Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Ανδρέας Μαραγκός αναφερόμενος στη δυνατότητα μείωσης των τιμολογήσεων της αρχής δήλωσε πως ο μοναδικός τρόπος για μείωση των τιμών επί του παρόντος, είναι η ΑΗΚ να παράγει ρεύμα από φωτοβολταϊκά σε μεικτή παραγωγή, βούληση της ΑΗΚ, στην οποία αντιτίθεται η ΡΑΕΚ, της οποίας ο εκπρόσωπος στη συνεδρία είπε πως η ΑΗΚ μπορεί να παράγει ρεύμα από φωτοβολταϊκά όχι σε μεικτή παραγωγή, αλλά η παραγωγή να εντάσσεται στη ρυθμιζόμενη παραγωγή ώστε να εμπίπτει το πεδίο του ανταγωνισμού.
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατά την παρουσίαση της έκθεσης του στάθηκε στις παρατηρήσεις του αναφορικά με την αύξηση των δαπανών για επιδόματα και στο γεγονός ότι η ΑΗΚ όπως και οι άλλοι ημικρατικοί οργανισμοί δεν επιλέγουν νομικούς συμβούλους μέσα από διαγωνισμό και διαδικασίες προσφορών.
Αναφερόμενος στην αγορά νομικών υπηρεσιών από την ΑΗΚ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι από το 1952 η Αρχή έχει τους ίδιους νομικούς συμβούλους και τη διάδοχη αυτών κατάσταση, δηλαδή τη μετεξέλιξη του αρχικού δικηγορικού Κακογιάννης.
Οι ημικρατικοί οργανισμοί δεν κάνουν διαγωνισμούς για τους νομικούς τους Συμβούλους, συνέχισε ο Γενικός Ελεγκτής παρατηρώντας ότι ΑΗΚ, CYTA, και άλλοι οργανισμοί δεν βρήκαν ακόμα τον τρόπο να βγουν σε ανοικτές προσφορές για νομικούς συμβούλους.
Σε ό,τι αφορά την αμοιβή, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως για το 2017 η ΑΗΚ δαπάνησε 282.000 ευρώ ως αμοιβή νομικών υπηρεσιών.
Ανέφερε ακόμα πως πρόκειται για θέμα ίσης μεταχείρισης των δικηγορικών γραφείων, διερωτώμενος «γιατί να υπάρχουν γραφεία που έχουν κοτσιανιασμένους ημικρατικούς οργανισμούς».
Ο Γενικός Ελεγκτής στάθηκε επίσης στις συμφωνίες του 2003 για τις οπτικές ίνες, που όπως είπε είναι ετεροβαρείς σε βάρος της ΑΗΚ και έχουν ως αποτέλεσμα πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών να ανταγωνίζονταν αθέμιτα τη CYTA.
Πρόσθεσε πως το ζητούμενο είναι να εξευρεθεί τρόπος για ώστε να καταστεί δυνατή η αύξηση των εσόδων της ΑΗΚ από τις συμφωνίες για τις οπτικές ίνες.
Άλλο θέμα από τις διαπιστώσεις του που έθεσε ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Μιχαηλίδης αφορά το Ταμείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για το οποίο οι καταναλωτές πληρώνουν αυξημένο τέλος από 2017 μέχρι το τέλος του 2019.
Παρατήρησε ότι το ποσό που εισέρρευσε στο Ταμείο ΑΠΕ ανήλθε το 2017 στα 42 εκ. σε σχέση με 22 εκ. το 2016.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, για αδιαφανείς διαδικασίες και πολύ ψηλές τιμές επιδότησης των αιολικών πάρκων.
Ενώπιον της Επιτροπής αναφέρθηκε ότι εντός των ημερών αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για προμήθεια της ΑΗΚ με φυσικό αέριο με πλωτή εξέδρα.