Μετά το δημοσίευμα του ThemaOnline την Τετάρτη (01/05, 15:38) σε σχέση με τη διοικητική έρευνα για τα εγκλήματα του 35χρονου Ν.Μ., η ηγεσία της Αστυνομίας έλαβε μέτρα επιχειρώντας να αποκαταστήσει το λάθος.
Του Φάνη Μακρίδη
Όπως είχαμε σημειώσει (01/05), στελέχη της τριμελούς επιτροπής που διορίστηκε από τον αρχηγό του σώματος Ζαχαρία Χρυσοστόμου για να εντοπίσει ενδεχόμενες ευθύνες μελών της δύναμης σε σχέση με τις εξαφανίσεις των επτά προσώπων που αποδείχθηκε ότι δολοφονήθηκαν, δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να επιτελέσουν το έργο τους.
Σημειώναμε, συγκεκριμένα, ότι κατά την περίοδο εξαφάνισης της 36χρονης Ολίβια Μπουνέα και της κόρης της Έλενα-Ναταλία από την οικία τους στον Άγιο Παύλο, ο βοηθός αρχηγός Δημήτρης Δημητρίου ήταν αστυνομικός διευθυντής Λευκωσίας, ενώ ο Μάριος Παπαευρυβιάδης ήταν μέλος του ΤΑΕ Λευκωσίας. Ως γνωστόν, ο κ. Δημητρίου είναι επικεφαλής της επιτροπής που έχει ως μέλη τους ανώτερους υπαστυνόμους Μάριο Παπαευρυβιάδη και Μιχάλη Δημητρίου. Είναι φανερό με λίγα λόγια ότι οι δυο πρώτοι δεν μπορούσαν να θέσουν υπό το μικροσκόπιό τους τις δικές τους ενδεχόμενες ευθύνες.
Περίπου δυο ώρες μετά το δημοσίευμά μας, αρμόδιο άτομο του Αρχηγείου Αστυνομίας επικοινώνησε με το ThemaOnline κι ανέφερε ανώνυμα ότι δεν υπάρχει κώλυμα για τους προαναφερθέντες, καθώς θα εξετάσουν μόνο το ενδεχόμενο παραλείψεων σε σχέση με τη δολοφονία των Μέρι Ρόουζ και Αριάν Παλάνας. «Όταν δηλώθηκε η εξαφάνιση των δυο αυτών γυναικών, οι Δημήτρης Δημητρίου και Παπαευρυβιάδης, δεν είχαν τα πιο πάνω πόστα, ούτε ενέπιπταν οι περιπτώσεις στη δικαιοδοσία τους» μας ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σήμερα Πέμπτη (02/05), μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, με δημόσιες τοποθετήσεις του ανέφερε ότι διατάχθηκε και δεύτερη διοικητική έρευνα από άλλη τριμελή επιτροπή για άλλα τρία πρόσωπα που εν τέλει δολοφονήθηκαν.
Πάντως, το πρόβλημα παραμένει. Σύμφωνα με νομικούς και αστυνομικούς κύκλους ακόμα και με τη νέα διευθέτηση, υπάρχει κώλυμα για τους κ. Δ. Δημητρίου και Μ. Παπαευρυβιάδη. Άτομο με κατάρτιση, μας ανέφερε: «Αν οι κ.κ. Δ.Δημητρίου και Παπαευρυβιάδης εξετάζοντας τις υποθέσεις των Ρόουζ και Παλάνας δεν εντοπίσουν ευθύνες για τους τότε επαρχιακούς Αστυνομικούς Διευθυντές και τα τότε μέλη των επαρχιακών ΤΑΕ, μπορεί να κατηγορηθούν ότι το κάνουν για να μην βρεθούν οι ίδιοι υπόλογοι στην περίπτωση της Ολίβια Μπουνέα και της κόρης της, κατά την εξαφάνιση των οποίων οι εν λόγω αξιωματικοί είχαν τα αντίστοιχα πόστα».
Την ίδια στιγμή άτομα με καλή γνώση νομικών θεμάτων αναφέρουν ότι ο μοναδικός τρόπος για να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες μελών της αστυνομικής δύναμης, είναι να διοριστεί ανεξάρτητη τριμελής επιτροπή είτε από το υπουργικό συμβούλιο, είτε από τη νομική υπηρεσία στη βάση του σχετικού νόμου, που διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αμεροληψία όσων θα κάνουν την έρευνα.
Να σημειωθεί ότι πολιτικά πρόσωπα στη βάση του δημοσιεύματος του ThemaOnline ήγειραν με δημόσιες τοποθετήσεις το εν λόγω θέμα. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού στη ραδιοφωνική εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο (Τρίτο Πρόγραμμα ΡΙΚ) το πρωί της πέμπτης (02/05). Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σχολιάζοντας την τριμελή επιτροπή της Αστυνομίας, υποστήριξε ότι δεν θα γίνει τίποτα απολύτως, λόγω του ότι τα εν λόγω άτομα δεν μπορούν να κάνουν έλεγχο στον εαυτό τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΥΠΡΟΣ – ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ: Ο αρχηγός αναζητεί ευθύνες στα χαμηλά στρώματα της Αστυνομίας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις