Για μεγάλο και αναξιοποίητο ‘όπλο’ που είχε η Αστυνομία στα χέρια της σε σχέση με τα επτά δολοφονηθέντα (ελλείποντα) πρόσωπα, κάνουν λόγο νομικοί κι αστυνομικοί κύκλοι.
Του Φάνη Μακρίδη
Μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας θα μπορούσε κάποιος αστυνομικός που εξετάζει ύποπτη εξαφάνιση ή απαγωγή να εξασφαλίσει τραπεζικά δεδομένα ελλείποντος προσώπου και να βοηθηθεί πολύ με την πορεία των ερευνών του.
Ο λόγος για την «διαταγή παρουσίασης εγγράφου» που μπορεί να εκδοθεί με μια υπογραφή από λειτουργό της νομικής υπηρεσίας και μέσω αυτής της διαταγής να εξασφαλιστούν στοιχεία από τον τραπεζικό λογαριασμό του ελλείποντος προσώπου.
Πηγή του ThemaOnline με καλή γνώση του ζητήματος, μας ανέφερε: «Ένας οικονομικός μετανάστης που έχει εξαφανιστεί μέσω μη νόμιμων οδών, σίγουρα θα έχει φροντίσει να κάνει ανάληψη των χρημάτων του. Και είναι λογικό, αφού ο λόγος που ήρθε στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι να μαζέψει λεφτά. Αντίθετα, αν αποδειχθεί ότι το εν λόγω πρόσωπο έχει εξαφανιστεί χωρίς να κάνει ανάληψη των χρημάτων του, τότε επιβεβαιώνονται οι υποψίες ότι υπάρχει αξιόποινη πράξη».
Η εν λόγω διαταγή εκδίδεται στη βάση του άρθρου 6(1) του Νόμου της Ποινικής Δικονομίας (Κεφ.155) κι όπως σημειώσαμε ενεργοποιείται χωρίς να χρειαστεί η μεσολάβηση δικαστηρίου. Συντάσσεται από τον αστυνομικό/εξεταστή της υπόθεσης και υπογράφεται από λειτουργό της νομικής υπηρεσίας.
Είναι ενδεικτική η περίπτωση της 36χρονης Λίβια-Φλορεντία Μπουνέα από τη Ρουμανία και της 8χρονης κόρης της Έλενα-Ναταλία. Η αναφορά για την εξαφάνιση της μάνας και της θυγατέρας της συνοδευόταν από στοιχεία καθιστούσαν την υπόθεση ως υπό διερεύνηση απαγωγή.
Με απλά λόγια, στην προκειμένη έπρεπε να γίνουν διαδικασίες που δικαιολογούσαν όχι μόνο την έκδοση της διαταγής αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων που αναφέραμε, αλλά και διάταγμα αποκάλυψης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων. Κι αυτό γιατί υπήρχε στη μέση διερεύνηση ποινικού αδικήματος, που προνοεί φυλάκιση μέχρι και 7 έτη (απαγωγή), άρα θα είχε και την ευχέρεια η Αστυνομία να προχωρήσει στις πιο πάνω ενέργειες.
Άλλωστε, όπως δήλωσε ο βουλευτής ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου, εντός της ημέρας (02/05) «δεν είναι άλλοθι για την Αστυνομία τα όποια νομικά κενά». Και εξήγησε ότι οι υφιστάμενες νομοθεσίες παρέχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης στο πλαίσιο της νομιμότητας, από τα θεσμικά όργανα σε κάθε περίπτωση που εξετάζουν για ελλείποντα πρόσωπα, αν συλλειτουργούν διαδικασίες, ευρήματα, γεγονότα, τα οποία οδηγούν σε ενδεχόμενη διάπραξη ενδεχόμενης αξιόποινης πράξης. Αναφέρθηκε στο Άρθρο 17.2.Γ του Συντάγματος, που μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας παρέχει τη δυνατότητα στην Αστυνομία να προχωρήσει και να εξετάσει τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων με άρση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΥΠΡΟΣ – ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ: Η Αστυνομία επιχειρεί να διορθώσει το λάθος της μετά τις αποκαλύψεις του ThemaOnline για την διοικητική έρευνα
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΦΟΝΟΣ ΜΑΝΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΗΣ ΑΠΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Η άρνηση του ΤΑΕ Λευκωσίας όταν προωθήθηκε η υπόθεση από τον Αγ. Δομέτιο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις