Η απαρχή της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που πέρασε το νησί μας ήταν πριν από πέντε χρόνια.
Του Ιάκωβου Ιακώβου
Το δεύτερο μεγαλύτερο κρίσιμο γεγονός για την Κυπριακή Δημοκρατία μετά την εισβολή ήταν το κούρεμα καταθέσεων που αποφασίστηκε στο Eurogroup που συνεδρίασε στις 16 Μαρτίου 2013.
Οι υποβαθμίσεις που υπέστησαν οι τράπεζες της Κύπρου από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης την τότε περίοδο ήταν καταιγιστικές.
Λόγω του γεγονότος ότι οι κυπριακές τράπεζες είχαν πολλά ελληνικά ομόλογα τα οποία ήταν «άχρηστα» χαρτιά μετά το κούρεμα των καταθέσεων.
Μετά την υποβάθμιση της κυπριακής Οικονομίας από τον οίκο Moody’s στις 13 Μαρτίου 2012, και από τον οίκο Fitch στις 25 Ιουνίου 2012, η Κύπρος αιτήθηκε την ένταξή της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Αντιπροσωπεία της τρόικας κατέφθασε στην Κύπρο, στις 25 Ιουνίου 2012, και διαπραγματεύτηκε με την κυβέρνηση (επί προεδρίας Χριστόφια) τους όρους του δανείου.
Τότε υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με την λήψη μέτρων κάτι το οποίο οδήγησε την κυπριακή οικονομία σε χειρότερους δρόμους.
Στις 16 Μαρτίου 2013 επήλθε συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση στο ποσό των 10 δις. ευρώ (χρηματοδότηση έναντι υπογραφής μνημονίου). Αποφασίστηκε επίσης να αντληθούν επιπλέον 5,8 δις. ευρώ με φορολόγηση- «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Το κούρεμα ορίστηκε στο 6,7% για καταθέσεις έως 100.000 ευρώ και 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Αυτό το κούρεμα όμως δεν έγινε αποδεκτό από την κυπριακή κοινωνία αλλά και πολιτεία. Η Βουλή δεν συμφώνησε με αυτό το μέτρο και έτσι στις 25 Μαρτίου με τις τράπεζες κλειστές για μια εβδομάδα δημιουργήθηκε καινούργιο σχέδιο.
Το σχέδιο πρόβλεπε οι καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών που υπερέβαιναν στις 100.000 ευρώ «κουρεύονταν» κατά 40%. Παράλληλα, συγχωνεύθηκαν οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ακολουθεί τριήμερο μετά τις εκλογές - Να φοβόμαστε Πρόεδρε;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις