ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ - ΜΙΤΣΕΡΟ: Αυστηρές οδηγίες αστ. διευθυντή Λευκωσίας για ελλείποντα– Εμφανείς ευθύνες και παραλείψεις –ΕΓΓΡΑΦΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ - ΜΙΤΣΕΡΟ: Αυστηρές οδηγίες αστ. διευθυντή Λευκωσίας για ελλείποντα– Εμφανείς ευθύνες και παραλείψεις –ΕΓΓΡΑΦΑ

Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση η ηγεσία της Αστυνομίας, αποφάσισε να αλλάξει προσέγγιση σε σχέση με τα ελλείποντα πρόσωπα και να εξετάσει με την ανάλογη ζέση τέτοιες περιπτώσεις.

Του Φάνη Μακρίδη

Στο παρόν δημοσίευμα αποκαλύπτουμε το περιεχόμενο οδηγίας του αστυνομικού διευθυντή Λευκωσίας, Νίκου Σοφοκλέους, σε σχέση με την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, μετά τις αποκαλύψεις για τον 35χρονο λοχαγό που παραδέχθηκε τις δολοφονίες τουλάχιστον δυο γυναικών από τις Φιλιππίνες.

Ο κ. Σοφοκλέους την Παρασκευή 19 Απριλίου απέστειλε προς όλους τους αστυνομικούς σταθμούς της Λευκωσίας, αλλά και τους επικεφαλής αρμόδιων τμημάτων που υπάγονται στην πρωτεύουσα, υπηρεσιακό σημείωμα με το οποίο τους εφιστά την προσοχή στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται σε περιπτώσεις ελλειπόντων προσώπων.

«…με την παρούσα δίδονται αυστηρές οδηγίες προς όλους, όπως στις περιπτώσεις που υπάρχει καταγγελία για ελλείποντα πρόσωπα εφαρμόζονται πιστά και κατά γράμμα οι ενέργειες όπως αυτές καταγράφονται στο σχετικό μάθημα της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου…» σημειώνεται ανάμεσα σ΄ άλλα στο εν λόγω σημείωμα.

Μάλιστα, η γραπτή οδηγία καταλήγει με προειδοποιήσεις: «Προς αποφυγήν δυσάρεστων και ανεπιθύμητων καταστάσεων, παρακαλώ όπως συμμορφωθείτε με τις σχετικές οδηγίες».

Αναγνωρίζει τις παραλείψεις
Καθίσταται σαφές με το πιο πάνω σημείωμα πως και η ίδια η Αστυνομία αναγνωρίζει τις παραλείψεις που γίνονταν από πλευράς μελών της σε σχέση με τον χειρισμό υποθέσεων ελλειπόντων προσώπων.

Το μάθημα της Αστυνομικής Ακαδημίας…
Την ίδια στιγμή, οι παραλείψεις και οι ευθύνες στο χειρισμό τουλάχιστον της περίπτωσης της 38χρονης Μαρί Ρόουζ που εξαφανίστηκε στις 5 Μαΐου του 2018 μαζί με την 6χρονη κορούλα της, φαίνονται και από το σχετικό μάθημα της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου που επικαλείται στις συστάσεις του ο αστυνομικός διευθυντής Λευκωσίας, Νίκος Σοφοκλέους.

Στο εν λόγω μάθημα που θα έπρεπε να γνωρίζουν όλα τα μέλη της αστυνομικής δύναμης, υπάρχει λεπτομερής αναφορά σε σχέση με τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνονται για εντοπισμό προσώπου που ελλείπει. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, θα πρέπει να γίνεται «έρευνα στο μέρος που μένει για ανακάλυψη αντικειμένων ή σημειώσεων που εγκατέλειψε και τα οποία δίνουν εξηγήσεις για τους λόγους της εξαφάνισής του».

Μάλιστα, σύμφωνα με το σχετικό μάθημα που διδάσκονται όλα τα μέλη της Αστυνομικής Ακαδημίας, «στις περιπτώσεις που καταγγέλλεται η εξαφάνιση προσώπου και ιδιαίτερα παιδιού, στην οποία υπάρχει έστω και η απλή υποψία για εγκληματική πράξη εις βάρος του ή υπό τις περιστάσεις τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του, η υπόθεση διαβιβάζεται άμεσα για διερεύνηση στο Επαρχιακό ΤΑΕ».

Σε άλλο σημείο, αναφέρονται τα ακόλουθα: «…η διερεύνηση των εν λόγω υποθέσεων από το ΤΑΕ να γίνεται άμεσα και τάχιστα».

Υπάρχουν κι άλλα βήματα που πρέπει να ακολουθούνται: «Μετά την παρέλευση 15 ημερών από την εξαφάνιση να λαμβάνεται γενετικό υλικό από συγγενείς πρώτου βαθμού … Σε περίπτωση που δεν υπάρχει συγγενής … να λαμβάνονται προσωπικά αντικείμενα του εκλιπόντος, όπως εσώρουχα, οδοντόβουρτσα…».

Ακόμη, όπως προκύπτει από τα όσα διδάσκονται και έπρεπε να γνωρίζουν τα μέλη της δύναμης, υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο για περιπτώσεις παιδιών που εξαφανίζονται….

Οι καταγγελίες Κουτρουκίδη…
Από μαρτυρίες και πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν, προκύπτει ότι φιλικό πρόσωπο της Μαρί Ρόουζ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε την εξαφάνιση της 38χρονης και της 6χρονης κόρης της (τις φιλοξενούσε), κάνοντας λόγο για αξιοπερίεργες συνθήκες. Είναι γνωστή, μάλιστα, η μαρτυρία του προέδρου του Συνδέσμου Οικιακών Βοηθών Λούη Κουτρουκίδη, που είχε αναφέρει ότι όταν κατήγγειλε την εξαφάνιση της μάνας και της κόρης στη Λεμεσό, τον απαξίωσαν. Ο κ. Κουτρουκίδης είχε αρθρογραφήσει εκείνη την περίοδο και στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» (Αύγουστο του 2018), καλώντας τους αρμοδίους να ενεργήσουν ανάλογα για να διερευνηθεί η ύποπτη εξαφάνιση της 38χρονης και της κορούλας της... Όπως καταγγέλλει και σήμερα ο κ. Κουτρουκίδης, κανένας δεν τον έλαβε υπόψιν μέχρι την Κυριακή 14 Απριλίου του 2019, όταν και άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της δολοφονίας της Μαρί Ρόουζ...

Όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τα πιο πάνω, τα μέλη της Αστυνομίας που κλήθηκαν να χειριστούν τέτοιες περιπτώσεις, δεν έπραξαν τα δέοντα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top