ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: «Επιδιώκουμε το συντομότερο δυνατό τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού»

Παυλόπουλος: «Επιδιώκουμε το συντομότερο δυνατό τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού»

Μη νοητή λύση του Κυπριακού με περιορισμένη κυριαρχία Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο Παυλόπουλος.

«Επιδιώκουμε το συντομότερο δυνατό τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κέρκυρα, όπου κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων.

Επισημαίνοντας ότι το Κυπριακό αποτελεί διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό ζήτημα, ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι η επίλυσή του δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία θα προκαλούσαν, σύμφωνα με τον ίδιο, στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν «αντίθετο προς κάθε έννοια διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, ιδίως δε αντίθετο προς τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παυλόπουλος.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και στο ζήτημα του σεβασμού της ΑΟΖ εκ μέρους της Τουρκίας. «Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως ισχύει με βάση τη Συνθήκη του MontegoBay του 1982. Το οποίο την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ` αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι η διαμόρφωση φιλικών σχέσεων με την Τουρκία και η υποστήριξη της ευρωπαϊκής της προοπτικής, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του συνόλου του διεθνούς δικαίου.

«Επαναλαμβάνω, για πολλοστή φορά, ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Τούτο, όμως, προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου -αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα “NATURA 2000” – και του συνόλου του διεθνούς δικαίου. Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 –οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες– πρέπει να γίνονται απ` όλους πλήρως σεβαστές. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Τέλος, ως προς τις σχέσεις της Ελλάδας με την πΓΔΜ και την επικύρωση του ονόματός της γείτονος από την ελληνική πλευρά, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «αυτή θα προκύψει μετά τη συνταγματική αλλαγή και την ολοκλήρωσή της σύμφωνα με τις προδιαγραφές της συνθήκης που έχει υπογραφεί».

Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος της πΓΔΜ οφείλει να πραγματοποιηθεί «σύμφωνα με την Ιστορία και με το διεθνές δίκαιο», υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ. «Το Σύνταγμα της [πΓΔΜ], ως έχει σήμερα, δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις προϋποθέσεις. Και πράγματι, ανέλαβαν αυτή, την υποχρέωση. Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωσή της. Μόνον όταν τελειώσει οριστικά –δεν πρόκειται σ’ αυτό να υπάρξουν εκπτώσεις– όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και ουσιαστική έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε, και μόνο τότε, είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων», είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top