Την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα αρχίσει η λειτουργία του Σχεδίου Εστία για αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με το χρονικό διάστημα υποβολής αίτησης για ένταξη στο Σχέδιο να αναμένεται να είναι για ορισμένους μήνες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Διευθυντής του Τμήματος Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας του Υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέας Χαραλάμπους.
Μιλώντας ενώπιον της απογευματινής συνεδρίας της Επιτροπής, η οποία συνέχισε τη συζήτηση των προτάσεων του Υπουργείου Οικονομικών για το Σχέδιο Εστία και τον Φορέα Διαχείρισης ΜΕΔ, ο κ. Χαραλάμπους είπε συγκεκριμένα ότι το διάστημα υποβολής αίτησης για ένταξη στο Σχέδιο, «η οποία δεν έχει καθοριστεί ακόμη, θα είναι ένα επαρκές χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση» για να ενταχθεί στο Σχέδιο, αλλά αυτό το χρονικό διάστημα «να μην είναι απεριόριστο».
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού κατά πόσο η διάρκεια του Σχεδίου θα είναι για κάποιους μήνες, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι αυτό «δεν το έχουμε καθορίσει, αλλά η φιλοσοφία θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου είπε ότι «το πλεονέκτημα του Σχεδίου έγκειται στο γεγονός ότι μία αναδιάρθρωση που κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν αβέβαιο αν θα μπορούσε να γίνει και να γίνει βιώσιμα, με το Σχέδιο αυτό μπορεί να καταστεί εύκολα βιώσιμη και μάλιστα να έχει κίνητρο η τράπεζα να ενταχθεί στο Σχέδιο και ανάλογο όφελος θα έχει και ο δανειολήπτης».
Αναφέροντας ότι το Γραφείο του έλαβε σήμερα πέραν των 10 τηλεφωνημάτων από δανειολήπτες, οι οποίοι ρωτούσαν κατά πόσον θα πρέπει να ενταχθούν στη διαδικασία αναδιάρθρωσης ή να περιμένουν για να δουν αν θα μπορούν να ενταχθούν στο Σχέδιο Εστία, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι «πρέπει η όλη διαδικασία σχετικά με το Σχέδιο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό ούτως ώστε να μην λειτουργήσει ανασταλτικά στον αντικειμενικό του σκοπό, που είναι μεταξύ άλλων η διευκόλυνση της μείωσης των ΜΕΔ».
Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ανέφερε ότι «η επίδραση πάνω στις τράπεζες από τη λειτουργία του Σχεδίου εξαρτάται από την επιτυχία του σχεδίου αποπληρωμής», σημειώνοντας ότι «τουλάχιστον 12 μήνες μετά την αναδιάρθρωση τα δάνεια θα εξακολουθούν να είναι ΜΕΔ με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες».
Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως «δεν θα βρεθούμε μπροστά στο φαινόμενο δανειολήπτες που πληρώνουν να σταματήσουν να πληρώσουν», ενώ υπογράμμισε πως «αν το σχέδιο τελικά θα περιλαμβάνει μεταφορά δανείων προς τον Φορέα έναντι ομολόγων, θέση της ΚΤ είναι ότι ο Φορέας πρέπει να είναι φερέγγυος ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον οποιαδήποτε απομείωση των σχετικών ομολόγων».
ΜΕΔ και ακίνητα στον Φορέα Διαχείρισης ΜΕΔ
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η Κύπρος πήρε έγκριση από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ σε σχέση με τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης ΜΕΔ, ο Διευθυντής του Τμήματος Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι «αναλαμβάνουμε μια δέσμευση και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ θα παρακολουθεί ότι συμμορφωνόμαστε με την δέσμευση», προσθέτοντας ότι η ΓΔ Ανταγωνισμού «θα δει τα αποτελέσματα αν συνάδουν με αυτά που έχουμε δεσμευτεί».
Αναφορικά με το κατά πόσον τα ΜΕΔ του Φορέα θα τα διαχειρίζεται η Altamira, η οποία διαχειρίζεται σήμερα ΜΕΔ του Συνεργατισμού, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι «οι τράπεζες έχουν επιλέξει να συμβάλλονται με εξειδικευμένους οίκους για τη διαχείριση των ΜΕΔ», προσθέτοντας ότι αυτό θα συνεχίσει.
Αν θα είναι η Altamira ή κάποιος άλλος οργανισμός, η προσέγγιση θα είναι ότι σε πρώτο στάδιο τώρα είναι η Altamira αλλά σε τακτό χρονικό διάστημα θα βγουν προσφορές και μπορεί η Altamira να είναι ένας από τους προσφοροδότες, πρόσθεσε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Φορέας θα διαχειρίζεται ΜΕΔ και ακίνητα αλλά όχι εταιρείες και πρόσθεσε ότι η Altamira δεν κάνει διαχείριση εταιρειών.
Αναφορικά με τη δημιουργία καθολικού σχεδίου διαχείρισης ΜΕΔ με τη συμμετοχή όλων των τραπεζών, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν συμμετέχουν οι ίδιες οι τράπεζες σε ένα τέτοιο σχέδιο και πρόσθεσε ότι δεν προνοείται να φορτωθεί ο φορολογούμενος τα ΜΕΔ όλου του τραπεζικού συστήματος».
Σε δηλώσεις μετά την απογευματινή συνεδρία της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι σήμερα, ξανά, έχουμε βρεθεί μπροστά σε ένα σκηνικό να καταβάλλεται προσπάθεια από το κυβερνών κόμμα για να συζητήσουμε με διαδικασίες εξπρές πολύ σοβαρά ζητήματα που επηρεάζουν πάρα πολύ την κοινωνία, τους πολίτες», προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση επιλέγει μέσα από αυτές τις διαδικασίες να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες που έχει για να φθάσουμε μέχρις εδώ, σε μια επανάληψη του σκηνικού του 2013 με το κούρεμα καταθέσεων, για να αποσείσει ευθύνες για την κατάληξη με τον Συνεργατισμό και για να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο σε σχέση με τις εκποιήσεις σε βάρος των πολιτών και υπέρ των τραπεζών υπό το πρόσχημα ότι υπάρχει πρόβλημα ΜΕΔ και ότι αυτό θα πρέπει να επιλυθεί».
Αναφέροντας ότι είναι γνωστό ότι υπάρχει πρόβλημα ΜΕΔ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «για το γεγονός ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί στο βαθμό που δεν έχει αντιμετωπιστεί υπεύθυνη είναι πρωτίστως η Κυβέρνηση που προσπαθεί με μονοδιάστατο τρόπο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, δια μέσου των εκποιήσεων, ενώ το πρόβλημα για να επιλυθεί χρειάζεται πολυδιάστατες προσεγγίσεις που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση και τη στήριξη της ικανότητας των πολιτών να μπορέσουν να προβούν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και να αποκτήσουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια τους».
Ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε «γιατί δεν αξιοποιήθηκε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για να ασκηθεί πίεση πάνω στους κακοπληρωτές έτσι ώστε να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν σε δάνεια» και πρόσθεσε ότι όλα αυτά θα έπρεπε να ζητηθούν και δεν έχουν συζητηθεί παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις του ΑΚΕΛ γιατί η μόνιμη απάντηση, όπως είπε, «είναι ότι δεν υπάρχει ο χρόνος και επειγόμαστε να πάρουμε αποφάσεις».
Αναφορικά με το πρόγραμμα Εστία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «πριν από τις εκλογές η Κυβέρνηση έλεγε ότι είναι έτοιμο, μετά τις εκλογές υποσχέθηκε δύο φορές στα κόμματα ότι θα το φέρει, αλλά μπροστά μας δεν είχαμε τίποτε», προσθέτοντας ότι κάτω από την πίεση του ΑΚΕΛ ότι «δεν πρόκειται να δεχθεί συζήτηση του θέματος τον εκποιήσεων αν δεν έρθει και πρόγραμμα για προστασία της πρώτης κατοικίας, σήμερα εσπευσμένα έστειλε η Κυβέρνηση ένα πρόγραμμα το οποίο έχουμε δει σε γενικές γραμμές».
Ο κ. Στεφάνου χαρακτήρισε το πρόγραμμα ανεπαρκέστατο, λέγοντας ότι «το πρόγραμμα με βάση την αιτιολογική έκθεση που έχει στείλει η Κυβέρνηση, αφορά μέχρι και 15.000 δανειολήπτες, ενώ οι δανειολήπτες πρώτης κατοικίας είναι πάρα πολλές δεκάδες χιλιάδες πολίτες».
Ανέφερε επίσης ότι είναι ένα πρόγραμμα που με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει τελικά αυτοί που δεν έχουν εισόδημα ή που έχουν περιορισμένο εισόδημα δεν θα μπορούν να ενταχθούν.
Πρόσθεσε ότι «αν ο δανειολήπτης θα μπορεί να μπει σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει πρώτα να περνά από την έγκριση της τράπεζας».
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα πιέζουν τα πράγματα για να πάν όλα τα ζητήματα πακέτο την Παρασκευή στην Ολομέλεια και πρόσθεσε ότι άποψη του ΑΚΕΛ, ήταν ευθύς εξαρχής ότι το θέμα των εγγυήσεων που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση να παρέχει στην Ελληνική Τράπεζα είναι ξεχωριστό θέμα.
Αναφορικά με τη συζήτηση για τις εγγυήσεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αιωρούμενο είναι το ζήτημα αναφορικά με τη νομιμότητα ή όχι της συμφωνίας της Κυβέρνησης να εγγυηθεί τυχόν ζημιές ενός μέρους του χαρτοφυλακίου που ανέλαβε η Ελληνική Τράπεζα και πρόσθεσε ότι για αυτό το ζήτημα ήθελαν την παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα για να μας δώσει τη δική του τοποθέτηση.
Ένταση για τη διαδικασία
Στο μεταξύ, ένταση σημειώθηκε στο πρωινό σκέλος της συνεδρίας, όταν έγινε λόγος για τη ανάγκη παρουσίασης νέων νομοσχεδίων ή προτάσεων νόμου μεταξύ άλλων, για εκποιήσεις, για πλαίσιο αφερεγγυότητας και για τροποποιήσεις στον περί εταιρειών νόμων προκειμένου να ενσωματωθούν οι εισηγήσεις του ΔΗΚΟ στο πλαίσιο της συνεννόησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στο άκουσμα της κατάθεση νέων νομοσχεδίων, αντέδρασε το ΑΚΕΛ, με τον βουλευτή του κόμματος Άριστο Δαμιανού να λέει πως αυτή η διαδικασία που ακολουθείται είναι εντελώς αντιπαραγωγική και εκτός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. «Δεν έχουμε ενώπιον μας τι θα ψηφίσουμε», είπε.
Ο Πρόεδρος της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου αντέτεινε ότι «προσπαθείτε σε κάθε βήμα να τουμπάρετε τη διαδικασία».
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης παραπονέθηκε ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση για τα νομοσχέδια αυτά, ούτε συζήτηση με τα κόμματα.
Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος αναγνώρισε πως αν πηγαίναμε αυστηρά με τα κοινοβουλευτικά θέσμια σεβόμενοι τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, ειδικά εμείς, δεν έπρεπε να συζητούμε αυτά τα θέματα.
Σημείωσε ωστόσο πως η διαδικασία αυτή προκύπτει «λόγω της τεράστιας ανάγκης που έχουμε, είμαστε εδώ και πρέπει να δείξουμε όλη την καλή διάθεση για να προχωρήσουμε για να μη πιστοποιηθεί όλη αυτή η καταστροφή που είναι ενόψει».
Εισηγήθηκε όπως ακολουθηθεί η διαδικασία αυτή γιατί κατέληξε, όπως είπε, ότι είναι διαδικαστικά σωστό υπό τις περιστάσεις.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος προέβη σε σύντομη παρουσίαση των αλλαγών επί των νομοσχεδίων.
Ο κ. Νεοφύτου είπε πως η γραμματεία της Επιτροπής μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσουν τροποποιημένα κείμενα που να ενσωματώνουν τις αλλαγές που προτείνει το ΔΗΚΟ και έχουν συμφωνηθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις