Ξαναζωντανεύει το Ριζοκάρπασο - Πρώτος γάμος μέτά από 27 χρόνια

Ξαναζωντανεύει το Ριζοκάρπασο - Πρώτος γάμος μέτά από 27 χρόνια

Χαρμόσυνα θα χτυπήσει η καμπάνα της εκκλησίας του Αγίου Συνέσιου, στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο το επόμενο Σάββατο, στις 1800, για το γάμο ζευγαριού εγκλωβισμένων, για πρώτη φορά από 1991.

«Ξαναζωντανεύει το Ριζοκάρπασο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς απαντώντας σε ερωτήσεις για τη σημασία αυτού του γάμου.

Ανέφερε επίσης ότι στην περιοχή έχει επιστρέψει και επανεγκατασταθεί πρόσφατα αριθμός Καρπασιτών.  Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι πρόκειται για περίπου καμιά 15αριά οικογένειες, οι οποίες έχουν επιδιορθώσει τα σπίτια τους και άρχισαν επίσης να δραστηριοποιούνται στο Ριζοκάρπασο επαγγελματικά.

Ο κ. Φαλάς δίνει το παράδειγμα των τριών εστιατορίων, ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων που λειτουργούν στην περιοχή, αναφέρει ότι έχουν χαλαρώσει οι περιορισμοί που επιβάλλονταν στους ψαράδες για άσκηση του επαγγέλματος στην περιοχή ενώ στους εγκλωβισμένους επιτρέπεται επίσης, υπό όρους, η καλλιέργεια χωραφιών. 

Το ζευγάρι, ο Χρίστος Αχιλλέως ο οποίος προέρχεται από την μεγαλύτερη οικογένεια Ριζοκαρπασιτών και είναι ένα από 13 αδέλφια, μαζί με την εκλεκτή του Χριστίνα Χαλκίτη από τη Ρόδο, θα δέχονται συγχαρητήρια από τις 1900 στο κέντρο «Γιαννάκης», στον Άγιο Θέρισσο.

Σύμφωνα με τον κ. Φαλά, το 1991 ήταν  και η τελευταία χρονιά κατά την οποία είχαν γίνει δύο γάμοι εγκλωβισμένων.

Για τον Άγιο Συνέσιο, σημειώνει ότι πρόκειται για την μοναδική εκκλησία στην κατεχόμενη περιοχή, η οποία ουδέποτε διέκοψε την λειτουργία της. Το μυστήριο του γάμου θα τελέσει ο πάτερ Ζαχαρίας, ο μοναδικός ιερέας ο οποίος ζει στο Ριζοκάρπασο.

Σήμερα σε ολόκληρο το Ριζοκάρπασο ζουν 410 Καρπασίτες και Μαρωνίτες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Το «blame game» του Τατάρ με τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες για το κυπριακό

Το «blame game» του Τατάρ με τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες για το κυπριακό

Τρεις μήνες απομένουν ουσιαστικά μέχρι την επόμενη πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό, που θα διεξαχθεί στη Γενεύη και τα βήματα τα οποία έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν προσδίδουν καμία νότα αισιοδοξίας, το αντίθετο μάλλον, με τους δύο ηγέτες να συνεχίζουν το πήγαινε-έλα για τα όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη τον περασμένο Μάρτιο, σε ότι αφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.