Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πιστεύει ότι τα μέτρα ενσωμάτωσης των μεταναστών αποτελούν μια αναγκαία επένδυση μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα το 69% των Ευρωπαίων και το 55% των Κυπρίων πιστεύει ότι τα μέτρα ενσωμάτωσης είναι μια απαραίτητη επένδυση μακροπρόθεσμα και μια παρόμοια προσέγγιση της αναλογικής προβολής ως αμφίδρομη διαδικασία τόσο για τους μετανάστες όσο και για τις κοινωνίες υποδοχής. Το 37% των Κυπρίων διαφωνεί πλήρως σε αυτό το ερώτημα και το 8% δήλωσε πως δεν γνωρίζει.
Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι τείνουν να συμφωνούν στους κύριους παράγοντες που μπορούν να διευκολύνουν ή να αποτρέψουν την ένταξη, καθώς και σε μέτρα πολιτικής που την υποστηρίζουν, όπως η προσφορά γλωσσικών μαθημάτων κατά την άφιξη, υποχρεωτικών προγραμμάτων ένταξης και μέτρων που διευκολύνουν την πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 60% των ερωτηθέντων στην ΕΕ αλληλεπιδρούν καθημερινά με τους μετανάστες, ενώ το 40% έχει είτε φίλους είτε μέλη της οικογένειας που είναι μετανάστες. Το 28% των Κυπρίων λέει ότι έχει φίλους που είναι μετανάστες, το 6% έχει και φίλους και μέλη της οικογένειάς του που είναι μετανάστες και ένα ακόμα 6% δηλώνει πως έχει μετανάστες μέλη στην οικογένειά του.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε όλα τα κράτη μέλη δηλώνει ότι η ΕΕ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ένταξη, με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων και την οικονομική στήριξη.
Την ίδια στιγμή, η έρευνα διαπιστώνει ότι μόνο μια μειοψηφία Ευρωπαίων πιστεύει ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τη μετανάστευση και την ένταξη. Στην Κύπρο το 24% δηλώνει ότι έχει σχετικά καλή πληροφόρηση και το 4% ότι έχει πολύ καλή πληροφόρηση για το θέμα, το 53% δηλώνει ότι έχει ελλιπή πληροφόρηση και το 19% καμία.
Οι Ευρωπαίοι τείνουν επίσης να υπερεκτιμούν τον αριθμό των μη κοινοτικών μεταναστών στις χώρες τους: Σε 19 κράτη μέλη, το πραγματικό ποσοστό των μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ είναι το ήμισυ ή το λιγότερο από το ήμισυ του εκτιμώμενου μεριδίου τους. Το 44% των Κυπρίων απάντησε πως "δεν γνωρίζει" στο συγκεκριμένο ερώτημα, το 16% των Κυπρίων εκτιμά ότι οι μετανάστες είναι το 25% του πληθυσμού και το 21% των Κυπρίων θεωρεί ότι το ποσοστό των μεταναστών κυμαίνεται από το 12 ως το 25%.
Επιπλέον το 50% των Κυπρίων θεωρεί ότι η μετανάστευση είναι "μάλλον πρόβλημα" για τη χώρα (έναντι 38% στην ΕΕ), το 29% θεωρεί ότι είναι ταυτόχρονα πρόβλημα και ευκαιρία (έναντι 31% στην ΕΕ) το 10% ότι είναι "μάλλον ευκαιρία" (έναντι 20% στην ΕΕ) και το 10% ότι δεν είναι ούτε πρόβλημα, ούτε ευκαιρία (έναντι 8% στην ΕΕ).
Παρομοίως το 49% των Κυπρίων θεωρεί ότι η ενσωμάτωση των μεταναστών δεν είναι πετυχημένη στη χώρα (έναντι 40% στην ΕΕ) και το 42% θεωρεί ότι είναι πετυχημένη (έναντι 54% στην ΕΕ).
Το 93% των Κυπρίων επιθυμεί να δίδονται στους μετανάστες γλωσσικά μαθήματα κατά την άφιξή τους στη χώρα (88% στην ΕΕ), το 90% επιθυμεί να τους δίδονται σεμινάρια και μαθήματα ενσωμάτωσης, ή να βελτιωθούν τα υπάρχοντα (85% στην ΕΕ), το 91% επιθυμεί την εγγραφή των παιδιών των μεταναστών σε νηπιαγωγεία (85% στην ΕΕ), το 90% ζητά να είναι υποχρεωτικά τα προγράμματα γλώσσας και ενσωμάτωσης κατά την άφιξη (έναντι 84% στην ΕΕ), το 83% ζητά αυστηρότερα μέτρα κατά των διακρίσεων (έναντι 73% στην ΕΕ) και το 49% ζητά να τους δοθεί δυνατότητα ψήφου σε τοπικές εκλογές (έναντι 55% στην ΕΕ).
Σε σχέση με το ποιος ευθύνεται για τη καλύτερη ενσωμάτωση των μεταναστών το 78% των Κυπρίων και το 69% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι είναι αμφίδρομη ευθύνη και των δύο, το 13% των Κυπρίων και το 20% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι είναι αποκλειστική ευθύνη των μεταναστών, το 62% των Κυπρίων και το 51% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η εθνική κυβέρνηση λαμβάνει επαρκή μέτρα για το θέμα και το 26% και 39% αντίστοιχα εκτιμά πως ισχύει το αντίθετο.
Τέλος το 83% των Κυπρίων εκτιμά ότι οι μετανάστες θα βοηθήσουν την πλήρωση θέσεων εργασίας στις οποίες δεν εργάζονται οι ντόπιοι, (72% στην ΕΕ), το 33% των Κυπρίων (έναντι του 61% των Ευρωπαίων) εκτιμά ότι οι μετανάστες εμπλουτίζουν την πολιτιστική ζωή της χώρας, το 56% των Κυπρίων ότι είναι βάρος για το ασφαλιστικό - κοινωνικό σύστημα (58% στην ΕΕ), το 69% των Κυπρίων (έναντι 55% στην ΕΕ) ότι θα επιδεινώσουν την εγκληματικότητα, το 46% (51% στην ΕΕ) ότι θα βοηθήσουν στη βελτίωση της οικονομική κατάστασης και το 65% (39% στην ΕΕ) ότι θα πάρουν τις δουλειές των ντόπιων.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις