Τις κοινές τους ανησυχίες για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό αλλά και την ανάγκη για εις βάθος διάλογο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις εξέφρασαν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ύστερα από συνάντησή τους την Τρίτη 11/12.
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή σε μια καθοριστική στιγμή στο Κυπριακό και πρέπει τα επόμενα μας βήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Πρόσθεσε ότι οι επαφές και οι διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και απαραίτητες, γιατί οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και σοβαροί. Εξέφρασε την άποψη ότι μέσα από τη συνδιαβούλευση μπορούν να αναπτυχθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για έξοδο από τα σημερινά αδιέξοδα.
«Θεωρώ ότι συμμεριζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για το πού πάνε τα πράγματα στο εθνικό μας θέμα και θέλουμε αυτός ο διάλογος να συνεχίσει και σε διακοινοβουλευτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο Εθνικό Συμβουλίου», ανέφερε.
Είπε επίσης ότι το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις εντός Βουλής για να προωθήσει πολιτικές που μπορούν να επιφέρουν σημαντικά οφέλη στους πολίτες και την ευρύτερη κοινωνία και είναι έτοιμο να εξετάσει πρωτοβουλίες που θα προέρχονται και από άλλους κομματικούς χώρους.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, είπε ότι με το ΔΗΚΟ συμμερίζονται κοινές ανησυχίες όσον αφορά την παρούσα φάση του Κυπριακού αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ιδιαίτερα κάτω από την επιμονή κάποιων για επανάληψη μιας τρίτης διάσκεψης για το Κυπριακό χωρίς αυτή να προετοιμαστεί κατάλληλα και χωρίς να υπάρχει καμιά απολύτως ένδειξη από πλευράς της Τουρκίας.
Παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, όπως είπε για το θέμα της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο διάλογος θα πρέπει να αναπτυχθεί και στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου και σε διμερείς συναντήσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να μελετηθούν όλες οι προοπτικές και δυνατότητες που υπάρχουν και να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική που να ξεφεύγει από πολιτικές ψευδαισθήσεων και αυτοσχεδιασμών.
Είπε επίσης ότι αναμένει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο μετά την επίσκεψη της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.
Η Συμμαχία Πολιτών, είπε, δεν αναμένει τίποτα το συνταρακτικό, ενώ εκτίμησε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει δώσει ακόμα συνάντηση στην κ. Λουτ, η οποία θα έπρεπε να προηγηθεί της επίσκεψης στην Κύπρο. Είναι προφανές, πρόσθεσε, ότι η Τουρκία αναμένει να διαπιστώσει αν η ε/κ πλευρά θα προβεί σε νέες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς πριν συναινέσει στην επανέναρξη της όποιας νέας διαδικασίας στο Κυπριακό και για αυτό, είπε, απαιτείται μεγάλη προσοχή από την ε/κ πλευρά για τα επόμενα βήματα.
«Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια για επανάληψη λαθών του παρελθόντος», σημείωσε.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει ένας συλλογικός και νηφάλιος προβληματισμός στα πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου και ότι τα κόμματα θα ξεφύγουν από τους παράλληλους μονολόγους και θα μπουν σε μια σε βάθος συζήτηση όλων των πτυχών του Κυπριακού, σε συνάρτηση με τα ενεργειακά και όλες τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Όσον αφορά τη συζήτηση που έγινε για ζητήματα οικονομίας και εσωτερικής διακυβέρνησης, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις ενώπιον της κυπριακής κοινωνίας όπως το ΓΕΣΥ και η μεταρρύθμιση του κράτους, τα οποία πρέπει να αρχίσουν να αντικρίζονται, όπως είπε, ως εθνικά στοιχήματα. Σε αυτά τα πλαίσια, ανέφερε, η Συμμαχία Πολιτών είναι ανοικτή σε διαβούλευση και με το ΔΗΚΟ και με άλλες πολιτικές δυνάμεις για να διαμορφωθούν εκείνα τα νομοθετικά πλαίσια και οι προτάσεις για να βγάλουν την κυπριακή κοινωνίας από τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ευρωεκλογές
Σε ερώτηση κατά πόσο συζητήθηκε θέμα Ευρωεκλογών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ έχει ήδη πάρει την απόφαση ότι θα κατέλθει με δικό του ψηφοδέλτιο χωρίς να αποκλείει ωστόσο τις όποιες συνεργασίες με τις όποιες προσωπικότητες επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί με το κόμμα.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι δύο έδρες που κατέχει σήμερα ο ενδιάμεσος χώρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παραμείνουν στον προοδευτικό δημοκρατικό χώρο, ώστε να αποκλειστεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Κύπρο, φαινόμενο το οποίο διαπιστώνεται ευρύτερα στην ΕΕ.
Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Συμμαχία Πολιτών είναι υπέρ των ευρύτερων συνεργασιών, ενώ θα πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο να υπάρξει εκπροσώπηση της ακροδεξιάς της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Για αυτό στηρίξαμε και αναπτύξαμε πρωτοβουλίες για μια διευρυμένη συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, ή του κεντρώου χώρου όπου μπορούμε πιστεύω να βρούμε εκείνα που μας ενώνουν και μέσα από ένα κοινό ψηφοδέλτιο να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε τη μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε. Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες ενδεχόμενες συνεργασίες και ότι αυτές ενδεχομένως να ανακοινωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.
Χαλούμι
Σε ερώτηση για το θέμα της απώλειας του εμπορικού σήματος για το χαλούμι στη Βρετανία, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι δεν έχει την πληροφόρηση για το ποιος είναι εκείνος που αμέλησε εγκληματικά και άφησε την Κυπριακή Δημοκρατία απροστάτευτη.
«Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Και βεβαίως ανέμενα να αναλάβει πολιτικές ευθύνες και ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου», είπε προσθέτοντας ότι σημαντικά θέματα στα Yπουργεία καταλήγουν στον Υπουργό ο οποίος οφείλει να δίνει οδηγίες και να παίρνει αποφάσεις.
«Αν δεν κατέληξε στον Υπουργό, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί, η διαδικασία που ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν κατέληξε σε ενημέρωση του Υπουργού», είπε.
Πρόσθεσε ότι αυτό αναδεικνύει την αναγκαιότητα εισαγωγής της αρχή της προσωπικής αστικής ευθύνης και των αξιωματούχων του κράτους, και των συμβουλίων των ημικρατικών, των ανεξάρτητων αρχών και των δημοσιών υπάλληλων.
«Δεν μπορούμε να συντηρούμε ένα σύστημα όπου το κράτος να καλείτε να υποστεί τεράστιες οικονομικές ζημίες και αυτός που θα πληρώσει το κόστος να είναι ο Κύπριος φορολογούμενος και αυτός που ευθύνεται για την επιβολή είτε ενός προστίμου, είτε για την ζημία που υπέστη το Δημόσιο ή Κυπριακή οικονομία να μην τιμωρείται», είπε. Πρόσθεσε ότι η Συμμαχία έχει έτοιμες 4 προτάσεις νόμου και πολύ σύντομα θα τις καταθέσει στην Βουλή ώστε να τερματιστεί αυτή η ιστορία.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και δεν μπορεί να περιορίζεται η απόδοση ευθυνών μόνο σε κάποιους λειτουργούς που ενδεχομένως να έχουν αποστείλει ή να μην έχουν, μια επιστολή.
«Είχαμε ένα εμπορικό σήμα που ήταν ίσως το πιο σημαντικό εμπορικό σήμα της ΚΔ καθώς μας επέτρεπε να εξάγουμε στο Η.Β ένα προϊόν που επιφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα. Είναι αδιανόητο ότι δεν υπήρχε ένας θεσμοθετημένος μηχανισμός ή μια αρμόδια υπηρεσία στο Υπουργείο εμπορίου που να έχει την ευθύνη εποπτείας και διαχείρισης όλων των ζητημάτων και ιδιαίτερα των νομικών διαδικασιών που είχαν σχέση με το εμπορικό σήμα», είπε.
Σε ερώτηση κατά πόσο το θέμα αυτό παραμελήθηκε λόγω και του εύρους των θεμάτων υπό το συγκεκριμένο Υπουργείο, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι αυτό το ζήτημα είναι εξίσου σημαντικό γιατί αφορά ένα σημαντικό κομμάτι των εξαγωγών της Κ.Δ.
«Δεν υπάρχει άλλο προϊόν που επιφέρει τέτοια εκατοντάδες εκατομμύρια σε έσοδα από εξαγωγές. Επομένως, δεν θεωρούμε ότι υπήρχαν άλλα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούσαν το Υπουργείο και άρα αυτή μπορεί να είναι η δικαιολογία για το γεγονός ότι στην προκειμένη περίπτωση κάποια επέδειξαν μια εγκληματική αμέλεια», είπε.
Πρόσθεσε ότι γνωρίζανε τις αμφισβητήσεις που υπήρχαν σε σχέση με την κατοχύρωση του προτύπου του χαλουμιού και τις νομικές διαδικασίες που υπήρχαν, όχι μόνο στο Λονδίνο, και όφειλαν να λάβουν τα μέτρα τους για να υπάρχει η απαραίτητη εποπτεία σε ότι αφορά τις νομικές διαδικασίες.
Ερωτηθείς κατά πόσο είναι ικανοποιημένος με τα διορθωτικά μέτρα που εξαγγέλθηκε ότι θα ληφθούν, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε «εμείς έχουμε ζητήσει παραίτηση του Υπουργού Εμπορίου», ενώ τόνισε ότι παρά την μη αποδοχή αυτής της απαίτησης το ΔΗΚΟ εμμένει σε αυτή του την θέση.
Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε ότι δεν μπορεί να ισχύει αυτό με τις προτεραιότητες, αφού όταν ο ίδιος ήταν Υπουργός Εμπορίου, υπήρχαν παρόμοιες δίκες και πιο περίπλοκες στις ΗΠΑ για το χαλούμι.
«Την περίοδο που δίναμε τις νομικές μάχες για κατοχύρωση του χαλουμιού στην Αμερική ήταν η ίδια περίοδος που μπαίναμε στην Ε.Ε, κάναμε την εναρμόνιση στην Ε.Ε, κηρύξαμε την κυπριακή ΑΟΖ, τον πρώτο διαγωνισμό αδειοδότησης για το φυσικό αέριο και ταυτόχρονα καταφέραμε να προασπιστούμε το χαλούμι αλλά και να προωθήσουμε τον τουρισμό κτλ», είπε.
Σημείωσε ότι σε ένα Υπουργείο υπάρχουν βασικές προτεραιότητες αλλά ιεραρχούνται και αφιερώνεται ο κατάλληλος χρόνος για να διαμορφωθούν οι διαδικασίες εκείνες που καθιστούν το Υπουργείο αποτελεσματικό έτσι ώστε να μην ξεφεύγουν σημαντικά ζητήματα, υπό το πρόσχημα ότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις