Αντιμέτωπη με καύσωνες, ξηρασία, ακόμη και με εμφάνιση νέων ασθενειών θα είναι η Κύπρος, ως χώρα που πλήττεται έντονα από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.
Το παραπάνω δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας, τονίζοντας τη σημασία της διεξαγωγής πρόσφατα στην Κύπρο του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή που διοργάνωσε το ΙΚυ αλλά και τον πρωταρχικό ρόλο που θα αναλάβει το Ινστιτούτο στην περιοχή.
Η Κύπρος, είπε, ως η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, μπορεί και πρέπει να αναλάβει πρωταρχικό συντονιστικό, περιφερειακό ρόλο για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, με το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) να αποτελεί πυρήνα αυτής της προσπάθειας, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν το πρωταρχικό συμπέρασμα του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή που διοργάνωσε πρόσφατα το ΙΚυ στη Λευκωσία με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων και επιστημόνων της διεθνούς κοινότητας από 35 χώρες.
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπανικόλας είπε ότι στο Συνέδριο προτάθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δράσεων που να αναλάβει το ΙΚυ, των οποίων τα αποτελέσματα να παρουσιαστούν στην ειδική συνεδρία των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή το φθινόπωρο του 2019.
Παράλληλα, ο κ. Παπανικόλας είπε ότι η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου είναι η πιο ευάλωτη σε κλιματικές αλλαγές περιοχή του πλανήτη και προειδοποίησε ότι τα φαινόμενα της Κλιματικής Αλλαγής στην Κύπρο θα οξυνθούν σε ένταση και συχνότητα.
Το διήμερο Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και πραγματοποιήθηκε και με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.
Κύπρος και Κλιματική Αλλαγή
------------------------
Σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος ένεκα της Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Παπανικόλας είπε ότι τα πρώτα δείγματα των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών είναι ήδη ορατά: ακραία καιρικά φαινόμενα (πυρκαγιές, πλημμύρες, καύσωνες), αύξηση μέσης θερμοκρασίας και μείωση βροχόπτωσης.
"Δυστυχώς τα φαινόμενα αυτά θα οξυνθούν σε ένταση και συχνότητα" προειδοποίησε.
Επιπρόσθετα, ο κ. Παπανικόλας είπε στο ΚΥΠΕ ότι "θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δούμε επίδραση στα δάση μας, παρατεταμένες ξηρασίες και καύσωνες, πιθανή εμφάνιση ανεπιθύμητων επισκεπτών στα παράλια μας (λ.χ. τσούχτρες) με επιπτώσεις στο τουρισμό, ίσως και εμφάνιση ασθενειών που δεν μας έχουν απασχολήσει στο παρελθόν (λ.χ. ιό του δυτικού Νείλου)".
Η σημασία του Συνεδρίου και ο ρόλος του ΙΚυ
------------------------
Κληθείς να αναφέρει πώς πιστεύει ότι το συνέδριο συνέβαλε στην αντιμετώπιση του προβλήματος της Κλιματικής Αλλαγής, είπε ότι το μέγεθος και πολύ περισσότερο οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών μόλις τώρα αρχίζουν να γίνονται κατανοητές στην απαιτούμενη λεπτομέρεια ώστε να σχεδιαστούν μέτρα για μετριασμό τους.
Πρόσθεσε ότι παρόλο που τα μακρόχρονα μέτρα για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι εν πολλοίς γνωστά, δηλαδή ο περιορισμός της εκπομπής αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, ωστόσο ο σχεδιασμός για αντιμετώπιση επί μέρους επιπτώσεων λ.χ. στη γεωργία και κτηνοτροφία, στον τουρισμό ή στη μετανάστευση δεν είναι.
"Το Συνέδριο και οι δράσεις που προέκυψαν πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή και ιδιαίτερα στον περιφερειακό συντονισμό για την εκπόνηση και υλοποίηση τέτοιων δράσεων" τόνισε.
Η απήχηση του Συνεδρίου, είπε, "ήταν πέραν των προσδοκιών μας".
Σημείωσε τη συμμετοχή πέραν των 300 συνέδρων από 35 χώρες μεταξύ των οποίων "κορυφαίες προσωπικότητες όπως ο
Laurent Fabius, Jeffrey Sachs, Petteri Taalas, Lassina Zerbo που διατύπωσαν ο καθένας με το δικό του τρόπο το κοινό συμπέρασμα: η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου είναι η πιο σημαντική, ευάλωτη σε κλιματικές αλλαγές περιοχή του πλανήτη".
"Υπάρχει τεράστια ανάγκη για συντονισμό επιστημονικών δραστηριοτήτων και των δράσεων αντιμετώπισης των επερχόμενων επιπτώσεων" ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά στο ρόλο της Κύπρου, είπε ότι πρωταρχικό συμπέρασμα του Συνεδρίου ήταν ότι η Κύπρος, ως η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, μπορεί και πρέπει να αναλάβει πρωταρχικό συντονιστικό ρόλο και ότι το Ινστιτούτο Κύπρου μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα αυτής της προσπάθειας.
Υπενθύμισε ότι ο Καθηγητής Jeffrey Sachs, σύμβουλος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για θέματα κλιματικής αλλαγής, στην καταληκτική του ομιλία πρότεινε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δράσεων που να αναλάβει το ΙΚυ των οποίων τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στην ειδική συνεδρία των Ηνωμένων Εθνών για κλιματική αλλαγή το φθινόπωρο του 2019.
Ο κ. Παπανικόλας κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση στο ΚΥΠΕ του ΓΓ του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας κ. Taalas ότι το Ινστιτούτο Κύπρου θα έχει ρόλο να διαδραματίσει στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.
"Το Ινστιτούτο Κύπρου αναγνωρίζεται διεθνώς ως περιφερειακό κέντρο αριστείας στο θέμα της μελέτης κλιματικών αλλαγών – σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται και η επιτυχία του Συνεδρίου - αλλά και αντανακλάται στα σχόλια του P. Taalas, ΓΓ του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας. Η διατήρηση και η διεύρυνση της αριστείας τόσο στο παρατηρησιακό επίπεδο, στη μοντελλοποίηση των επερχόμενων αλλαγών και των επιπτώσεων τους θα επεκταθεί τον τομέα της επιστημονικής συνεργασίας και ανάδειξης δράσεων και πολιτικών αντιμετώπισης των επιπτώσεων τους σε περιφερειακό επίπεδο", είπε.
Πρόσθεσε ότι ήδη το ΙΚυ συντονίζει τις δράσεις του παγκόσμιου δικτύου “Future Earth” για την περιοχή Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής.
"Η αναγγελθείσα, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ίδρυση στην Κύπρο παραρτήματος του “Sustainable Development Solutions Network – SDSN” που θα συντονίζεται από το ΙΚυ, αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση", ανέφερε.
Το ΚΥΠΕ ήταν χορηγός επικοινωνίας του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις