Μεγάλο πρόβλημα η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει τη διεξαγωγή ανασκαφών για ανεύρεση αγνοουμένων δηλώνει η Επιτροπή Προσφύγων.
Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα των αγνοουμένων συζητήθηκαν στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων την Τρίτη (9/10), κατά την οποία διαπιστώθηκε για ακόμα φορά πως το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων είναι η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει τη διεξαγωγή ανασκαφών σε χώρους, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν μαζικοί τάφοι Ελληνοκυπρίων πεσόντων.
Κατά τη συνεδρία εκφράστηκαν ανησυχίες σε σχέση με το γεγονός ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στα ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα οποία την καλούσαν να συνεργαστεί και να παραχωρήσει πληροφορίες στη Διερευνητική Επιτροπή.
Τη ίδια ώρα, γίνονται αναφορές από τον εκπρόσωπο της ΔΕΑ, Νέστωρα Νέστορος, ότι γύρω στους 50 πεσόντες πιστεύεται ότι βρίσκονται θαμμένοι στην τοποθεσία «Πικρό Νερό» στην Κερύνεια, ενώ στην περιοχή της Κερύνειας γενικότερα αναζητούνται άλλοι 370 Ελληνοκύπριοι.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, ο κ. Νέστορος είπε ότι ενημέρωσε την Επιτροπή σε σχέση με τις νέες εξελίξεις και το νέο πρόγραμμα της Διερευνητικής Επιτροπής, αναφέροντας ότι διαχώρισε δύο πράγματα, τον τρόπο λειτουργίας της Διερευνητικής στο τεχνικό κομμάτι και στην αδυναμία να υπάρχει ροή καινούργιων πληροφοριών για πιθανούς χώρους ταφής.
Ο κ. Νέστορος είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ΔΕΑ «είναι η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει τη διεξαγωγή ανασκαφών σε χώρους, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν μαζικοί τάφοι Ελληνοκυπρίων πεσόντων», για να προσθέσει ότι «η δυστυχώς η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στα ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα οποία την καλούσαν να συνεργαστεί και να παραχωρήσει πληροφορίες στη Διερευνητική Επιτροπή».
«Αυτό είναι το μέγιστο πρόβλημα», όπως είπε, «για να μπορέσει το πρόγραμμα της ΔΕΑ να λειτουργήσει απρόσκοπτα».
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί ύπαρξης μαζικού τάφου Ελληνοκυπρίων στην τοποθεσία «Πικρό Νερό» στην Κερύνεια, είπε ότι για τη συγκεκριμένη τοποθεσία είχε κατατεθεί σχετικό έγγραφο από το 2012 από τον τότε Ελληνοκύπριο Εκπρόσωπο στη ΔΕΑ και εξέφρασε την ανάγκη επανεξέτασης όλων των εγγράφων που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή.
Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των πεσόντων, που πιστεύεται ότι βρίσκονται θαμμένοι στη συγκεκριμένη τοποθεσία, ο κ. Νέστορος είπε ότι «μιλάμε για 40 με 50 άτομα», προσθέτοντας ότι «στην περιοχή της Κερύνειας αναζητούμε άλλους 370 Ελληνοκυπρίους».
Ο Εκπρόσωπος της ΔΕΑ είπε ότι «αναμένουμε την αντίδραση των Τουρκοκυπρίων» γι’ αυτό το θέμα, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για προσκόμματα που προβάλλονται από πλευράς των τουρκικών αρχών, για διεξαγωγή έρευνας στην συγκεκριμένη τοποθεσία όπως και σε άλλες περιοχές.
«Δυστυχώς, δεν έχουμε πρόσβαση, την οποία δεν μπορώ να πω ότι την αναμένω από τους Τουρκοκυπρίους αλλά από τις κατοχικές δυνάμεις», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις έρευνες κοντά στο στάδιο του Γυμναστικού Συλλόγου Πράξανδρος στην Κερύνεια, είπε ότι δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε παρά το ότι θεωρήθηκε αξιόπιστη η πληροφορία, που είχε δοθεί για τη συγκεκριμένη νομοθεσία.
Σε ερώτηση αν ο Επίτροπος Προεδρίας δημιουργεί προβλήματα στο έργο της ΔΕΑ, ο κ. Νέστορος είπε ότι δεν είναι θέμα Επιτρόπου, προσθέτοντας ότι «αυτό που χρειάζομαι ως Γραφείο Ελληνοκυπρίου Εκπροσώπου, είναι πρόσβαση στο αρχείο του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου στην Έγκωμη».
Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, εξέφρασε την ανησυχία του γιατί τον τελευταίο καιρό δεν εντοπίζονται πλέον οστά αγνοουμένων.
Είπε πως το θέμα των αγνοουμένων πρέπει να είναι μια συλλογική υπόθεση και ότι δεν πρέπει να έχει κομματικό χρώμα, για να προσθέσει πως "είναι η Τουρκία που ευθύνεται γιατί δεν εντοπίζονται οστά. Είναι η Τουρκία που αρνείται πεισματικά εδώ και χρόνια να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού και να δώσει πληροφορίες στη ΔΕΑ, ώστε να εντοπιστούν οστά. Που δυστυχώς τον τελευταίο καιρό δεν εντοπίζονται πλέον οστά και αυτό μας ανησυχεί», ανέφερε.
Συμφωνία με Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αναφερόμενος στη συζήτηση με την Επιτροπή Προσφύγων, είπε πως έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις ιατροδικαστικές εκθέσεις όσον αφορά τη συμφωνία που έχει υπογράψει πρόσφατα η Κυπριακή Δημοκρατία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σημειώνοντας πως αυτές ξεκινούν αμέσως.
«Από την άλλη εβδομάδα υπάρχει μια συγκεκριμένη περίπτωση, η οποία για πρώτη φορά θα γίνει ιατροδικαστική έκθεση, γιατί αυτό το θέμα ήταν ένα διαχρονικό αίτημα των συγγενών, που αυτή τη στιγμή υλοποιείται. Το οφείλομε στους συγγενείς», είπε.
Επίσης, ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση λέχθηκε πως όσοι συγγενείς έχουν ταυτοποιήσει δικούς τους και επιθυμούν να γίνουν ιατροδικαστικές εκθέσεις αυτό θα γίνει, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αυτό εναπόκειται στον ίδιο το συγγενή.
«Εμείς στη βάση της συμφωνίας που έχουμε κάνει μπορούμε να διενεργήσουμε ένα μεγάλο αριθμό ιατροδικαστικών εκθέσεων. Επίσης, θέλω να πως ότι επειδή μέχρι ενός σημείου στα πιστοποιητικά θανάτου αναγραφόταν ως αιτία θανάτου άγνωστη, αυτό δεν γίνεται πια. Και ναι όλοι μας το είχαμε πει τότε ότι ήταν προσβολή για τους ίδιους τους συγγενείς, για τον ίδιο τον ήρωα να αναγράφεται ως αίτια θανάτου το άγνωστη. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι όλοι οι πεσόντες μας έχουν δολοφονηθεί με τον χειρότερο τρόπο. Και αυτό έχει τακτοποιηθεί σε συνεργασία ασφαλώς και με το Υπουργείο Υγείας», συνέχισε.
Διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τις όποιες προσπάθειες της ΔΕΑ, θα στηρίξει όλες τις προσπάθειες των συγγενών, ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το ανθρωπιστικό έργο.
«Με τον εκπρόσωπο της ΔΕΑ υπάρχει συνεργασία», λέει ο κ. Φωτίου
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν ο ίδιος, ως Επίτροπος Προεδρίας, έχει διαφορές με τον εκπρόσωπο στη ΔΕΑ και ποιες είναι οι διαφορές που υπάρχουν, ο κ. Φωτίου είπε: «Αυτή είναι προσωπική σας άποψη. Δεν θα απαντήσω στις όποιες προσωπικές σας απόψεις. Με τον εκπρόσωπο υπάρχει συνεργασία ανεξάρτητα από το ότι ο κάθε ένας έχει το δικό του ρόλο. Υπάρχει συνεργασία. Εάν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια επιμέρους θέματα δεν νομίζω ότι είναι κακό, γιατί είναι μέσα από αυτές τις συζητήσεις, μπορεί να καταλήξουμε στο σωστό και εκείνο που πρέπει να γίνει. Εκείνο που επαναλαμβάνω είναι ότι η κυβέρνηση δίδει κάθε στήριξη στο γραφείο του εκπροσώπου στη ΔΕΑ, για να προχωρήσει σωστά και παραγωγικά στο έργο του».
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά, εξέφρασε την ανησυχία και την αγωνία της, γιατί όπως είπε, «έχουν μειωθεί τα αποτελέσματα των ταυτοποιήσεων γεγονός που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες».
«Δεν παύει όλοι μας να πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή και τις προσπάθειες μας και ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων έχουμε υποσχεθεί ότι θα ασκήσουμε όλες τις πιέσεις μας σε όλα τα φόρα, που ως βουλευτές και ως Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετέχουμε, σε σχέση με τις ευθύνες και το ρόλο της Τουρκίας, για την παραχώρηση πληροφοριών», ανέφερε.
Πρόσθεσε ακόμα ότι «πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο προχωρούμε εντός Κύπρου και με όσα μέσα έχουμε στη διάθεση μας», για να σημειώσει ότι «διαπιστώνουμε όπως έχουμε ενημερωθεί ότι εκτός από τις 30 στρατιωτικές περιοχές που είχαν συμπεριληφθεί σε κατάλογο παλαιότερα, κατάλογος ο οποίος έχει αναπροσαρμοστεί, έχει ζητηθεί η συμπερίληψη ακόμα έξι νέων περιοχών που χαρακτηρίζονται ως στρατιωτικές περιοχές για να διερευνηθούν και να αξιοποιηθούν κάποιες πληροφορίες και να γίνουν εκσκαφές και ενδεχομένως εκταφές εάν εντοπιστούν λείψανα».
Συνέχισε λέγοντας πως «τονίστηκε πολύ έντονα το πρόβλημα με τη συλλογή πληροφοριών και φαίνεται ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια».
«Ενδεχομένως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός όπου θα έχει τη δυνατότητα να εντατικοποιήσει τη συλλογή πληροφοριών. Να καταρτιστούν και να επιμορφωθούν ακριβώς όσοι ασχολούνται με το θέμα. Δεν μπορούν οι αρχαιολόγοι να βαφτίζονται ερευνητές και να περιμένουμε να έχουν εκείνη την ικανότητα να αξιολογούν πληροφορίες ευρήματα και άλλα για να μπορούμε να φτάνουμε σε ένα αποτέλεσμα», είπε.
Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή της, γιατί όπως είπε, «η ΔΕΑ αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα Κέντρο πολύ σημαντικό για στήριξη θεμάτων που αφορούν αγνοούμενους και σε άλλες χώρες, όμως, έχουμε κρούσει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να υποβαθμιστεί η προσοχή της ΔΕΑ, που ρόλος της είναι ο εντοπισμός των αγνοουμένων της Κύπρου».
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αριστείδου, είπε με τη σειρά της ότι «η Τουρκία αρνείται να δώσει πληροφορίες, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσκολότερο το έργο της ΔΕΑ», ενώ σημείωσε πως «αυτό που πρέπει να γίνει και ήδη τροχοδρομείται από πλευράς της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει μια νέα διεθνής εκστρατεία, προκειμένου να πιεστεί η τουρκική κυβέρνηση να δώσει τα στοιχεία, που κατέχει ο τουρκικός στρατός, για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας».
«Να αναφέρω», πρόσθεσε, «ότι ο εντοπισμός οστών μπορεί να συνεχίζεται και ήδη γίνονται ανασκαφές σε έξι σημεία αν και θα έπρεπε να ήταν εννέα. Από δικής μας πλευράς υπάρχουν αιτήματα για έρευνες και ανασκαφές σε 40 σημεία τα πλείστα των οποίων βρίσκονται σε στρατιωτικές ζώνες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι Τούρκοι προσπάθησαν να καλύψουν τα εγκλήματα τους μετακινώντας οστά από μια τη μια περιοχή σε άλλη».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε με drones κατά αεροπορικής βάσης του Ισραήλ
• Κοντά σε συμφωνία με Ζοσέ Ντομίνγκες! Περιμένουν τον... πρόεδρο
• Έντονη βροχόπτωση στο στάδιο «Αλφαμέγα» λίγο πριν το ΑΠΟΛΛΩΝ- ΑΠΟΕΛ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις