Στις δηλώσεις που έγιναν και στις δύο πλευρές μετά τις συναντήσεις της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες, αλλά και στις αντιδράσεις που υπήρξαν ήδη από τ/κ πολιτικούς, αναφέρεται ο τ/κ Τύπος τη Δευτέρα 08/02.
Το θέμα παρουσιάζεται ως κύριο στα πρωτοσέλιδα κάποιων εφημερίδων, όπως η Αφρίκα που έχει τίτλο «Έτσι έκλεισε και αυτή η σελίδα» που θεωρεί ότι η Τζέιν Χολ Λουτ γύρισε με άδεια τα χέρια στην Νέα Υόρκη από αυτή την επίσκεψη. Η Βολκάν έχει τίτλο «Ούτε η Λουτ τα κατάφερε» και γράφει ότι αυτό που τώρα πρέπει να γίνει είναι η «βουλή» να πάρει μια απόφαση τερματίζοντας τις προσπάθειες για ομοσπονδιακή λύση και να γίνει προσπάθεια για επίτευξη λύσης δύο κρατών.
Μαύρο στο τέλος του δρόμου βλέπει η Χαβαντίς, στο κύριο θέμα της που προβάλλει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, πρωτοσέλιδα και στις εσωτερικές σελίδες και τις δηλώσεις του Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη μετά το τέλος της συνάντησης της κ. Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Κύριο θέμα είναι επίσης στην Χαλκίν Σεσί και στη Ντεταί, η οποία γράφει ότι δεν υπάρχει πρόταση από την στιγμή που την απέρριψε ο Τ/κ ηγέτης, ενώ η Χαμπερατόρ γράφει ότι δεν έμεινε ούτε αγάπη ούτε σεβασμός στις σχέσεις των δύο ηγετών. Η Κίπρις Ραντικάλ αναφέρει ότι «στο χέρι μηδέν».
Η Κίπρις ποστασί κάνει λογοπαίγνιο με το επίθετο της κ. Λουτ και την λέξη ‘μπουλούτ’ - που στα τουρκικά σημαίνει σύννεφο - και γράφει για «Σύννεφα στην ατμόσφαιρα». Η εφημερίδα αναφέρει ότι μετά την επιβεβαίωση των δύο ηγετών στην εφαρμογή ΜΟΕ και ενώ αναμενόταν η άφιξη της Τζέιν Χολ Λουτ «σήμερα, αύριο, μεθαύριο», φέροντας ελπίδες, τελικά αυτές οι ελπίδες εξανεμίστηκαν σαν σύννεφα στον αέρα. Ο διευθυντής της εφημερίδας, Ρασίχ Ρεσιάτ σε άρθρο του γράφει ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό από την περίοδο Γκαμπάρι και εντεύθεν, δίδουν ελπίδες αλλά καμιά δεν αποδίδει και αυτή η προσπάθεια της κ. Λουτ που πήγε και ήρθε αρκετές φορές σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, φαίνεται να μην καταλήγει πουθενά. Μιλά παράλληλα για έκρηξη, εννοώντας ότι αυτό προκαλεί αγανάκτηση.
Ο διευθυντής σύνταξης της Κίπρις, Αλί Μπατουράι αναφέρεται στα αποτελέσματα δημοσκόπησης (της Παγκόσμιας Τράπεζας) που δείχνουν ότι το 72,3% των Τ/κ είναι υπέρ της λύσης και το 65,9% των Ε/κ το ίδιο, αλλά υποστηρίζει ότι έστω και αν αυτή η έρευνα έγινε πριν 3,5 μήνες, σήμερα δεν έχει αξία, καθώς η πιθανότητα επίτευξης λύσης είναι πολύ μικρή.
Στο μεταξύ, κάποιες εφημερίδες προβάλλουν δηλώσεις του Τ/κ πρώην διαπραγματευτή, Εργκιούν Ολγκούν για το συμπόσιο που είχε διοργανώσει το «πανεπιστήμιο ανατολικής Μεσογείο» για το μέλλον της Κύπρου, όπου – σύμφωνα με τον Ολγκούν – συζητήθηκαν εναλλακτικά μοντέλα λύσης όπως η συνομοσπονδία, το βελούδινο διαζύγιο, το μοντέλο Ταϊβάν, το μοντέλο Κοσόβου, το μοντέλο του Μονακό αλλά και το μοντέλο της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Αυτό είπε αφορά την ενίσχυση και οικονομική και πολιτική συνέχιση του ψευδοκράτους.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις