Κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας διοργανώνουν την Παρασκευή 8/11 στις 11 π.μ. οι αγροτικές οργανώσεις και οι αιγοπροβατοτρόφοι διαισθανόμενοι τον κίνδυνο να χαθεί η παραδοσιακή υπηκοότητα του χαλουμιού που για αιώνες την κατέχουμε ως Κύπρος.
Αυτό λέχθηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη την οποία κάλεσαν οι αγροτικές Οργανώσεις ΠΕΚ – ΕΚΑ – ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ – ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ και Ομάδες Αιγοπροβατοτρόφων οι οποίοι ανέφεραν ότι κατά την διάρκεια της αυριανής ημέρας θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου θα του επιδοθεί υπόμνημα από δεκαμελή αντιπροσωπεία.
Οι αγροτικές οργανώσεις και αιγοπροβατοτρόφοι κάλεσαν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει αμέσως τις διαδικασίες του φακέλου για εγγραφή του χαλουμιού ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).
Το αγροτικό κίνημα, είπαν, ενωμένο δίνει αυτή την μάχη για να αποτρέψει τα χειρότερα που θα είναι να χάσουμε την υπηκοότητα του χαλουμιού, να καταστραφούν οι γαλακτοβιομηχανίες, οι αγελαδοτρόφοι και οι αιγοπροβατοτρόφοι.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας είπε ότι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας δεν εφαρμόζει τον Νόμο του πρότυπου για το χαλούμι που είναι το CYS94/1985 και συνάμα την εφαρμογή του Υπουργικού διατάγματος του 2014, που προνοεί ότι ένα προϊόν για να ονομάζεται χαλούμι, πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 20% αιγοπρόβειο γάλα. Επίσης με την κατοχύρωση του χαλουμιού στο μητρώο των ΠΟΠ δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) Αρ. 1151/2012, το πρόβειο, αιγινό ή πρόσμιξη αυτών θα υπερισχύουν του αγελαδινού.
Φαίνεται, συνέχισε, ότι δεν υπάρχει η πρέπουσα συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και του Κρατικού Χημείου, για να ασκηθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι εάν βάζουν γαλακτόσκονη οι γαλακτοβιομηχανίες στην παρασκευή χαλουμιού, ούτως ώστε να διασφαλιστούν οι πρόνοιες του προτύπου που απορρέουν από τον Νόμο.
Είπε ότι η όλη διαμορφούμενη κατάσταση με την ανοχή των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους επιτρέπουν σε κάποιους να παρανομούν, ανοίγοντας τους καμαρόπορτες στο να εξάγουν γαλακτοκομικά προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, τα οποία και πιθανόν ονομάζουν χαλούμια.
Πρόσθεσε ότι αυτό επέτρεψε σε κάποιες άλλες χώρες ακόμη και μέλη της ΕΕ να παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία και ονομάζουν χαλούμια και μάλιστα κάποιοι εισάγουν στην Κύπρο και τα διοχετεύουν στην αγορά, εξαπατώντας έτσι τους καταναλωτές.
«Ο Γιούνκερ κρατά τον φάκελο, ο Γιούνκερ φεύγει από την προεδρία της ΕΕ, επομένως αυτές οι μέρες είναι πολύ κρίσιμες», συμπλήρωσε ο κ. Χάμπας.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ Μιχάλης Λύτρας είπε ότι αν θέλουμε να προστατεύσουμε το χαλούμι ως κυπριακό προϊόν πρέπει να επιμείνουμε στην ουσία και να εγγραφεί το χαλούμι ως ΠΟΠ.
«Υποβλήθηκε ο φάκελος στις Βρυξέλλες, προχωρούσε η έγκριση του, όταν οι Τούρκοι αντέδρασαν στην εγγραφή του χαλουμιού με το πρόσχημα ότι έπρεπε να ανοίξει ο κανονισμός της πράσινης γραμμής ούτως ώστε να επιτρέπεται να διέρχονται προϊόντα ζωικής προέλευσης από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Τότε συμφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην παρουσία του Γιούνκερ εδώ στην Κύπρο μαζί με τον Ακιντζί ότι ο φάκελος έπρεπε να παραμείνει εν αδρανεία και εξ ου και βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες στο γραφείο του Γιούνκερ και δεν έχει προχωρήσει», σημείωσε.
Τα προϊόντα για να εγκριθούν ως ΠΟΠ, εξήγησε, χρειάζεται ένα χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση - εμείς έχει τέσσερα χρόνια και το χαλούμι πελαγοδρομεί. Αν θέλουμε να προστατευθεί αυτό το προϊόν, τόνισε, είναι μόνο με την έγκριση ως ΠΟΠ.
Ο κ. Λύτρας κληθείς να σχολιάσει την επιστολή που έστειλε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το χαλούμι, είπε ότι δεν είναι αρκετές οι επιστολές που στέλνουμε αν δεν υπάρξει πολιτική πίεση. "Θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες ενόψει του ότι ο κ. Γιούνκερ φεύγει τέλος του μηνός. Όμως πρέπει να επιμείνουμε", συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Κίνησης Τάκης Χριστοδούλου είπε σε σχέση με την αυριανή κινητοποίηση ότι είναι η πρώτη φορά μετά από την ταλαιπωρία οκτώ χρόνων διαδικασιών για το χαλούμι που ενωμένο το αγροτικό κίνημα διαδηλώνει την ανησυχία του για τις εξελίξεις.
«Δώσαμε πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση αρκετή. Το 2014 όταν μπήκε η διαδικασία του φακέλου όλοι αρχίσαμε να πανηγυρίζουμε και μάλιστα αρκετοί έκαναν και επενδύσεις γιατί έβλεπαν την προοπτική του χαλουμιού. Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι έχουν ζημιώσει», σημείωσε.
Σε όλη την νότια Ευρώπη, συνέχισε, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία έχουν την πλειοψηφία των τυριών ΠΟΠ στην Ευρώπη ενώ η μόνη χώρα που δεν έχουμε το τυρί ΠΟΠ είναι η Κύπρος, με ένα παραδοσιακό προϊόν, το χαλούμι που είμαστε όλοι περήφανοι γι αυτό.
«Είναι ένα προϊόν που έχει ρίζα σε αυτό τον τόπο και αλίμονο αν τούτες οι ρίζες κοπούν. Δεν θα έχουμε σχέση με την ιστορία μας. Το χαλούμι είναι εθνικό προϊόν, είναι στην ιστορία αυτού του τόπου και αλίμονο αν το χάσουμε για άλλους λόγους», συμπλήρωσε.
Ο εκπρόσωπος του Παναγροτικού Λοίζος Συμεού είπε ότι έχει χρόνια που συζητείται το χαλούμι να γίνει ΠΟΠ.
«Εμείς ως Παναγροτικός βάλαμε θέμα ότι χάνοντας το χαλούμι καταστρέφεται ο πρωτογενής τομέας της Κύπρου – γεωργία και κτηνοτροφία. Καταστρέφοντας αυτό και όντας η Κύπρος ένα μικρό νησί δεν θα έχουμε να φάμε. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, να προσφέρουμε όσο το δυνατό στην κυβέρνηση την δύναμη για να μπορέσει να κατοχυρώσει το προϊόν», πρόσθεσε.
Εκ μέρους των ομάδων αιγοπροβατοτρόφων, ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου είπε ότι «το χαλούμι είναι το μόνο προϊόν που απέμεινε ως εθνικό προϊόν στην Κύπρο και αποφέρει τα έσοδα που αποφέρει γι αυτό πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε ότι είναι δυνατό να το κατοχυρώσουμε. Γιατί αν δεν το κατοχυρώσουμε θα μας το πάρουν άλλες χώρες που έχουν πολύ πιο χαμηλό κόστος από εμάς και δεν θα ξέρουμε τι μας γίνεται πλέον».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις