Ο 13ος Μαραθώνιος Λεμεσού ΓΣΟ έδωσε γι ακόμη μια χρονιά την ευκαιρία να αναδειχθούν οι ιστορίες εκείνων ανθρώπων που τρέχουν για ένα δικό τους σκοπό και που το βάθρο ή το χρονόμετρο δεν παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο, όσο το μήνυμα της συμμετοχής.
Άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, με προβλήματα όρασης και ακοής, ακόμα και άνθρωποι που επιλέγουν να τρέξουν με κάποιες ιδιαιτερότητες, είτε πρόκειται για έναν ανανά στο κεφάλι, είτε τρέχουν ξυπόλητοι, φορώντας ομοίωμα αρχαίας ελληνική πανοπλίας.
Τα 42 χιλιόμετρα του ΟΠΑΠ Μαραθωνίου Λεμεσού ΓΣΟ έτρεξε ο 34χρονος Ηρακλής (Eros) Αδαμίδης, ο οποίος στα φοιτητικά του χρόνια έχασε σταδιακά την όραση του και από τότε συμμετέχει σε Μαραθωνίους ανά το Παγκόσμιο, συγκεντρώνοντας χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Γεννημένος στη Λεμεσό, ο Έρος - όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του - ζει και εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία και φέτος αποφάσισε να συμμετάσχει στον μαραθώνιο της πόλης του, συγκεντρώνοντας χρήματα για το 53ο Σύστημα Προσκόπων Αγίου Βαρνάβα Λεμεσού, στο οποίο διετέλεσε αρχηγός στα νεανικά του χρόνια.
«Πριν δυο χρόνια συμμετείχα στον μαραθώνιο της Πάφου, αλλά δεν έτυχε ποτέ να λάβω μέρος στον μαραθώνιο της πόλης μου, της Λεμεσού. Η συμμετοχή μου εδώ ήταν πολύ σημαντική για μένα», δήλωσε στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι αυτό δεν έγινε χωρίς δυσκολίες, αφού η οδηγός του, Κάρολαϊν, ήταν τραυματισμένη και τελευταία στιγμή χρειάστηκε να βρει δεύτερο άτομο για να τον βοηθήσει.
Ο ίδιος έχει επίσημα στο ενεργητικό του τέσσερις Μαραθωνίους, μεταξύ αυτών της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, ενώ έχει λάβει μέρος σε Μαραθωνίους Ultra, δηλαδή μεγαλύτερων αποστάσεων.
«Θα ξεκουραστώ για μια εβδομάδα και αρχίζω προπόνηση για αγώνα τριάθλου τον Ιούλιο, ενώ τον Οκτώβριο θα συμμετάσχω στον Μαραθώνιο του Σικάγου», προσθέτει.
Συγκίνηση προκάλεσε επίσης ο τερματισμός του Γιάννη και του Αλέξανδρου οι οποίοι με τη βοήθεια συγγενών και φίλων συμμετείχαν στον μαραθώνιο με τα αμαξίδια της ομάδας δρομέων ΟΥΚ "Running with Frogmen", καθώς και του Βύρωνα Θωμαϊδη, αθλητή με πρόβλημα ακοής, που έτρεξε στον Petrolina Energy Race 10χλμ.
Για πρώτη φορά στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού ΓΣΟ και ο γνωστός στην Ελλάδα Μαραθωνοδρόμος από την Κρήτη, Ιδομενέας Αβραμάκης, ο οποίος εδώ και 11 χρόνια τρέχει ξυπόλητος και φορώντας ομοίωμα αρχαίας ελληνικής πανοπλίας.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ.Αβραμάκης ανέφερε πως όλα ξεκίνησαν πριν από 12 χρόνια, όταν μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, κι ενώ για ένα μήνα βρισκόταν σε κώμα, ξύπνησε και αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει την ζωή.
«Πέταξα τα παπούτσια και άρχισα να τρέχω ξυπόλυτος», λέει και προσθέτει πως φοράει την πανοπλία, που ζυγίζει γύρω στα δέκα κιλά, για να υπογραμμίσει την αγάπη του για την Ελλάδα.
Ο ίδιος αποτίει φόρο τιμής στον Κύπριο Μαραθωνοδρόμο του ΓΣΟ Στέλιο Κυριακίδη, που το 1946 τερμάτισε πρώτος στον Μαραθώνιο της Βοστόνης και μας λέει «δείτε τη ζωή αλλιώς, να αγαπάτε και να μην αδικείτε τον κόσμο».
Στον 13ο Μαραθώνιο Λεμεσού συμμετείχε και ο άνθρωπος που το τελευταίο διάστημα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των Κύπριων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, καθώς θεάθηκε να τρέχει στη Λεμεσό με ένα ανανά στο κεφάλι.
Πρόκειται για τον 65χρονο Moshe Lederfien, από το Ισραήλ, ο οποίος συμμετείχε σε αρκετούς Μαραθωνίους στον κόσμο και πάντα έχοντας τον ανανά στο κεφάλι του, χωρίς ωστόσο να δεχθεί να μας διευκρινίσει το λόγο.
(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΗΦ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις