Μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα είναι προς όφελος όλων δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί που σχολίασε ως θετική την σημερινή τριμερή συνάντηση των ΥΠΕΞ, σημειώνοντας όμως ότι την λύση θα εγκρίνουν και εφαρμόσουν οι Τ/κ και οι Ε/κ, ενώ για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων Δερύνειας – Απλικίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε λίγες μέρες η τ/κ πλευρά θα έχει ολοκληρώσει θα είναι έτοιμη, αφήνοντας αιχμές για την καθυστέρηση της ε/κ πλευράς στο δρόμο του Απλικίου που δεν είναι – όπως είπε – ακόμα έτοιμος.
Μιλώντας στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου πριν από την αναχώρησή του για την Νέα Υόρκη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι επαφές του εκεί θα αρχίσουν αύριο και θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο με την πιο σημαντική το Σάββατο με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Αυτή την χρονιά, ανέφερε, δημιουργείται ένα διαφορετικό περιβάλλον, σημειώνοντας ότι υπό το φως και της έκθεσης της Τζέιν Χολ Λουτ ο κ. Γκουτέρες θα θελήσει να ακούσει από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές τις σκέψεις τους για το πώς προχωρούμε.
Επανέλαβε τη θέση που όπως είπε είχε πει στον ΓΓ πέρυσι τον Σεπτέμβριο και στην κ. Λουτ πριν δύο μήνες, ότι «πλέον έκλεισε ο κύκλος των παλιών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Διαδικασίες χωρίς χρονοδιάγραμμα που δεν θα είναι επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα, το μόνο που μπορούν είναι να κολλήσουν στον χρόνο. Ενώ ο χρόνος που περνά το μόνο που ωφελεί είναι να ριζώσει περισσότερο το υφιστάμενο καθεστώς στην Κύπρο. Γι’ αυτό είναι πλέον υποχρεωτικό, αφού έχει γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε κάπου με μεθόδους που εφαρμόστηκαν για χρόνια, να έρθει μια διαδικασία που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και να επιδειχθεί συμπεριφορά με πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα.
Ως τ/κ πλευρά τόσο στην Γενεύη, όσο και στο Κραν Μοντάνα πήραμε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της λύσης, κάναμε βήματα. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα». Γι’ αυτό, συνέχισε, υπάρχουν διάφοροι λόγοι και ο πιο σημαντικός είναι ότι η ε/κ πλευρά δεν αποδέχθηκε την πραγματική σημασία του διαμοιρασμού της εξουσίας και της ευημερίας με τους Τ/κ σε έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό. Υπάρχουν, δηλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, πολλά παραδείγματα τα οποία θα μπορούσε να δώσει αλλά δεν θέλει να ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία αλληλοεπίρριψης ευθυνών «γιατί πηγαίνω στην Νέα Υόρκη με εποικοδομητικό πνεύμα, λογική και την επιθυμία να φτάσουμε σε πράγματα που μπορούν να εφαρμοστούν».
Είναι ολοφάνερο ότι η μη λύση στην Κύπρο επηρεάζει αρνητικά και τις δύο κοινότητες, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, και μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα ωφελήσει τις δύο κοινότητες στην Κύπρο αλλά και τις χώρες κοντά μας όπως η Τουρκία και η Ελλάδα. «Άλλωστε η πολυτάραχη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δεν έχει ανάγκη νέες εντάσεις αλλά να γίνει πεδίο συνεργασίας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πρόοδος σε σχέση με το Κυπριακό και από την άλλη η συνεργασία στο φυσικό αέριο όπου έχουμε κι εμείς δικαιώματα, μαζί με την ενίσχυση της τελωνειακής σχέσης Τουρκίας – ΕΕ, θα ωφελέσει όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.
"Εν συντομία αυτό έπρεπε να είναι το κοινό όραμα" είπε. Ενέργειες εκτός αυτού του οράματος, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, όπως οι μονομερείς προσεγγίσεις στις ενεργειακές ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο που αφήνουν εκτός Τ/κ και Τουρκία, το να τίθενται εμπόδια αντί να παρέχεται στήριξη στην Τουρκία όσον αφορά την ΕΕ «είναι συμπεριφορές μακράν της συμβολής στην επίλυση του Κυπριακού». Εχουν ιστορική ευθύνη, συνέχισε, να καθοδηγήσουν τις κοινότητές τους οι δύο ηγέτες στο δρόμο της λύσης και της ειρήνης και σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσουν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές.
Τριμερής ΥΠΕΞ
Κάθε είδους διάλογος σίγουρα έχει όφελος για την λύση του Κυπριακού και είναι απολύτως φυσιολογικό να συναντώνται αρμόδιοι των εγγυήτριων χωρών, ανέφερε ο κ. Ακιντζί απαντώντας σε ερώτηση για την αποψινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας. «Ωστόσο υπάρχει ένα στοιχεία που δεν πρέπει κανείς να ξεχνά. Οποιαδήποτε λύση βρεθεί στην Κύπρο αυτή που θα την εφαρμόσουν και θα την βιώσουν είναι οι Τ/κ και οι Ε/κ. Ας μην ξεχαστεί αυτό σε καμιά περίπτωση. Γιατί, όποιο και αν είναι το όνομα της λύσης, όποιο και αν είναι το περιεχόμενο της λύσης, αυτή που θα κρατήσει στη ζωή αυτή τη λύση, θα μπορέσει να την εφαρμόσει και να την διατηρήσει είναι η βούληση των κοινοτήτων». Θεωρεί θετική και καλή εξέλιξη την συνάντηση των τριών ΥΠΕΞ, συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί σημειώνοντας ότι «η δουλειά δεν αρχίζει και τελειώνει με αυτό. Και αυτό πρέπει να γίνει καλά κατανοητό».
Οδοφράγματα Δερύνειας – Απλικίου
Σε ερώτηση για την διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες και εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει αυτό το θέμα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχει πολιτική απόφαση γι’ αυτό που λήφθηκε το 2015 και η διάνοιξή τους έχει καθυστερήσει, υποστηρίζοντας ότι ο βασικός λόγος είναι η καθυστέρηση στο Απλίκι ενός δρόμου μήκους 3 χλμ στην ε/κ πλευρά, που αφορούσε και εδαφικά ζητήματα (απαλλοτριώσεις).
Αυτός ο δρόμος ακόμη κατασκευάζεται, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του Οκτώβρη. «Εμείς στη δική μας περιοχή είμαστε έτοιμοι. Εχουμε εδώ και καιρό τελειώσει με τους δρόμους στην Δερύνεια και το Απλίκι. Δεν έχουμε πρόβλημα με τους δρόμου». Υπήρχε, συμπλήρωσε, καθυστέρηση αλλά ολοκληρώθηκε τώρα και το οδικό κομμάτι στην νεκρή ζώνη. «Αυτό που λείπει στην δική μας πλευρά είναι η τοποθέτηση των κουβούκλιων και να κανονιστεί η σύνδεση με το ρεύμα, το τηλέφωνο και το ίντερνετ».
Κάνοντας αυτοκριτική, είπε, υπήρξε σε αυτό καθυστέρηση και από την προηγούμενη «κυβέρνηση» και από την παρούσα, την οποία είχε προειδοποιήσει ότι πρέπει να μην καθυστερήσουν και να είναι έτοιμοι σε όλα ασχέτως αν οι Ε/κ καθυστερούσαν στο Απλίκι. Όπως εξήγηση ο κ. Ακιντζί βρίσκονται σε συνεννόηση με τους εργολάβους που ενεργούν γρήγορα, στο Απλίκι έχει τοποθετηθεί ήδη ένα κουβούκλιο, στην Δερύνεια δύο και γίνεται προσπάθεια να υπάρξει προσωρινή σύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Το Απλίκι, είπε, θα είναι έτοιμο εντός λίγων ημερών. Η «κυβέρνηση», ανέφερε, ενεργεί επίσης γρήγορα, οι εργολάβοι συνεργάζονται με ταχύτητα και το θέμα είναι στην ατζέντα κάθε μέρα γιατί «το άνοιγμα των οδοφραγμάτων σε Δερύνεια και Απλίκι είναι σημαντικό για την κοινότητά μας».
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη ακόμα (για το άνοιγμα και των δύο οδοφραγμάτων) αλλά και πως περιμένει η «κυβέρνηση» να εφαρμόσει αυτό που έχει πει ότι δηλαδή, όταν θα είναι έτοιμη η ε/κ πλευρά, θα είναι κι αυτοί έστω και με προσωρινά μέτρα. Εάν θέλει ο κ. Αναστασιάδης, συνέχισε, ας θέσει το θέμα αυτό στην Νέα Υόρκη, θα έχουμε το λιγότερο έτοιμη την απάντησή μας. «Περιμένω και εύχομαι αυτό να μπορεί να γίνει μέσα σε μερικές μέρες (να είναι έτοιμη η τ/κ πλευρά)». Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι ο ίδιος, η «κυβέρνηση» αλλά και ως κοινότητα δεν έχουν εγκαταλείψει το θέμα της διάνοιξης των δύο οδοφραγμάτων και αυτό θα ήθελε να το υπογραμμίσει. «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να το κάνουμε αυτό. Αλλά έχουμε κι εμείς ερωτήματα.
Μαζί με τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου υπήρχε και μια απόφαση που πήραμε για την διασύνδεση των κινητών τηλεφώνων και την μόνιμη σύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικού ρεύματος.
"Κρίμα όμως που αυτά τα εμπόδισε η ε/κ πλευρά, δεν τα εφάρμοσε», είπε. Υπήρχε συνέχισε, ένα πρόγραμμα που αφορούσε την παιδεία για τις αμοιβαίες επισκέψεις εκπαιδευτικών σε σχολεία.
«Με επιμονή δεν θέλουν να επισκέπτονται τα δικά μας σχολεία. Έχουν μια φοβία αναγνώρισης. Κρύβονται πίσω από το επιχείρημα ‘αν έρθουμε θα αναγνωρίσουμε τα σχολεία σας’. Γι’ αυτό το λόγο εμείς υποστηρίζουμε ολόκληρο εκείνο το πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κάναμε ό,τι χρειάζεται και θα συνεχίσουμε». Αυτό που περιμένουμε είναι και η άλλη πλευρά να κάνει το ίδιο, κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Τελευταίος έλεγχος στις 19:30
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις