Όποιο και να είναι το μοντέλο της λύσης του Κυπριακού η πολιτική ισότητα των Τ/Κ είναι αναγκαιότητα, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή συνέντευξή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να συμφωνήσουν σε πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών συναντήσεων για το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας.
Συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “το Κυπριακό ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήσαμε”. “Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει μια καλή αξιολόγηση στο πλαίσιο της διερευνητικής διαδικασίας στην οποία βρισκόμαστε”, ανέφερε.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι πριν οι δύο πλευρές ξεκινήσουν την νέα διαδικασία οι πλευρές πρέπει να ορίσουν ένα νέο όραμα και ένα νέο οδικό χάρτη. “Πρέπει να είναι ξεκάθαρο από πριν πώς θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις. Για την Τουρκία η πολιτική ισότητα των Τ/Κ είναι βασική παράμετρος. Όποιο και να είναι το μοντέλο λύσης αυτή η ανάγκη πρέπει να ληφθεί υπόψη”, ανέφερε.
Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην πρώτη αναφορά του για το Κυπριακό είπε ότι το 2015 και 2016 κατάφεραν να προωθήσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό. “Συνομιλίες που φτάσανε πολύ κοντά σε λύση, ανοίγοντας και δύσκολα θέματα όπως το ζήτημα της ασφάλειας. Δυστυχώς όμως ακολούθησε το αποτρόπαιο πραξικόπημα εδώ στην Τουρκία και εξελίξεις, οι οποίες φρέναραν αυτή τη θετική πορεία”, ανέφερε.
Στη δεύτερη αναφορά του στο Κυπριακό είπε ότι “βεβαίως το Κυπριακό. “Τόνισα την ανάγκη να υπάρχει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ, που θα καθιστά την επανενωμένη ομόσπονδη Κύπρο Ομοσπονδιακή Κύπρο μία κανονική χώρα της περιοχής, μία κανονική χώρα της ΕΕ και βεβαίως πιστεύω ότι οφείλουμε σε αυτή τη νέα προσπάθεια να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και γι’ αυτό κατέληξα στην άποψη ότι πρέπει να συμφωνήσουμε στην πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών συναντήσεων στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας στο οποίο εμπλέκεται και η Ελλάδα και η Τουρκία”, ανέφερε.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι τόνισε “παράλληλα τη σημασία ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και βεβαίως την ανάγκη η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και όχι εμπόδιο και αντικείμενο συγκρούσεων στην περιοχή”. “Και ήδη σε κάποια σημαντικά ενεργειακά projects συνεργαζόμαστε όπως στο ΤΑΡ ή θα θέλαμε να έχουμε ευρύτερη συνεργασία στον Turkish Stream”, ανέφερε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις