ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία είναι έτοιμη να δεχθεί ένα μέρος των μεταναστών του Open Arms

Η Ισπανία είναι έτοιμη να δεχθεί ένα μέρος των μεταναστών του Open Arms

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη (15/8) ότι είναι έτοιμη να δεχθεί ένα μέρος των μεταναστών που διασώθηκαν στη Μεσόγειο από το πλοίο ισπανικής ΜΚΟ, το Open Arms, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία κατανομής τους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

"Η χώρα μας είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια ισορροπημένη κατανομή των μεταναστών που επιβαίνουν στο πλοίο", και το οποίο βρίσκεται τώρα στα ιταλικά χωρικά ύδατα, αναφέρει η κυβέρνηση σε μια ανακοίνωση, όπου εξηγεί ότι εργάζεται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με άλλες χώρες-μέλη "προκειμένου να καταλήξουμε σε μια κοινή, ευρωπαϊκή, συντεταγμένη και αλληλέγγυα λύση".
 
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική πρόκληση με μηχανισμούς συνεργασίας στους οποίους θα συμμετέχουν οι χώρες-μέλη, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν πρόκειται αποκλειστικά για ένα πρόβλημα των γειτονικών χωρών αλλά του συνόλου (της ΕΕ) και το οποίο θα πρέπει άρα να αντιμετωπιστεί από κοινού", αναφέρει.
 
Από τις αρχές Αυγούστου, οπότε ξεκίνησε η αποστολή του Open Arms που οδήγησε στη διάσωση τουλάχιστον 150 μεταναστών ανοικτά των λιβυκών ακτών, η Μαδρίτη δήλωνε ότι η τύχη τους δεν ήταν δική της αρμοδιότητα και ότι θα έπρεπε να αποβιβαστούν σε ένα "ασφαλές" ιταλικό λιμάνι.
 
Τη Δευτέρα, ο καπετάνιος του πλοίου κατέθεσε αίτηση ασύλου για 31 ανηλίκους στην πρεσβεία της Ισπανίας στη Μάλτα, αλλά η Μαδρίτη δεν την έκανε δεκτή.
 
Παράλληλα, η Ιταλία και η Μάλτα αρνήθηκαν τα αιτήματα για αποβίβαση από το Open Arms, που παρέμεινε σε διεθνή ύδατα με 147 μετανάστες σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, και με τις συνθήκες διαβίωσης να γίνονται όλο και πιο δύσκολες πάνω στο πλοίο.
 
Την Τετάρτη, η ιταλική δικαιοσύνη επέτρεψε τελικά στο Open Arms να κατευθυνθεί προς τη Λαμπεντούζα, αναστέλλοντας ένα διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι  που απαγόρευε την είσοδό του στα ιταλικά χωρικά ύδατα. Στη συνέχεια ο Σαλβίνι υπέγραψε ένα νέο διάταγμα το οποίο η Ιταλίδα Υπουργός Άμυνας, Ελιζαμπέτα Τρέντα, αρνήθηκε σήμερα το πρωί να υπογράψει.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top