμένεται ότι όλα τα κράτη μέλη το ΑΕΠ θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια", σημείωσε.
"Δεδομένων των πολυάριθμων κινδύνων, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας και της ευρωζώνης στο σύνολό της. Ο Μ.Ντράγκι έχει δίκιο ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να φέρει το βάρος όταν η οικονομία εξασθενεί. Οι υπουργοί πραγματοποίησαν μια εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τη δημοσιονομική θέση στη ζώνη του ευρώ κατά το Eurogroup του περασμένου μήνα. Εναπόκειται στη νέα Κομισιόν να παράσχει τον απαραίτητο προσανατολισμό τους επόμενους μήνες και χρόνια", κατέληξε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία
• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις