ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τερματίστηκε η 15μηνη διαμαρτυρία οικογένειας Κούρδων μετά από παρέμβαση Συλλούρη

Τερματίστηκε η 15μηνη διαμαρτυρία οικογένειας Κούρδων μετά από παρέμβαση Συλλούρη

Τα εφτά μέλη της προσφυγικής οικογένειας Κούρδων από τη Συρία, που διαμαρτύρονταν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Υπουργείο Εσωτερικών, για 15 συνεχόμενους μήνες, συμφώνησαν την Τετάρτη (20/6) -μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη- να τερματίσουν τη διαμαρτυρία τους, δίνοντάς του χρόνο να μεσολαβήσει ώστε να βρεθούν λύσεις στα αιτήματα τους.

Πρόκειται για την οικογένεια Hassan, απάτριδες Κούρδοι της Συρίας, από την πόλη Αl Hasakah, οι οποίοι από το 2014 ζητούν να τους παραχωρηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και διαβατήριο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής βρέθηκε σήμερα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ζήτησε από τους Κούρδους να τερματίσουν τη διαμαρτυρία τους, με την υπόσχεση ότι θα μεσολαβήσει, για να βρεθούν λύσεις στα αιτήματα τους.

Ωστόσο, τόνισε πως δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα παραβλέψουν τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους.

Η προσφυγική οικογένεια των Κούρδων δέχτηκε να αναστείλει τη διαμαρτυρία, ενώ για την εξέλιξη  ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Όλα όσα βρίσκονται έξω από Προεδρικό και Υπουργείο Εσωτερικών, όπως αντίσκηνα και καρέκλες, θα μεταφερθούν με τη βοήθεια κυβερνητικών υπηρεσιών.
 
Σε δηλώσεις του, ο κ. Συλλούρης είπε: «Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα παραβλέψουμε τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους. Αυτό που τους ζήτησα, για να μη υπάρχει και αυτή η εικόνα και να ταλαιπωρούνται και οι ίδιοι έξω από το Προεδρικό, είναι να φύγουν γιατί θεωρώ ότι δεν θα μπορούσε κανένας να συζητά κάτω από ένα τέτοιο εκβιασμό και τέτοια εικόνα. Από εκεί και πέρα να εξετάσουμε το θέμα».

«Θα μιλήσω», είπε, «με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τους αρμόδιους Υπουργούς και Τμήματα αν μπορεί να γίνει κάτι. Μπορεί αυτοί να ζητούν το μέγιστο, μπορεί να γίνει το 30% από αυτό που ζητούν ή το 50% ή και τίποτε. Δεν έχω δώσει υπόσχεση ότι αυτό που ζητούν θα το πάρουν».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο ένας εκ των εφτά μελών της προσφυγικής οικογένειας, ο Αγίν Χασάν είπε πως βρέθηκε στην Κύπρο μαζί με άλλα δύο μέλη της οικογένειας του το 2006 , εξηγώντας ότι έφτασε εδώ μέσω των κατεχομένων, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

«Δεν έχουμε ταξιδιωτικά έγγραφα. Το 2006 αποφασίσαμε να έρθουμε στη Κύπρο για ένα καλύτερο μέλλον. Από το 2006 είναι στην Κύπρο τρία άτομα της οικογένειας και οι υπόλοιποι είναι εδώ από το 2009. Δώδεκα χρόνια μετά δεν έχουμε αποκτήσει ούτε υπηκοότητα, ούτε τίποτα.

Όπως πρόσθεσε η Κύπρος για τους ίδιους είναι «ανοικτή φυλακή», αφού δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Αγίν Χασάν είπε πως έχει ένα γιο 9 χρόνων, ο οποίος είναι Κύπριος πολίτης.

Πρόσθεσε πως εργάζεται στην Κύπρο, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας παίρνουν επίδομα και γράφονται άνεργοι στο Γραφείο Εργασίας.

KYΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top