Με στόχο τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος σταθερότητας που θα εξυπηρετεί και στις αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, τα αμερικανικά επιμελητήρια Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ υπέγραψαν την Τρίτη μνημόνιο συνεργασίας στη Λευκωσία.
Οι τομείς στους οποίους θα επιδιωχθεί διεύρυνση της συνεργασίας των τριών αμερικανικών επιμελητηρίων είναι κυρίως οι τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας των μεταφορών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της καινοτομίας και της τεχνολογίας.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μετά την 1ης Περιφερειακή Συνάντησης των Αμερικανικών Επιμελητηρίων των τριών χωρών που έγινε με πρωτοβουλία του Κυπριακού Επιμελητηρίου (AmCham Cyprus), ο Πρόεδρος του Χάρης Κακούλλης ανέφερε ότι σκοπός της συνάντησης είναι η προώθησης της συνεργασίας των τριών επιμελητηρίων, ακολουθώντας το παράδειγμα των τριών κυβερνήσεων των χωρών που θέλουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον σταθερότητας στην περιοχή για τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τις αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις τρεις χώρες.
Μέσω του μνημονίου συνεργασίας, πρόσθεσε μπαίνουν οι βάσεις της συνεργασία.
«Ο σκοπός είναι στο μέλλον να έχουμε μια συνεχή επικοινωνία μεταξύ μας για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τα συμφέροντα των δικών μας των κρατών, των επιχειρήσεων και των μελών μας», ανέφερε.
Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της οικοδόμησης ενός οικοσυστήματος για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, μέσω σκληρής δουλειάς, συνεργασίας και υποστήριξης των κυβερνήσεων.
O Αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Μάριος Κυριάκου ευχήθηκε η σημερινή συνάντηση να είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν.
«Έχουμε κοινούς στόχος και σκοπό και πιστεύω ότι ο καθένας από εμάς θα αντλήσει γνώση και εμπειρίες από τα άλλα δύο επιμελητήρια έτσι ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε σε μια καλύτερη εξέλιξη των θεσμών και αυτά που αντιπροσωπεύουμε», είπε.
Ανέφερε ότι το Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται εδώ και 72 χρόνια και ευχήθηκε η εμπειρία που υπάρχουν να βοηθήσει και τα άλλα επιμελητήρια.
Αναφορικά με τους τομείς δραστηριοποίησης, είπε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από Έλληνες επιχειρηματίες για την Κύπρο ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό και ναυτιλιακό τομέα. Όπως είπε υπάρχει αυξημένη δραστηριοποίηση σε αυτούς τους τομείς από ελληνικές εταιρείες και θα υπάρξει πολύ περισσότερη δραστηριοποίηση μέσα στα επόμενα χρόνια.
Εκ μέρους του Αμερικανικού Επιμελητηρίου του Ισραήλ ο Oded Rose εξέφρασε την άποψη ότι η διεθνής και περιφερειακή συνεργασία των επιχειρήσεων μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Όπως είπε, οι κύριοι τομείς στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί η συνεργασία είναι η ενέργεια, η ναυτιλία, οι μεταφορές, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αλλά και ο τομέας της καινοτομίας και τεχνολογίας στον οποίο το Ισραήλ έχει ιδιαίτερη εμπειρία.
O Πρόεδρος του οργανισμού «AmCharm in Europe» Patrick Mikkelson καλωσόρισε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των τριών επιμελητηρίων και ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή ευκαιρία συνεργασίας ανάμεσα σε τρεις χώρες με ανοικτές, διεθνώς προσανατολισμένες οικονομίες. Η ενδυνάμωση της συνεργασίας, πρόσθεσε θα είναι προς όφελος των τριών χωρών, των επιμελητηρίων και των μελών τους. Είπε πως ο οργανισμός τον οποίο εκπροσωπεί αποτελεί τον οργανισμό-ομπρέλα για 44 αμερικανικά επιμελητήρια που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και την Ευρασία και 70.000 επιχειρήσεις που εργοδοτούν πάνω από 20 εκατομμύρια άτομα.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Δεν κάνουν πίσω οι γιατροί: Πώς απαντούν στο ενδεχόμενο για επ’ αόριστον απεργία - Δείτε βίντεο
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις