ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Άγκυρα σταθερότητας η Κύπρος, φάρος της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο

ΥΠΕΞ: Άγκυρα σταθερότητας η Κύπρος, φάρος της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στο Βερολίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε σήμερα ομιλία στο Κόνραντ Αντενάουερ –πολιτικό ίδρυμα των Χριστιανοδημοκρατών-  με τίτλο  «Κύπρος: Άγκυρα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

Ο κ.Χριστοδουλίδης έκανε αρχικά αναφορά στις προκλήσεις που βίωσε πρόσφατα η ΕΕ, ανάμεσα στις οποίες και η οικονομική, με την οποία ήρθε αντιμέτωπη και η Κύπρος. Ωστόσο, η Κύπρος επιδεικνύοντας σθένος κατάφερε να μετατρέψει την «κρίση σε ευκαιρία για μεταρρύθμιση και αντιμετώπιση των χρόνιων αδυναμιών της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού της συστήματος». Ως αποτέλεσμα η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σήμερα σε σταθερό μονοπάτι ανάκαμψης, με το 2018 να είναι η τέταρτη χρονιά αύξησης του ΑΕΠ, αύξηση μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ σημειώνει και την μεγαλύτερη ετήσια μείωση ανεργίας στην ΕΕ.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η Ανατολική Μεσόγειος είναι χώρος προκλήσεων και συνάμα ευκαιριών που την καθιστούν σημαντική κυρίως για την Ευρώπη και επισήμανε τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να προσφέρει η Κύπρος στην πιο ενεργό διασύνδεση της ΕΕ με την περιοχή, χάρη στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις με σημαντικές χώρες της, τη  γειτνίαση, αλλά και η  βαθιά κατανόηση της δυναμικής και των ευκαιριών που προσφέρει η Ανατολική Μεσόγειος.

O κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για την «επιτακτική ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο ενεργειακό δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου», που διαθέτει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Όπως σημείωσε, παράμετροι όπως η ενέργεια, αλλά και ο ενεργός ρόλος στην περιφερειακή ασφάλεια, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της μεταναστευτικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο καταδεικνύουν τη «γεωστρατηγική αξία της Κύπρου ως γέφυρα ανάμεσα στην περιοχή και την Ευρώπη», την στιγμή μάλιστα που η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έδωσε νέο προσανατολισμό στην εξωτερική της πολιτική, με βασικό πυλώνα την εμβάθυνση και επέκταση των δεσμών της με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.

Χαρακτηριστικά υπογράμμισε ότι η Κύπρος «κατάφερε να μετατραπεί σε άγκυρα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από ένα δίκτυο μηχανισμών τριμερών συνεργασιών και συνεργειών πού περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα, από την πολιτική και οικονομική συνεργασία μέχρι την ασφάλεια, τον πολιτισμό, την καινοτομία και την εκπαίδευση».

«Το έναυσμα στους τριμερείς αυτούς μηχανισμούς» έδωσε η ενέργεια, είπε, προσθέτοντας πως τα βασικά δόγματα  των τριμερών αυτών συνεργασιών είναι πως δεν λειτουργούν στη βάση του αποκλεισμού ή της αποκλειστικότητας και δεν κατευθύνονται ενάντια σε ένα τρίτο κράτος, αλλά αποτελούν εργαλεία προώθησης συνεργασίας. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας και Ισραήλ που επέκτειναν τις συνομιλίες τους για να περιλάβουν την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συζητήσεις που σχετίζονται με ενεργειακά θέματα.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως στις χθεσινές συνομιλίες του με τον Γερμανό ομόλογο του, Χάικο Μαας συζήτησαν εκτενώς το πως η Γερμανία θα μπορούσε να περιληφθεί στις περιφερειακές αυτές εξελίξεις, γεγονός που θα συζητήσει και με τον Έλληνα ΥΠΕΞ και τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου στα επόμενα ταξίδια του σε Ελλάδα και Ισραήλ.

Ειδικότερη αναφορά έκανε στο Κυπριακό «μια κατάφωρη παραβίαση των βασικών αρχών του διεθνούς και Ευρωπαϊκού δικαίου, ένα πρόβλημα παράνομης εισβολής, κατοχής και παραβίασης της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας κράτους μέλους της ΕΕ». Τόνισε δε «την ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού προβλήματος», καθώς το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και η επίλυση του πρέπει να είναι ευρωπαϊκή.
«Μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που αποτελεί εφικτό στόχο, δεν θα διευρύνει απλώς την γεφυροποιό ικανότητα της Κύπρου, αλλά θα φέρει και παράδειγμα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

Ολοκλήρωσε, αναφέροντας πως σε εποχές όπου οι διεθνείς σχέσεις γίνονται περισσότερο εσωστρεφείς, η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει εξωστρέφεια και να οικοδομήσει περισσότερες συνεργασίες και συνέργειες και σε μια τέτοια προοπτική είναι σημαντικό να προσεγγίσει την Ανατολική Μεσόγειο, εγχείρημα στο οποίο μπορεί να συνεισφέρει ενεργά η Κύπρος, «που αποτελεί φυσική γέφυρα μεταξύ των δύο, τον φάρο της Ένωσης στη Μεσόγειο».

Να σημειωθεί πως τον κ. Χριστοδουλίδη προσφώνησε ο εκπρόσωπος για εξωτερικά θέματα της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Γούργκεν Χαρτ, που τόνισε πως η Κυπριακή δημοκρατία βρίσκεται πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλο μέλος της ΕΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ δήλωσε και εντυπωσιασμένος τόσο από την ενεργό συμμετοχή της Κύπρου στα ευρωπαϊκά δρώμενα, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top