ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ - Α.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: 'Μη επαρκή τα βήματα που έγιναν στο ΥΠΟΙΚ'

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ - Α.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: 'Μη επαρκή τα βήματα που έγιναν στο ΥΠΟΙΚ'

Στο Συνεργατισμό υπήρξε πρόοδος από το 2013 και έπειτα, ωστόσο αυτή δεν ήταν επαρκής, όπως αυτό κρίθηκε και από τις εποπτικές αρχές, ανέφερε το υπό παραίτηση μέλος της Επιτροπείας του Συνεργατισμού και Διευθυντής της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Υπουργείο Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό.

Σημείωσε παράλληλα ότι αν αξιοποιείτο στο Συνεργατισμό η εμπειρία ξένων, όπως έγινε σε άλλες τράπεζες, αλλά και Κυπρίων με πολύ πιο δυνατές παραστάσεις από το εξωτερικό, ενδεχομένως να ήταν καλύτερα τα πράγματα.

Ο κ. Χαραλάμπους, ο οποίος διορίστηκε ως μη εκτελεστικό μέλος της Επιτροπεία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) το Μάιο 2018, ανέφερε ότι στο λίγο χρονικό διάστημα που βρίσκεται εκεί είδε μια φιλότιμη προσπάθεια από τα υπόλοιπα μέλη. Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2018 μαζί με την υπόλοιπη Επιτροπεία, θεωρώντας ότι έτσι διευκολύνουν τον Υπουργό Οικονομικών.

Εκφράζοντας την άποψη ότι υπήρξε πρόοδος από το 2013 στο Συνεργατισμό τόσο σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης όσο και στο θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), είπε ότι οι εποπτικές αρχές ναι μεν έβλεπαν αυτή την πρόοδο ωστόσο θεωρούσαν ότι αυτή δεν οδηγούσε σε μια βιώσιμη κατάσταση. Έκριναν, όπως είπε, ότι η πρόοδος τηρουμένων των μεγάλων προκλήσεων που υπήρχαν δεν επαρκούσε.

Η πώληση στην Ελληνική συμφέρουσα υπό τις περιστάσεις

Αναφορικά με την πρόταση για πώληση του καλού μέρους της ΣΚΤ στην Ελληνική, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι ως Επιτροπεία συνέστησαν την αποδοχή της πρότασης λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες και επιλογές που υπήρχαν.

Όπως είπε, υπήρχε πίεση για πώληση των εργασιών τόσο από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ) αλλά και από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω και της κατάθεσης ομολόγου €2,5 δισ. από την Κυβέρνηση στο Συνεργατισμό. Πρόσθεσε ότι η όλη διαδικασία οδήγησε σε μία μόνο προσφορά, επομένως υπό τις περιστάσεις «θεωρώ ακράδαντα ότι αυτή ήταν η σωστή και ενδεικνυόμενη λύση».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα προσαρμογής από το 2014, είπε ότι το πλάνο ήταν η σταδιακή αποξένωση του Συνεργατισμού από την Κυβέρνηση με στόχο το Σεπτέμβριο του 2018 να αποξενωθεί το 25% και αυτό να ολοκληρωθεί δύο χρόνια αργότερα, με μέγιστο ποσοστό που μπορεί να μείνει στην Κυβέρνηση το 25%. 

Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο της Κυβέρνηση για εισαγωγή της ΣΚΤ στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), είπε ότι η λογική είναι ότι κάτι τέτοιο θα επέτρεπε διασπορά σε ένα ευρύ φάσμα ατόμων, ενώ όπως είπε υπάρχουν και πολιτικές επιλογές πίσω από αυτή την στόχευση. Η επιλογή αυτή, είπε, συνάντησε αντιδράσεις από τους επόπτες, και ένα λόγος είναι ότι το ΧΑΚ δίνει περιορισμένες δυνατότητες άντλησης κεφαλαίου. Πρόσθεσε ότι μέσω εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή οι επόπτες θεώρησαν ότι θα υπήρχαν κάποια πλεονεκτήματα όπως η αναβάθμιση της δομής και της διακυβέρνησης της τράπεζας, στα οποία οι εποπτικές αρχές θεωρούσαν ότι υπήρχαν αδυναμίες.

Σημαντικός παράγοντας το αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο

Ως προς την επίσπευση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού, ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε το ρόλο που διαδραμάτισε το ολοένα και αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε στην ΕΕ.

Το 2018, συνέχισε, το πλαίσιο ήταν πολύ πιο αυστηρό σε σχέση με το 2013, και σημείωσε ότι το 2015 μπήκε η φιλοσοφία του πυλώνα δύο, όπου οι εποπτικές αρχές μπορούσαν να απαιτήσουν πολύ περισσότερα κεφάλαια από το 9% ανάλογα με το τραπεζικό ίδρυμα. Για το Συνεργατισμό, είπε, οι εποπτικές απαιτήσεις το 2017 κατέληξαν να είναι 14,25%. Πρόσθεσε ότι αναμένει πως τα επόμενα χρόνια οι κεφαλαιουχικές ανάγκες που θα απαιτηθούν σε επίπεδο ΕΕ, θα είναι σχεδόν διπλάσιες από τις σημερινές για τον τραπεζικό τομέα.

Σημείωσε επίσης ότι έγιναν πολύ αυστηρότερα τα κριτήρια σε θέματα χαρτοφυλακίου και αναμένεται να γίνουν ακόμα αυστηρότερα σε ένα με δύο χρόνια. Για τα ΜΕΔ, ανέφερε, υπήρχε πρόοδος αλλά κρίθηκε ως μη επαρκής δεδομένων των προκλήσεων.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι εποπτικές αρχές είχαν την άποψη ότι ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου θα έπρεπε να οδηγηθεί σε συγχωνεύσεις, ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα που θα είναι πιο βιώσιμα.

Ο κ. Χαραλάμπους εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ έχει πολιτικές που διαμορφώνονται από κράτη πολύ πιο εύρωστα από την Κύπρο, κυρίως του Κέντρου και του Βορρά, σε αντίθεση με τις χώρες του Νότου που συνήθως ζητούν περισσότερο χρόνο, ιδιαίτερα για να αντιμετωπιστούν κρίσεις που αντανακλούν υπερδανεισμό του ιδιωτικού τομέα.  Όπως είπε, οι διαδικασίες θα μπορούσαν να ήταν πιο σταδιακές, αν περνούσε η άποψη των χωρών του Νότου. Αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαιτερότητα του χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ με πολλά δάνεια σε νοικοκυριά και ΜμΕ, η ανάκτηση των οποίων έχει ένα βαθμό δυσκολίας.

Ερωτηθείς κατά πόσο δεν έδειξαν λογική οι επόπτες στις ιδιαίτερες συνθήκες που υπήρχαν ή αν δόθηκε αφορμή από πλευράς ΣΚΤ με την απουσία προόδου, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι πρόκειται για συνδυασμό των δύο. Όπως είπε, δεν είναι εύκολο να μειωθούν γρήγορα τα ΜΕΔ γιατί αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερες επιπτώσεις για την ανάπτυξη, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να γίνει σταδιακά αλλά με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς για να πειστούν οι επόπτες.

«Πρέπει να προσπαθήσεις να προσαρμοστεί στο πλαίσιο που διαμορφώνεται», ανέφερε.

Μη επαρκή τα βήματα που έγιναν στο ΥΠΟΙΚ

Ερωτηθείς κατά πόσο στο Υπουργείο Οικονομικών ασχολήθηκαν με την περίπτωση του Συνεργατισμού και έγιναν σκέψεις για μέτρα, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι έχουν γίνει βήματα αλλά δεν είναι επαρκή. Εξήγησε ότι υπάρχει μια Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας υπό την ΚΤΚ και την Διοικήτρια, αλλά και μια υποστηρικτική τεχνική επιτροπή.  Όπως είπε, γίνονται συναντήσεις, εκφράζονται απόψεις για τους συστημικούς κινδύνους, αλλά πρέπει να συστηματοποιηθεί και η ανάλυση των κινδύνων μακροπροληπτικού χαρακτήρα αλλά και η πολιτική αντιμετώπισης. Όπως είπε οι συζητήσεις γίνονται σε τεχνικό επίπεδο, αλλά δεν υπάρχει μια σε βάθος ανάλυση των θεμάτων.

«Νομίζω ότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα», ανέφερε. 

Ως προς τα μέτρα για αντιμετώπιση των ΜΕΔ, είπε ότι η Κυβέρνηση έχει εισαγάγει νομοθετικό πλαίσιο για επίλυση του προβλήματος το 2014 και ενισχύθηκε πρόσφατα με τροποποιήσεις στη Βουλή. Είπε επίσης ότι και η ΚΤΚ έχει κάνει πιο αυστηρή την εποπτεία σε θέματα ΜΕΔ αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν πάρει μέτρα.

Όπως είπε, υπάρχουν πράγματα στον τραπεζικό τομέα που έγιναν και πράγματα τα οποία ακόμα πρέπει αν γίνουν.

Σύμβουλοι για εναπομείνασα οντότητα της ΣΚΤ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε σε διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αγορά υπηρεσιών συμβούλων για την εναπομείνασα στο κράτος οντότητα του Συνεργατισμού που αποτελείται κυρίως από ΜΕΔ και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Όπως εξήγησε, η ΣΚΤ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης δεν θα έχει άδεια τράπεζας αλλά άδεια εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων και αγορά υπηρεσιών συμβούλων για να αξιοποιηθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που θα απομείνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος του φορολογούμενου και χωρίς να υπεισέρχονται πολιτικά κριτήρια. Είπε επίσης ότι η Altamira θα συνεχίσει να είναι διαχειριστής των ΜΕΔ και η νέα οντότητα θα συνεργάζεται αρχικά με την Altamira και στη συνέχεια, ύστερα από επανεξέταση, με αυτόν που θα επιλέξει.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Ανακοίνωσε «Ψηφιακό Πολίτη» και «Rebranding» της Κύπρου ο ΠτΔ - Πότε θα παρουσιαστεί η τελική μορφή

Ανακοίνωσε «Ψηφιακό Πολίτη» και «Rebranding» της Κύπρου ο ΠτΔ - Πότε θα παρουσιαστεί η τελική μορφή

Την προσεχή Τετάρτη, στο πλαίσιο της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου με την Ελλάδα, θα παρουσιαστεί η τελική μορφή της εφαρμογής του «Ψηφιακού Πολίτη» δήλωσε τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ανακοινώνοντας επίσης ότι αναμένεται να αρχίσει πριν το τέλος του χρόνου η υλοποίηση στοχευμένης Στρατηγικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας («rebranding») με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top