Στα προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, της διάβρωσης του κοινωνικού ιστού που επήλθαν μέσα από την οικονομική κρίση έρχεται να προστεθεί και ένα νέο, πρωτόγνωρο για την Κύπρο, πρόβλημα, αυτό των αστέγων είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2018.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε ότι θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό στο σύνολο του εκτός από τους Προϋπολογισμούς των Υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας και Υγείας.
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι το Σχέδιο Εστία που ετοίμασε η Κυβέρνηση θα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τις τράπεζες και για ένα μεγάλο μέρος των στρατηγικών κακοπληρωτών που θα τύχουν επιδότησης του δανείου τους με λεφτά του Κύπριου φορολογούμενου, εκφράζοντας αμφιβολίες αν τα πραγματικά θύματα της οικονομικής κρίσης θα εξυπηρετηθούν, ιδιαίτερα αυτοί που είτε λόγω ανεργίας είτε λόγω πολύ χαμηλών εισοδημάτων αδυνατούν να πληρώνουν την όποια δόση.
Πρόσθεσε ότι κατέθεσε πρόταση νόμου που επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες κατά της περίοδο της κρίσης, επειδή επιτέλους το κράτος μας να αρχίσει να επιβραβεύει και να προσφέρει κίνητρα στους πολίτες του για να είναι συνεπείς και υπεύθυνοι κι όχι να επιβραβεύει φοροφυγάδες με φορολογικές αμνηστίες ή τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με επιδότηση των δανείων τους.
Η μεγαλύτερη κοινωνική πρόκληση που βιώνουμε και στην οποία οι προϋπολογισμοί δεν δίνουν ολοκληρωμένη απάντηση, είναι η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και της κοινωνικής συνοχής, είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάποιοι ονειρεύονται και προσπαθούν να καθιερώσουν στη χώρα μας την αγορά του φθηνού επιστημονικού προσωπικού.
Πρόσθεσε πως γι’ αυτό η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε πρόταση νόμου για τη νομοθετική ρύθμιση Εθνικού κατώτατου μισθού στα 1100 Ευρώ, όσο είναι ο κατώτατος μισθός στον δημόσιο τομέα, επειδή μόνο έτσι θα τερματιστεί η εκμετάλλευση των νέων και θα ανατραπεί η πολιτική που καθιέρωσε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
Ακολούθως ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε πως κανένας συνταξιούχος δεν πρέπει να παίρνει σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχειας και ανέφερε πως οι συντάξεις των 350 και των 500 ευρώ που έχουμε στην Κύπρο, μόνο ντροπή μας κάνουν να νιώθουμε.
Είπε ακόμα πως οι νέοι, οι φοιτητές και ιδιαίτερα τα νεαρά ζευγάρια, μαζί με το πρόβλημα της ανεργίας και των εξευτελιστικά χαμηλών μισθών βρίσκονται αντιμέτωποι και με τα πανάκριβα ενοίκια.
Πρόσθεσε πως σ’ αυτό το πρόβλημα η Κυβέρνηση απαντά με αποσπασματικά μέτρα όπως είναι το επίδομα ενοικίου, που θα αμβλύνει σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα, όμως, η διατήρηση του μεσοπρόθεσμα θα λειτουργήσει ως κίνητρο προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων για περαιτέρω αύξηση των ενοικίων.
Εξέφρασε την άποψη ότι πιο δραστικό κι αποτελεσματικό μέτρο θα ήταν η αξιοποίηση του ΚΟΑΓ, για ανέγερση φοιτητικών εστιών και διαμερισμάτων χαμηλού κόστους και χαμηλού ενοικίου, έτσι ώστε να δημιουργηθούν πιο υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά, όπως εισηγήθηκε η Συμμαχία Πολιτών.
Αναφερόμενος στο ΓεΣΥ, ο κ. Λιλλήκας είπε στη συνέχεια ότι Κυβέρνηση και Κοινοβούλιο, σ’ ένα πνεύμα σύμπνοιας προώθησαν το νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση του ΓεΣΥ.
Ανέφερε ακόμα ότι κάποιοι, κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, αναγκάστηκαν να προσφέρουν φαινομενική στήριξη, αλλά δεν έπαψαν να αναζητούν τρόπους και προσχήματα για να υποσκάψουν το ΓεΣΥ και δήλωσε ότι για τη Συμμαχία Πολιτών το ΓεΣΥ είναι εθνικό στοίχημα και γι’ αυτό θα στηρίξει την Κυβέρνηση δεδομένου ότι θα μείνει αυστηρά προσηλωμένη στη φιλοσοφία του Σχεδίου και στα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί.
Ο κ. Λιλλήκας είπε πως είχαμε πριν λίγες μέρες το σκάνδαλο με το χαλούμι. Πρόσθεσε ότι διεξάγεται πειθαρχική έρευνα για το ποιος ευθύνεται και διερωτήθηκε τι επιπτώσεις θα έχει αυτός που ευθύνεται και αν οι επιπτώσεις θα περιοριστούν σε κάποιες πειθαρχικές κυρώσεις ή μια απλή ανέξοδη δήλωση ανάληψης της πολιτικής ευθύνης.
Ανέφερε ότι το κόστος που θα επωμιστεί το Κράτος για να επαναδιεκδικήσει την εμπορική επωνυμία του χαλουμιού στα βρετανικά δικαστήρια και τις επιπτώσεις στις εξαγωγές χαλουμιού θα τις επωμιστούν οι πολίτες και οι παραγωγοί.
Πρόσθεσε ότι γι’ αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους, η Συμμαχία Πολιτών ετοιμάζει και πολύ σύντομα θα καταθέσει Προτάσεις Νόμου για τη νομοθετική ρύθμιση της προσωπικής αστικής ευθύνης, για εγκληματική αμέλεια, αδιαφορία ή λάθη τόσο των αξιωματούχων του Κράτους, των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών και των δημόσιων υπαλλήλων.
«Το όποιο κόστος στο δημόσιο ή στους πολίτες θα πρέπει να το αναλαμβάνουν αυτοί που ευθύνονται. Αυτό σημαίνει πραγματική λογοδοσία», συμπλήρωσε.
Εξέφρασε την εκτίμηση πως αν αυτή η αρχή ήταν θεσμοθετημένη ο Συνεργατισμός θα τύγχανε καλύτερης διαχείρισης και δεν θα οδηγείτο στο ξεπούλημα.
Παρατήρησε επί αυτού ότι η Κυβέρνηση ξεπούλησε δύο τράπεζες που με χρήματα του δημοσίου έγιναν κρατικές, τη Λαϊκή Τράπεζα και τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, για να σωθούν δύο ιδιωτικές τράπεζες
Κυπριακό
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε «όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας μέσα από τις εμπειρίες τους στις συνομιλίες διαπίστωσαν ότι η λύση που η Τουρκία επιδιώκει δεν είναι απλά οδυνηρή αλλά καταστροφική γι’ αυτό και δεν συναίνεσαν». Το λάθος τους είναι ότι δεν είχαν το θάρρος να αλλάξουν πολιτική, συνέχισε προσθέτοντας πως θα δούμε αν το έχει αυτό το θάρρος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Επιβάλλεται, σημείωσε, εθνική ενότητα. Πρόσθεσε ότι ο νηφάλιος προβληματισμός και η μελέτη των επιλογών που διαθέτουμε πρέπει να στηριχθούν σε μια συγκριτική μελέτη όλων των επιλογών από ένα σώμα που θα συνθέτουν ακαδημαϊκοί, νυν και πρώην διπλωμάτες από την Κύπρο και την Ελλάδα, που εξειδικεύονται στο διεθνές συνταγματικό δίκαιο, στη γεωπολιτική και γεωστρατηγική έτσι ώστε οι αποφάσεις μας να στηρίζονται σε τεκμηριωμένες αναλύσεις και δεδομένα και όχι σε ιδεοληψίες και εμμονές.
«Μόνον έτσι θα πάψουμε να αυτοσχεδιάζουμε και θα καταστούμε αποτελεσματικοί», ανέφερε λέγοντας τέλος ότι διαφορετικά, οι νέες λεγόμενες ιδέες θα τεθούν ενώπιων μας πιεστικά ή και εκβιαστικά και εμείς για μια ακόμα φορά θα είμαστε αδιάβαστοι, απροετοίμαστοι κι ανέτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε.
Εξάλλου, στην έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι όσες φορές επικράτησε ο εθνικισμός και σοβινισμός μόνο αίμα και καταστροφή επέφερε στην Ευρώπη, σχολιάζοντας αναφορά του Προέδρου του ΕΛΑΜ για άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και κάλεσε τον κ. Χρίστο Χρίστου να μην συγχέει τα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία με τους κουκουλοφόρους και ροπαλοφόρους που δρουν εν κρυπτώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις