«Το τρομοκρατικό ΑΚΕΛ». Η μέρα που ο Χάρτινγκ έστειλε στις φυλακές 135 κομμουνιστές και κήρυξε παράνομο το κόμμα

«Το τρομοκρατικό ΑΚΕΛ». Η μέρα που ο Χάρτινγκ έστειλε στις φυλακές 135 κομμουνιστές και κήρυξε παράνομο το κόμμα

14 Δεκεμβρίου 1955. Λίγο πριν ξημερώσει για τα καλά, κατά τις πρωινές ώρες, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα σπίτια των μελών του ΑΚΕΛ. Εκείνο το πρωινό, κατόπιν διαταγής του Χάρτινγκ, συνελήφθησαν 135 «τρομοκράται κομμουνισταί» και οδηγήθηκαν στις φυλακές. Ήταν η μέρα που το ΑΚΕΛ κηρύχτηκε παράνομο.

Το διάταγμα του Χάρτινγκ

«Το ΑΚΕΛ, Κομμουνιστικό Κόμμα της Κύπρου, κηρύχθηκε χθες με διάταγμα της Αυτού Εξοχώτης του Κυβερνήτη, παράνομος σύνδεσμος με βάση το άρθρο 60 του Ποινικού κώδικα. […] Κατά τη διάρκεια της νύκτας, αριθμός κομμουνιστών συνελήφθησαν με βάση το άρθρο των κανονισμών έκτακτης ανάγκης. Η τρομοκρατία και η βία έκαναν αναγκαία την κήρυξη κατάστασης επειγούσης ανάγκης. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει ελευθερία δράσης σε μια οργάνωση που οι πραγματικοί σκοποί της είναι να παρατείνει τη δυσαρέσκεια και τις ταραχές στην Κύπρο».

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κλειδώνουν συμμαχίες για τη Βουλή – Το παρασκήνιο Αννίτας και Νικόλα, το κεντροδεξιό μπλοκ και οι νέες ισορροπίες

Κλειδώνουν συμμαχίες για τη Βουλή – Το παρασκήνιο Αννίτας και Νικόλα, το κεντροδεξιό μπλοκ και οι νέες ισορροπίες

Η μάχη για την Προεδρία της Βουλής εξελίσσεται ήδη στο πρώτο μεγάλο πολιτικό τεστ μετά τις βουλευτικές εκλογές, με τις διεργασίες να εντείνονται καθημερινά και τα κόμματα να επιχειρούν να διαμορφώσουν πλειοψηφίες που θα καθορίσουν όχι μόνο το αποτέλεσμα της 4ης Ιουνίου, αλλά και τη συνολική λειτουργία της νέας Βουλής τα επόμενα πέντε χρόνια.

BEST OF TOTHEMAONLINE