Στόχο της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η επίλυση του Κυπριακού χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις τρίτων κρατών, δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια», την οποία παραχώρησε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσία.
«Τυπικά, και η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη, όπως και η Μεγάλη Βρετανία και η Τουρκία. Εμείς είπαμε ότι δεν θέλουμε να έχουμε τέτοια δικαιώματα. Η Τουρκία δείχνει να έχει δυσκολίες να προσαρμοστεί στον κόσμο του 21ου αιώνα. Κανείς δεν μπορεί να έχει ένα άλλο κράτος σαν προτεκτοράτο ή υπό κατοχή», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ερωτηθείς για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.
Ευχαριστώντας τη Ρωσία για τη στάση της στο ζήτημα του Κυπριακού, την οποία χαρακτήρισε «στάση αρχών, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο», ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να μετατραπεί η Κύπρος σε ένα «φυσιολογικό, κανονικό κράτος-μέλος του ΟΗΕ».
Ως προς τη συμφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για μια «ισορροπημένη, win-win συμφωνία», εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι πολίτες της πΓΔΜ θα την αποδεχθούν στο δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί. «Η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι επιλογή αυτού του κράτους. Εμείς απλώς δεν θα τους εμποδίσουμε και θα βοηθήσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της πΓΔΜ», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.
Αναφορικά με τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν το πιο σύνηθες και ορθολογικό εργαλείο της διπλωματίας. «Συχνά λέω ότι η ΕΕ έχει θέσει σε τόσες πολλές χώρες κυρώσεις, ώστε αυτή η ομάδα θα είναι η ισχυρότερη οικονομική ομάδα στον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα εργάζεται για την καλύτερη κατανόηση ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία, προκειμένου να εξαλειφθούν οι λόγοι που οδήγησαν στις συγκεκριμένες κυρώσεις.
Ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε ως θεμελιακό πρόβλημα της ΕΕ την επικράτηση μιας αρνητικής ατζέντας έναντι μιας θετικής, γεγονός που την έχει οδηγήσει, σύμφωνα με τον ίδιο, να χάσει το όραμά της και να διαχειρίζεται αποκλειστικά τις καθημερινές ανάγκες της. «Πρέπει να ξαναθεμελιώσουμε τον λόγο του υπάρχει η ΕΕ, ώστε να συγκινεί τους ανθρώπους και να μην περιορίζεται στην οικονομική συνεργασία ή σε κυρώσεις προς τρίτους», υποστήριξε, αναφερόμενος παράλληλα στις πρωτοβουλίες του ιδίου για τον διάλογο πάνω στο μέλλον της Ευρώπης από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τις χώρες του Visegrad.
Ως προς το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα διαγραφής του, αλλά περιορισμού και καλύτερων όρων αποπληρωμής του. «Αυτό που λέει η συμφωνία –όταν μας επέβαλαν τα μέτρα– είναι ότι θα υπάρξει περιορισμός στο χρέος και καλύτεροι όροι αποπληρωμής. Ήρθε η ώρα να δείξουν την καλή πλευρά τους, με αυτό έχουμε λίγο δυσκολίες», σημείωσε επί του συγκεκριμένου ζητήματος.
Τέλος, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας, και ιδιαίτερα στους 160.000 κατοίκους ελληνικής καταγωγής στη Μαριούπολη. Όπως είπε, θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι επιθυμεί να «τελειώσουν οι συγκρούσεις, οι κίνδυνοι, οι αντιπαραθέσεις, και να εφαρμοστούν οι συμφωνίες του Μινσκ».
KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις