Τα ασαφή κριτήρια στην αλλαγή πολεοδομικών ζωνών επιτρέπουν διαπλοκή και διαφθορά, είπε ο Ελεγκτής.
Η έλλειψη σαφών κριτηρίων αναφορικά με την αλλαγή πολεοδομικών ζωνών επιτρέπει σε κάποιους να αποκομίζουν εκατομμύρια και δημιουργεί συνθήκες διαπλοκής και διαφθοράς, δήλωσε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος εξέτασε καταγγελίες που δέχθηκε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ότι για την ένταξη περιουσίας πολίτη στην οικιστική ζώνη Κουκλιών του ζητήθηκε μίζα 200.000 ευρώ.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου εξέτασε προσχέδιο έκθεσης, το οποίο ετοίμασε ο Γενικός Ελεγκτής μετά από αίτημα του σώματος. Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης, βάσει των καταγγελιών του επηρεαζόμενου προσώπου, δύο τεμάχια της ιδιοκτησίας του έμειναν εκτός οικιστικής ζώνης στα Κούκλια, σε αντίθεση με ολόκληρη την υπόλοιπη περιοχή την οποία υπέδειξε σε συγκεκριμένο χάρτη και απέδωσε το γεγονός στο ότι, όπως αναφέρεται και στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, του ζητήθηκαν 200.000 ευρώ μίζα, ποσό το οποίο δεν κατέβαλε.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε ότι ο ισχυρισμός του πολίτη δεν μπορεί να προωθηθεί και πως η κατάλληλη οδός είναι η υποβολή καταγγελίας στην Αστυνομία, κάτι που ο καταγγέλλων ανέφερε ότι δεν μπορεί να πράξει, καθώς δεν κατέχει στοιχεία.
Ο κ. Μιχαηλίδης διευκρίνισε περαιτέρω πως επειδή η υπόθεση βρίσκεται ήδη ενώπιον Διοικητικού Δικαστηρίου, η έκθεση του για το θέμα περιορίζεται σε γενικότερες αναφορές προς αποφυγή επηρεασμού της δικαστικής διαδικασίας.
Οι εκπρόσωποι του τμήματος πολεοδομίας ζήτησαν όπως τους επιτραπεί να δώσουν απαντήσεις σχετικά με την υπόθεση, σε κλειστή συνεδρίαση. Στο κλειστό μέρος της συνεδρίας που ακολούθησε, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, αναφέρθηκε ότι τα δύο τεμάχια δεν έχουν περιληφθεί, καθώς ήδη υπάρχει υπερκάλυψη των αναγκών για οικιστικές περιοχές και αδιάθετη οικιστική γη.
Ο Γενικός Ελεγκτής είπε επίσης πως αναμένει απαντήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών, και παρατήρησε πως πέραν του ερωτήματος αν ευσταθεί ή όχι ο ισχυρισμός του παραπονούμενου, οι αλλαγές ζωνών δημιουργούν εκατομμύρια υπεραξία και υποθάλπουν συνθήκες διαπλοκής και διαφθοράς.
Παρατήρησε περαιτέρω «ότι πρέπει να δημοσιοποιηθούν τα κριτήρια για τις ζώνες ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο της εκ των έσω ενημέρωσης κάποιων που προβαίνουν σε αγορές γης αποκομίζοντας υπερκέρδη».
Ερωτηθείς αν παρέπεμψε την υπόθεση στην Αστυνομία προς διερεύνηση είπε πως θα παρέπεμπαν στην Αστυνομία αν υπήρχε στοιχείο. Όπως έχει η καταγγελία δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά, συμπλήρωσε.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως «το μοντέλο θα πρέπει να αλλάξει, έτσι ώστε τουλάχιστον να φορολογείται η υπεραξία που θα προκύπτει από την αναβάθμιση γης λόγω αλλαγής πολεοδομικής ζώνης».
Κάλεσε παράλληλα τα μέλη της Επιτροπής να αντιληφθούν το μέγεθος του οικονομικού οφέλους που προκύπτει για ένα τεμάχιο πέραν των 100 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, όταν με μία απόφαση αλλάζει η πολεοδομική πολιτική που το επηρεάζει.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας είπε μετά τη συνεδρία ότι διαπιστώθηκε πως οι διαμαρτυρόμενοι είχαν δίκαιο.
Πρόσθεσε πως ο Ελεγκτής διερεύνησε και προέβη σε διαπιστώσεις αναφορικά με τον τρόπο που επεκτείνουν τις πολεοδομικές ζώνες και παρατήρησε ότι επιβάλλεται πιο αξιοκρατικό σύστημα για να εφαρμόζεται η ισονομία και ισοπολιτεία.
Είπε ακόμα πως με βάση την καταγγελία ζητήθηκε 200.000 ευρώ μίζα για να βάλουν τα τεμάχια του παραπονούμενου στην οικιστική ζώνη και εφόσον δεν κατάβαλε τη μίζα η ιδιοκτησία του έμεινε εκτός οικιστικής σαν «σφήνα εντός οικιστικής».
Αυτοί που ζήτησαν τη μίζα είναι στη Λευκωσία, ανέφερε ο κ. Κουλίας όταν ρωτήθηκε αν ο καταγγέλλων κατονόμασε αυτούς που ζήτησαν τη μίζα, προσθέτοντας πως μόνο αυτή η πληροφορία εξασφαλίστηκε από τον καταγγέλλοντα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε πως η διαχείριση στην αλλαγή των ζωνών πάσχει, είπε πως διευρύνονται οι ζώνες και αντί να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους, εξυπηρετούν κάποια άλλα συμφέροντα.
Είπε επίσης πως πριν να αναβαθμίζονται οι ζώνες, πρέπει να γίνεται έλεγχος αν θα εξυπηρετηθούν οι μεγάλοι γαιοκτήμονες ή απλοί πολίτες.
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, η λύση πρέπει να συνδυαστεί με διαχείριση από την τοπική αυτοδιοίκηση και μετακύλιση της εξουσίας να επιβάλλει φορολογίες στην ακίνητη περιουσία στις τοπικές αρχές.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αφού παρατήρησε ότι οι εισηγήσεις των τεχνοκρατών δεν είναι υπεράνω κριτικής, πρόσθεσε ότι εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Περαιτέρω είπε ότι είναι απίστευτος ο τρόπος που άφησαν τα δύο συγκεκριμένα τεμάχια εκτός οικιστικής ζώνης και εξέφρασε την άποψη ότι δημιουργούνται ερωτηματικά αναφορικά με τις θέσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Επιβάλλεται περαιτέρω διερεύνηση για να φανεί ποιοι τεχνοκράτες πήραν αυτές τις αποφάσεις, συμπλήρωσε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ.
Ο Κοινοτάρχης Κουκλιών Μιχάλης Νικολάου ανέφερε ότι προχωρούν σε αλλαγές ζωνών και κανένας δεν κάνει ανάπτυξη σε αυτές τις μεγάλες εκτάσεις, αναμένοντας να κάνουν αξίες σε μερικά χρόνια για να τις αξιοποιήσουν με υπερκέρδη.
Είπε ακόμα πως θα επιβάλει το μεγαλύτερο φόρο που του επιτρέπει η νομοθεσία, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο συμμερίζεται τις καταγγελίες για μίζα είπε πως μπορεί να γίνονται διευκολύνσεις και δεν αποκλείεται για τις διευκολύνσεις αυτές να διαβιβάζεται και κάποιο φακελάκι.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις