ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ.Ομήρου: Ζητά την παρέμβαση του ΠτΔ για το θέμα της Λαϊκής

Γ.Ομήρου: Ζητά την παρέμβαση του ΠτΔ για το θέμα της Λαϊκής

Παρέμβαση από τους θεσμούς της πολιτείας και ιδιαίτερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο θέμα που προέκυψε μετά την παραίτηση της ειδικής διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας, ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ύστερα από συνάντησή του με το Σύνδεσμο Καταθετών Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ).

Ο κ. Ομήρου είπε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ασχοληθεί με το θέμα και ήδη η Επιτροπή Θεσμών έχει ορίσει ειδική συνεδρία την ερχόμενη Τρίτη, στην οποία θα είναι παρόντες και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας και, από πλευράς Βουλής, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια εντός των ορίων της αρμοδιότητας της Βουλής των Αντιπροσώπων να στηριχθούν αποτελεσματικά οι προσπάθειες για τη διερεύνηση των ευθυνών για την κατάρρευση της Λαϊκής, αλλά και για την τροχοδρόμηση εκείνων των αναγκαίων νομικών μέτρων που θα οδηγήσουν στο ειδώλιο του κατηγορουμένου όλους εκείνους που θα αποδειχθεί ότι πράγματι ευθύνονται.

«Υπάρχει ένα κεντρικό αίτημα, δίκαιο αίτημα, για το οποίο υπάρχει πράγματι μεγάλη απορία γιατί το αίτημα αυτό δεν ικανοποιήθηκε: Να αναλάβουν οι καταθέτες της Λαϊκής τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε μια χρηστή διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων και υπάρχει κίνδυνος με την πάροδο του χρόνου να μειώνεται η αγοραστική αξία τους», είπε ο κ. Ομήρου. Πρόσθεσε ότι στηρίζει το δίκαιο αίτημα του Συνδέσμου Καταθετών της Λαϊκής.

Είπε επίσης ότι για τη διερεύνηση των ευθυνών και την τιμωρία όλων όσοι αποδειχθεί ότι υπέχουν ευθύνες για την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διελκυστίνδα που προκαλεί τη δικαιολογημένη έκπληξη, αλλά και το θυμό και την οργή των πολιτών. «Είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχει αυτή η διελκυστίνδα και αυτή η αντιδικία», είπε.

«Είναι ένα θέατρο του παράλογου που, πράγματι, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τους πολίτες και κυρίως από τους άμεσα πληγέντες που είναι οι καταθέτες της πρώην Λαϊκής», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας καταγγέλλει ότι λειτουργοί της Κεντρικής Τράπεζας αρνούνται να συνεργαστούν ή αρνούνται να του παραδώσουν έγγραφα που θα διευκολύνουν την διερεύνηση των ευθυνών για την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας.

«Θεωρώ ότι αυτά τα φαινόμενα, αυτές οι συμπεριφορές είναι ανεπίτρεπτες για τους θεσμούς της πολιτείας και της λειτουργίας αυτών των θεσμών, μετά την τρομακτική οικονομική κατάσταση που περιήλθε η Κύπρος με την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης και, όλως ιδιαιτέρως, της τραπεζικής κρίσης που οδήγησε και στην ευρύτερη οικονομική κρίση», είπε.

Από πλευράς  του, ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ Άδωνης Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ως Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής είναι περήφανοι που κλήθηκαν να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στη διάσωση του κράτους, παράλληλα όμως νιώθουν και αδικημένοι υπό την έννοια ότι μια μικρή μερίδα πολιτών, θυματοποιήθηκε για να υπάρξει επιβίωση του κράτους.

«Η παράκλησή μας έγινε και απαίτηση και απαιτούμε ότι, αφού σε δυο χρόνια δεν έπραξαν τίποτα όσον αφορά τη διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας, και το μόνο που κατάφεραν είναι από το ένα δισεκατομμύριο που ήταν η αξία τους να πάει στο ένα τέταρτο ή στο ένα τρίτο, εμείς απαιτούμε να δοθεί η διαχείριση στους νομίμους δικαιούχους, οι οποίοι είναι οι πιστωτές της Λαϊκής Τράπεζας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί η Αρχή Εξυγίανσης επιμένει να κρατάει στα χέρια της αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν ξέρει τί να τα κάνει.

«Και όταν μιλάμε για Αρχή Εξυγίανσης δεν διαχωρίζουμε την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ή το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, ή τη Διαχειρίστρια, ή τα δικηγορικά γραφεία. Όλη αυτή η ομάδα δεν έχει πράξει καθόλου έργο τα τελευταία χρόνια», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top