ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ στη Βουλή: «Φτάσαμε πολύ κοντά σε λήψη εποπτικών μέτρων»

Χ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ στη Βουλή: «Φτάσαμε πολύ κοντά σε λήψη εποπτικών μέτρων»

Ενημέρωσε την κοινή συνεδρίαση Επιτροπής Οικονομικών και Ελέγχου για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό ο υπουργός Οικονομικών.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Σύμφωνα με όσα μαθαίνει το ThemaOnline, ο Χάρης Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «τις προηγούμενες μέρες είχαμε φτάσει πολύ κοντά σε οριακές καταστάσεις» εξαιτίας της ανεύθυνης φημολογίας, ενώ η επικίνδυνη διαρροή καταθέσεων «μας έφερε κοντά σε λήψη εποπτικών μέτρων».

Τόνισε δε ότι η κίνηση της κυβέρνησης ήταν «παρέμβαση ανάγκης και όχι επιλογής», επαναλαμβάνοντας ότι έχει επανέλθει η ηρεμία και η εμπιστοσύνη.

Καλώντας τους βουλευτές να συμβάλουν στη «διατήρηση της εμπιστοσύνης», ο Χάρης Γεωργιάδης κατηγόρησε τις «έντονες κομματικές παρεμβάσεις του παρελθόντος», ενώ εξήγησε ότι η χαλαρή δομή βόλευε πολλούς «αλλά τελικά καθιστούσε τον Συνεργατισμό ανήμπορο να λειτουργήσει».

«Το ότι είναι κρατικοποιημένη τράπεζα εμποδίζει την πλήρη εξυγίανσή της», υποστήριξε ενώπιον των βουλευτών, μιλώντας για παλιές αμαρτίες 900 εκατομμυρίων που κάλυψε το κράτος με το 1,7 δις του 2014-2015.

7 δισεκατομμύρια από τα δάνεια της Συνεργατικής, δήλωσε, «θεωρήθηκαν μη εξυπηρετούμενα», αλλά η συγχώνευση σε μια οντότητα και η πλατφόρμα διαχείρισης από την Αλταμίρα συνέβαλαν στην έκτοτε «μεγάλη επιτάχυνση στην πορεία μείωσης των ΜΕΔ».

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι λόγω της συνεχούς πίεσης του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού δεν δόθηκε χρόνος, κάτι που θα γινόταν αν ήταν, όπως είπε, στο χέρι του.

Κατέθεσε δε τις επιλογές που έχουν τεθεί από την τράπεζα για την εξασφάλιση των δανείων της πρώτης κατοικίας. Πρώτον, επένδυση νέου κεφαλαίου στην ενιαία τράπεζα ως έχει και δεύτερον επένδυση νέου κεφαλαίου αλλά στη διαχωρισμένη τράπεζα, δηλαδή στο καλό κομμάτι.

Εξήγησε ότι η δεύτερη επιλογή είναι πιο εφικτή και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όσο για το επενδυτικό ενδιαφέρον, το χαρακτήρισε ικανοποιητικό, «αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί οπότε δεν μπορούμε να πούμε κάτι για αυτή τη διαδικασία».

«Δεν υπήρχε άλλη επιλογή», δήλωσε, αναφέροντας ότι είναι εφικτή πια «η σύσταση ενός φορέα διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων».

Δεσμεύτηκε λέγοντας ότι το κράτος δέσμευσε όλα τα ΜΕΔ, «ακίνητα σε διάφορες κοινότητες και όλα τα ακίνητα στις κατεχόμενες περιοχές».

«Θα είναι πολύ αυστηροί οι όροι που θα τεθούν αποκλείοντας την όποια παρέμβαση του κράτους, πολιτική ή διοικητική, στη διαχείριση αυτών των δανείων. Δεν θα περάσουν στα χέρια της δημόσιας υπηρεσίας τα δάνεια», είπε σημειώνοντας ότι «νέα αποσταθεροποίηση θα προκαλέσει λήψη μέτρων από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top