Τη διαβεβαίωση ότι ήταν και είναι πάντοτε έτοιμος να προσέλθει στο διάλογο, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν φέρνει ενστάσεις ούτε για τον τόπο, αλλά ούτε και για την ημερομηνία διεξαγωγής μιας τριμερούς συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι την ερχόμενη Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ακουστεί δυνατή η φωνή της Κύπρου και θα ληφθούν αποφάσεις για τα όσα η Τουρκία πράττει εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, πέρα από τα όσα πράττει κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου στη Συρία.
Μιλώντας κατά την 39η αντικατοχική πορεία Μόρφου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε εξάλλου ότι είναι αποφασισμένος να εργαστεί για τη λύση «αλλά όχι την οποία λύση», ενώ είπε επίσης ότι υπάρχουν όρια στις υποχωρήσεις.
«Επειδή πολλά ακούω, θέλω να πω πως άλλη θα ήταν η μοίρα σήμερα ή και ενδεχόμενα η πραγματικότητα αν στο Κραν Μοντανά η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά ανταποκρίνονταν όπως και η ελληνοκυπριακή. Και δεν δέχομαι τα όσα ακούω προκειμένου να απαλλαγεί από τις ενοχές η Τουρκία για να φορτωθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά τις ευθύνες» είπε εξάλλου ο Πρόεδρος
Διερωτήθηκε παράλληλα αν θα έπρεπε να αποδεχθεί εγγυήσεις, μόνιμη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων σε τουρκική Βάση εσαεί και τη θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων, όπως την αξιώνουν, καθιστώντας εξαρχής το κράτος παράλυτο. Ακόμη αναρωτήθηκε αν θα έπρεπε να εξισώσει τους Έλληνες με τους Τούρκους πολίτες. «Και ευθύνομαι εγώ διότι η τουρκική αδιαλλαξία επέμενε στο να πετύχει στόχους που θα καθιστούσαν εν τη ουσία την Κύπρο προτεκτοράτο της Τουρκίας» συμπλήρωσε.
Είπε ακόμη ότι θα εργαστεί «ακούραστα προκειμένου να επιτύχουμε επιτέλους αυτό που όλοι επιδιώκουμε, ειρηνική λύση του Κυπριακού, πραγματικά βιώσιμη και λειτουργική, μέσα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που θα μας επιτρέπει μόνο ελπίδα» είπε.
«Είμαι πρόθυμος, είμαι έτοιμος, το έχω καταστήσει [σαφές] και κατά την πρόσφατη συνάντηση μου με τον ΓΓ, να συναντηθώ οπουδήποτε» είπε, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν φέρνει ενστάσεις αν η συνάντηση θα γίνει στο Παρίσι ή αλλού. «Εγώ δεν φέρνω ενστάσεις ως προς τις ημερομηνίες, άλλοι είναι που εγείρουν τις ενστάσεις» συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ανέφερε ακόμη ότι από το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, καθημερινά επαναλάμβανε την πρόσκληση για επανέναρξη του διαλόγου από εκεί που είχε μείνει, για να εισπράξει τη σταθερή άρνηση από πλευράς του κ. Ακιντζί.
Είπε επίσης ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση της 9ης Αυγούστου υπήρξε κατάληξη ότι τα τρία στοιχεία που θα αποτελούσαν τους όρους αναφοράς θα ήταν η κοινή δήλωση του Φεβρουαρίου 2014, οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και τα έξι σημεία αναφοράς του ΓΓ όπως κατατέθηκαν στις 30 Ιουνίου στο Κραν Μοντανά. «Και όταν ετοίμασε η κ. Λουτ το κείμενο, όπως ακριβώς της το είχαμε διαμηνύσει χωρίς όρους και προϋποθέσεις που ήταν και η ρητή συμφωνία μας, παρέμβηκε η Τουρκία αλλοιώνοντας απαράδεκτα το κείμενο, προκειμένου να εξασφαλίσει ακόμα και προ της Συνόδου οφέλη για την τουρκοκυπριακή κοινότητα ή των ιδίων αυτής συμφερόντων» είπε
«Για όσους λένε ότι αποφεύγουμε τον διάλογο ή θα πρέπει να πράξουμε οτιδήποτε για να πείσουμε τον ΓΓ ότι επιθυμούμε τον διάλογο, μια από των σκέψεων που κάνω είναι να στείλω πρόσκληση στον ΓΓ, στην Τουρκία, στον κ. Ακιντζί και να τους καλώ σε διάλογο. Ως εάν να εξαρτάται από τη δική μου βούληση και όχι από τα όσα η Τουρκία προσπαθεί μέσα από τις έκνομες ενέργειες να υποσκάψει» είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι αυτή την ώρα χρειάζεται κλίμα συναίνεσης και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, καθώς και η δημιουργία ενός τέτοιου περιβάλλοντος που να επιτρέπει την δημιουργία συνθηκών επανέναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου.
Τώρα που ο ΓΓ προσπαθεί να επαναρχίσει ο διάλογος, η στάση της Τουρκίας είναι «η δεύτερη εν τη ουσία εισβολή με πολλαπλές κινήσεις στην ΑΟΖ τη Κυπριακής Δημοκρατίας» συμπλήρωσε.
«Δεν έμεινε θετική πρόταση που δεν κάναμε ώστε να διαφανεί ότι δεν είναι πρόθεση μας να σφετεριστούμε τα όποια οφέλη από τη διαχείριση των υδρογονανθράκων» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χαρακτηρίζοντας ως γενναιόδωρη την πρόταση να ανοιχθεί καταπιστευτικός λογαριασμός προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και τα τυχόν έσοδα που τους αναλογούν να κατατίθενται σε αυτό τον λογαριασμό. «Και αν η Τουρκία αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Κύπρου με βάση τη Συνθήκη του Δικαίου της Θάλασσας των ΗΕ, να μπορούν να τα χρησιμοποιούν ακόμα και αν δεν λυθεί το Κυπριακό» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η απάντηση της τ/κ πλευρά ήταν πως πρέπει να υπάρχει συνδιαχείριση
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ανέφερε στον κ. Ακιντζί πως «καμιά κοινή επιτροπή δεν έχει κυριαρχία. Είναι τα κράτη που έχουν κυριαρχία και εκχωρούν άδειες εκμετάλλευσης και όχι κοινές επιτροπές».
Ως προς τον ισχυρισμός ότι οι Ελληνοκύπριοι δήθεν θα σφετεριστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ο Πρόεδρος διερωτήθηκε αν «έχουμε εμείς προηγούμενο σφετερισμού». «Ποιοι έχουν σφετεριστεί περιουσίες 80 και πλέον δισεκατομμυρίων; Οι Ελληνοκύπριοι, ή οι Τουρκοκύπριοι δια της παρουσίας των Τούρκων» αναρωτήθηκε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι προσβλέπει στη δημιουργία συνθηκών για «ένα πριν και πάνω από όλα λειτουργικό κράτος» που θα δώσει βιωσιμότητα, διάρκεια και ελπίδα, σταθερότητα και ειρήνη, ενώ θα φέρει τις δυο κοινότητες μαζί.
«Στοιχεία που προκαλούν το αίσθημα του δικαίου, που δημιουργούν την αδικία, μην αναμένετε ότι είναι δυνατόν να παρουσιαστούν σε έναν αξιοπρεπή λαό και να γίνουν αποδεκτά» είπε.
Ανέφερε ακολούθως ότι «υπάρχουν όρια στις υποχωρήσεις και υποχωρήσεις έγιναν πολλές από ε/κ πλευράς. Η άλλη πλευρά είναι που υπαναχώρησε από συγκλίσεις». Ανέφερε ωστόσο ότι δεν θέλει να μπει σε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών , καθώς αυτή την ώρα εκείνο που προέχει είναι η από κοινού διαπίστωση των όσων συμβαίνουν.
«Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ενότητα γιατί υπάρχουν ορατοί κίνδυνοι» είπε και αναφέρθηκε στις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία.
«Είμαστε όλοι μάρτυρες αυτές τις ημέρες της νέας τουρκικής θηριωδίας με την εισβολή στην Συρία. Αν εξαιρέσουμε την ξεκάθαρη θέση της ΕΕ και την πλειοψηφία των μικρών λαών που αισθάνονται ότι το μονο όπλο προστασίας τους είναι στο διεθνές δίκαιο, δυστυχώς οι ισχυρές δυνάμεις, μόνιμα μέλη του ΣΑ, δια της στάσης τους το μόνο που εχουν σκορπίσει είναι την απογοήτευση και την έλλειψη εμπιστοσύνης για τους στόχους και τους σκοπούς που ιδρύθηκε ο ΟΗΕ» είπε.
Στην αρχή της ομιλίας του είπε εξάλλου ότι σε όλους τους κύκλους συνομιλιών είχε ως προτεραιότητα και έθετε ως απαραίτητη προϋπόθεση το ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς την επιστροφή της πόλης της Μόρφου.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις