ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κουρσουμπά: ‘Αναγκαία μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική για παιδιά άτυπων μεταναστών’

Κουρσουμπά: ‘Αναγκαία μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική για παιδιά άτυπων μεταναστών’

Απουσία μεταναστευτικής πολιτικής, σύμφωνης με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Δημοκρατίας για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία να ρυθμίζει με ενιαίο αλλά και εξατομικευμένο τρόπο τα θέματα των οικογενειών μεταναστών και ειδικότερα των οικογενειών μεταναστών χωρίς χαρτιά, με μακροχρόνια παραμονή στην Κύπρο, διαπιστώνει σε έκθεσή της η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά. 

Η Επίτροπος κοινοποίησε την Πέμπτη (19/04) στα ΜΜΕ τη θέση της μετά την υποβολή διαφόρων παραπόνων σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση των οικογενειών άτυπων μεταναστών με μακροχρόνια παραμονή στην Κύπρο. Στην έκθεση περιλαμβάνονται διαπιστώσεις και εισηγήσεις προς τις μεταναστευτικές Αρχές, που αποσκοπούν, όπως αναφέρεται, στη διασφάλιση του συμφέροντος και των δικαιωμάτων της εν λόγω ομάδας παιδιών μεταναστών.

Στην έκθεσή της η Επίτροπος εντοπίζει κενό σε επίπεδο νομοθετικό, διαδικασιών, διοικητικών πρακτικών ή/και προγραμμάτων, τα οποία στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον των επηρεαζόμενων παιδιών, να εξετάζουν τη δυνατότητα παραχώρησης, σε οικογένειες μεταναστών χωρίς χαρτιά με μακροχρόνια και εδραιωμένη παραμονή και σε μετανάστες δεύτερης γενιάς, καθεστώτος νομιμότητας και μονιμότητας, με σκοπό την ουσιαστική κοινωνική τους ένταξη.

Η κ. Κουρσουμπά διευκρινίζει ότι στις περιπτώσεις όπου τελικά εγκρίνεται η ειδική άδεια παραμονής από τον Υπουργό Εσωτερικών, αυτή παραχωρείται για ένα μόνο χρόνο και νοουμένου ότι θα εξασφαλιστούν όλες οι άλλες προϋποθέσεις που προνοούνται από τη νομοθεσία ή τη διοικητική πρακτική, για την έκδοση άδειας παραμονής και εργασίας σε υπηκόους τρίτων χωρών.

Η Επίτροπος στην πολυσέλιδη έκθεσή της αναφέρει ότι ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εσωτερικών την έχει πληροφορήσει τον περασμένο Απρίλιο (10/04/2017) ότι έχουν καθοριστεί κριτήρια στη βάση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως τα οποία κατευθύνουν τους Λειτουργούς τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και του Τμήματος Μετανάστευσης.

Η κ. Κουρσουμπά διαπιστώνει στην έκθεσή της  ότι αυτά δεν έχουν θεσμοθετηθεί γραπτώς, δεν είναι ιεραρχημένα και δεν είναι επαρκή σε ό,τι αφορά στις πτυχές που αφορούν ή/και επηρεάζουν παιδιά και πιο συγκεκριμένα δεν περιλαμβάνουν το κριτήριο του συμφέροντος και της ευημερίας των επηρεαζόμενων παιδιών.

Περαιτέρω, αναφέρει, η ύπαρξη των εν λόγω κριτηρίων δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα την υποκειμενικότητα και την περιπτωσιολογική μεταχείριση των αιτήσεων, καθότι, όπως, επίσης, αναφέρει στην απάντηση του ο Γενικός Διευθυντής, τα κριτήρια αυτά δεν είναι εξαντλητικά και δεν μπορούν να περιορίζουν την απόφαση του Υπουργού, ο οποίος μπορεί, όπως αναφέρει να λαμβάνει σύμφωνα με τον άρθρο 6(2) και τον Κανονισμό 15(1)(β), απόφαση για χορήγηση ειδικής άδειας σε απαγορευμένο μετανάστη.

Η κ. Κουρσουμπά αναφέρει ότι παρά τη μακρόχρονη και εδραιωμένη παραμονή πολλών οικογενειών άτυπων μεταναστών στην Κύπρο, η εν λόγω ομάδα βρίσκεται στην αφάνεια, χωρίς πρόσβαση σε δικαιώματα όπως, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και, επομένως, παραμένει ευάλωτη στην εκμετάλλευση, τον αποκλεισμό και την φτώχεια.

Στις συστάσεις της αναφέρει πως θεωρεί επιβεβλημένη τη δημιουργία ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου ειδικά για την ομάδα των οικογενειών άτυπων μεταναστών με μακροχρόνια και εδραιωμένη παραμονή, το οποίο να παραχωρεί τη δυνατότητα για νομότυπο και μόνιμο καθεστώς και με το οποίο να επιτυγχάνεται η ουσιαστική τους συμπερίληψη στην κυπριακή κοινωνία. Εκτιμά ότι, η δημιουργία τέτοιου κανονιστικού πλαισίου είναι προς το συμφέρον και διασφαλίζει τα δικαιώματα των παιδιών της συγκεκριμένης ομάδας μεταναστών.

 

Μέχρι τη δημιουργία τέτοιου σαφούς και ολοκληρωμένου πλαισίου, η Επίτροπος εισηγείται όπως, η διακριτική ευχέρεια που παρέχεται νομοθετικά στο Υπουργικό Συμβούλιο (Υπουργό Εσωτερικών) για παραχώρηση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ή λόγους φιλευσπλαχνίας ή άλλους λόγους, θεσμοθετηθεί, σε μέσο νομιμοποίησης, των άτυπων μεταναστών και κατά κύριο λόγο, των οικογενειών άτυπων μεταναστών με μακροχρόνια και εδραιωμένη παραμονή από τις οποίες δεν συντρέχει κανένας λόγος δημόσιας τάξης ή ασφάλειας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top