Του Στέλιου Στυλιανού
Ήδη από τα πρώτα λεπτά που δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου, πολλοί είναι οι Κύπριοι πολίτες που αντέδρασαν εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη ποινή-χάδι στον Βούλγαρο, που πήρε τιμόνι στη κατάσταση που βρισκόταν με τα τραγικά αποτελέσματα να βυθίζουν στο πένθος άλλη μια οικογένεια.
Το ερώτημα είναι ένα. 30 μήνες στο κελί άξιζε η ζωή της 5χρονης Μαρίας Χριστίνας; Βέβαια η απάντηση είναι πως όχι, αλλά ας κρατήσουμε ως δεδομένο πως ο Δικαστής δεν λειτουργεί αυθαίρετα ή με συναισθηματισμό, αλλά βάσει του ποινικού κώδικα και της νομολογίας.
![](https://www.tothemaonline.com/img/path/fe86755f-fa1f-48e8-a8d4-f1f5393c55bc_34434334.jpg)
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΛΑΡΝΑΚΑ: 2,5χρονια φυλάκιση στον Βούλγαρο που προκάλεσε τον θάνατο της 5χρονης Μαρίας Χριστίνας Δημητρίου
Να θυμίσουμε πως η Αστυνομία Κύπρου και η Γενική Εισαγγελία, προσανατολίζονται, ετοιμάζοντας νομοσχέδια που θα φέρουν στη Βουλή για ψήφιση την αύξηση των ποινών, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα σοβαρά τροχαία ατύχημα. Από 85 ευρώ η ζώνη ασφαλείας λέγεται ότι θα πάει στα 300, το ίδιο και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Από την άλλη η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας από 1 ευρώ το χιλιόμετρο που ισχύσει σήμερα θα πάει στα 5 ευρώ, μέτρα που στοχεύουν στο να «ταρακουνήσουν» τους οδηγούς, ώστε να συμμορφώνονται με τους νόμους και τις διατάξεις.
Μήπως θα έπρεπε να γίνει κάτι αντίστοιχο και με τις ποινές ενώπιον Δικαστηρίου; Μήπως θα έπρεπε να γίνει μια επικαιροποίηση του Ποινικού Κώδικα ώστε και ο Κύπριος πολίτης να νιώθει το περί δικαίου αίσθημα; Μήπως αυτοί που ευθύνονται για το χαμό ενός συνανθρώπου μας θα έπρεπε πλέον να αντιμετωπίζονται ως πραγματικοί εγκληματίες;