Την ετοιμότητα του να συνεχίσει τον διάλογο από εκεί όπου είχε τερματιστεί στο Κραν Μοντανά σαν αποτέλεσμα της μη αποδοχής από πλευράς της Τουρκίας των στοιχειωδών παραμέτρων που ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε θέσει, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως αυτό είχε δηλώσει και στον ΓΓ του ΟΗΕ ευθύς μετά τον τερματισμό της διαδικασίας στο Κραν Μοντανά.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μιλούσε από το βήμα του 56ου συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ, εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά το πέρας των εκλογών στην Τουρκία θα υπάρξει μια αναθεώρηση της πολιτικής της, με επικέντρωση στα μηνύματα που εστάλησαν μέσω των εκλογών, έτσι ώστε να υπάρξει και μεγαλύτερη ελαστικότητα στην εξωτερική πολιτική.
Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οι παράμετροι που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ αφορούν «την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, της μόνιμης παρουσίας κατοχικού στρατού, της ερμηνείας του τι σημαίνει αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στη διοίκηση, σε ποια σώματα πότε και πώς ασκείται αυτή η θετική ψήφος που διεκδικούν για να φθάσουμε τάχα στην πολιτική ισότητα».
Αναφέρθηκε επίσης σε μια άλλη "αξίωση και εμμονή" της Τουρκίας, που ήταν η ίση μεταχείριση μεταξύ Τούρκων υπηκόων και Ελλήνων υπηκόων ως σαν να γίνετο διάκριση, όπως είπε, υπέρ των Ελλήνων υπηκόων. Να εξισωθούν δηλαδή με τους Ευρωπαίους πολίτες, σημείωσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι καταβάλλει το άπαν των δυνάμεων του «προκειμένου να εξευρεθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση που να είναι συμβατή με την ιδιότητα της χώρας ως κράτους μέλους της ΕΕ, μιας λύσης που θα επιτρέπει σε αυτό το κράτος να είναι κυρίαρχο και ανεξάρτητο για τους Κύπριους πολίτες του, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι και η συνεργασία του με την κ. Λουτ, η οποία θα βρίσκεται στην Κύπρο το Σαββατοκύριακο, πρόσθεσε.
Καταβάλλουμε, συνέχισε, προσπάθεια για να καταγραφούν κάποιοι όροι αναφοράς που θα μας επιτρέψουν επανάληψη του διαλόγου με προοπτική όμως αυτή τη φορά. Και για να υπάρξει προοπτική απαιτείται να υπάρξει και πολιτική βούληση από πλευράς της Τουρκίας, πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι «μετά το πέρας των εκλογών στην Τουρκία θα υπάρξει μια αναθεώρηση της πολιτικής της με επικέντρωση αντί στην εξωστρέφεια και στην εξαγωγή των εσωτερικών προβλημάτων με απειλές στην περιοχή, να υπάρξει επικέντρωση σε εκείνα που ενδιαφέρουν ή στα μηνύματα που εστάλησαν μέσω των εκλογών, έτσι ώστε να υπάρξει και μεγαλύτερη ελαστικότητα στην εξωτερική πολιτική».
Είπε ακόμη ότι δεν κατανοεί τι του εισηγούνται κάποιοι να αποδεχθεί, ότι «για κάθε απόφαση που θα παίρνει το κεντρικό κράτος θα πρέπει να έχω», όπως είπε, μια θετική ψήφο των Τ/κ προκειμένου να υπάρξει η πολιτική ισότητα όπως τον αποκαλούν».
«Και αυτό θα είναι πολιτική ισότητα ή θα δημιουργεί πολιτική ανισότητα;», διερωτήθηκε.
Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε «εις ποιο άλλο σύνταγμα της όποιας χώρας είτε των ΗΕ είτε της ΕΕ είτε όποιου συντεταγμένου κράτους υπάρχει στη μια κοινότητα ή στη μία πολιτεία να αποφασίζει για την τύχη της υπολοίπου χώρας γιατί έτσι εξασφαλίζεται τάχα η πολιτική ισότητα».
Ανέφερε ότι αυτό είναι η ναρκοθέτηση της πολιτικής ισότητας και η δημιουργία της πολιτικής ανισότητας διότι η μία των κοινοτήτων θα είναι υποχρεωμένη και το κράτος θα είναι υποχρεωμένο προκειμένου να λειτουργήσει, να επιτύχει τη θετική ψήφο της άλλης πλευράς».
Αναφέροντας ότι «δεν αρνούμαστε την πολιτική ισότητα», αλλά «εκείνο που αρνούμαστε είναι την αριθμητική ισότητα», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «εκείνο που αρνούμαστε δεν είναι την αποτελεσματική συμμετοχή», αλλά «για κάθε απόφαση- ψήφο».
Ανέφερε πως είπε ξεκάθαρα και στον ΓΓ του ΟΗΕ και στον Τ/κ ηγέτη ότι αποδέχεται τη θετική ψήφο, αλλά «να ασκείται εκεί και όπου ενδεχόμενα καταχρούμενη η πλειοψηφία των δικαιωμάτων της να θελήσει να επιβληθεί μέσω αποφάσεων που θα δημιουργήσουν αρνητικά αποτελέσματα για την τ/κ πολιτεία ή την κοινότητα».
«Εκεί να έχετε το δικαίωμα ως ασπίδα την άσκηση της θετικής ψήφου», ανέφερε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «και πάλι θα πρέπει να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών για να μην υπάρχει κατάχρηση του δικαιώματος, επικαλούμενοι κάθε φορά ότι ξέρετε θα επηρεαστούμε αρνητικά».
Αναφορικά με την απαίτηση της Τουρκίας για ισότιμη μεταχείριση Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε συνάντησή του τον Μάρτιο του 2017 με τον τότε Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος του έθεσε το ερώτημα γιατί αντιτίθεται στην ισότιμη μεταχείριση μεταξύ των Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι του απάντησε «για τους ίδιους ακριβώς λόγους που εσύ κατόρθωσες να πείσεις τους Άγγλους να ψηφίσουν την έξοδο από την ΕΕ με κύριο επιχείρημα ότι εάν η Τουρκία καθίστατο μέλος της ΕΕ η Αγγλία θα πλημμύριζε από Τούρκους υπηκόους».
«Εσείς είστε 60 εκατομμύρια και ανησυχούσατε, εμείς είμαστε μόλις 800.000 και διερωτώμαι εάν αποδέχεστο ένα ανάλογο καθεστώς για τη δική μου πατρίδα», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να σημειώσει ότι ο κ. Τζόνσον του είπε ότι αυτή δεν ήταν η δική του επιχειρηματολογία αλλά των συνεργατών του.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ανέφερε στον κ. Τζόνσον πως «υιοθετεί απόλυτα τις θέσεις των συνεργατών του εν τοιαύτη περίπτωση».
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις