Ταυτόχρονα απευθύνει θερμότατη έκκληση και καλεί και πάλι το κοινό σε συνεργασία και αποφυγή ενεργειών και δραστηριοτήτων που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Τονίζεται ότι το κάψιμο χόρτων, αποκλαδιών και σκυβάλων απαγορεύεται, ενώ η χρήση στο ύπαιθρο εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση, πρέπει να αποφεύγεται. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει επίσης, να δοθεί και στα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τις εξατμίσεις διαφόρων ηλεκτρογεννητριών ή υδραντλιών στο ύπαιθρο.
Όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος παρακαλείται να ενημερώσει αμέσως τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό ή να τηλεφωνήσει στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).
Δεδομένου του γεγονότος ότι το 85% των δασικών πυρκαγιών προκαλούνται από τον άνθρωπο θα εφαρμοσθεί αυστηρά και η Νομοθεσία. Οι ποινές, με την πρόσφατη τροποποίηση, έχουν αυξηθεί από 5 σε 10 χρόνια φυλάκιση και από €25.000 σε €50.000 η χρηματική ποινή.
Παρακαλείτε το κοινό να δει τι έζησε η Ελλάδα χθες. Να αντιληφθεί και να αναλογισθεί τον πόνο και τον όλεθρο που προκαλεί η πυρκαγιά.
'ΜΗΝ ΓΙΝΕΙΣ ΦΟΝΙΑΣ', αναφέρει στο τέλος η ανακοίνωση του Τμήματος Δασών.