Ο προϋπολογισμός της ΕΕ μετά το 2020 (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο), οι μελλοντικές σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, η εταιρική φορολογία στην ΕΕ, η ασφάλεια των δημοσιογράφων και η χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στη Σλοβακία, οι εμπορικοί περιορισμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, και η χρηματοδότηση των φτωχότερων περιφερειών της ΕΕ, είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, από τις 12 μέχρι τις 15 Μαρτίου.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα θα συζητήσει την Τετάρτη το μέλλον της Ευρώπης με τους Ευρωβουλευτές. Αυτή θα είναι η τρίτη από μια σειρά συζητήσεων μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και των Ευρωβουλευτών σχετικά με το μέλλον της ΕΕ. Πρώτος ηγέτης που συζήτησε το μέλλον της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, στις 17 Ιανουαρίου, και δεύτερος ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, στις 6 Φεβρουαρίου.
Οι Ευρωβουλευτές θα εγκρίνουν επίσης, την Πέμπτη, ένα ψήφισμα για τη Συρία, με το οποίο αναμένεται να απαιτήσουν όπως το καθεστώς ‘Ασαντ και οι σύμμαχοί του σταματήσουν τον βομβαρδισμό αμάχων στη Γούτα, συμμορφωθούν με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για την κατάπαυση του πυρός και επιτρέψουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί ενώπιον της Oλομέλειας την Τρίτη, με τη συμμετοχή της ‘Υπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Τη θέση ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τα ερευνητικά της προγράμματα και να στηρίξει τους νέους και τις μικρές επιχειρήσεις θα υποστηρίξουν οι Ευρωβουλευτές στο σχέδιο της διαπραγματευτικής τους θέσης για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, μετά το 2020.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα γίνει την Τρίτη και η ψηφοφορία την Τετάρτη. Στο σχέδιο ψηφίσματός τους οι Ευρωβουλευτές υποστηρίζουν πως το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τις γεωργικές και περιφερειακές πολιτικές χρηματοδοτώντας παράλληλα τις νέες προτεραιότητες όπως η ασφάλεια, η άμυνα και η μετανάστευση. Θα πρέπει επίσης να αντισταθμίσει το όποιο έλλειμμα προκύψει από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Για να τεθεί σε ισχύ, ο νέος προϋπολογισμός θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι Ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι δεν μπορεί να συναφθεί συμφωνία για το ΠΔΠ χωρίς να υπάρξει αντίστοιχη πρόοδος στο ζήτημα των ιδίων πόρων. και ζητούν την αντιμετώπιση των δαπανών και των εσόδων ως μία ενιαία δέσμη μέτρων.
Εκτός από το κείμενο του ΠΔΠ, το Κοινοβούλιο θα συζητήσει και θα υιοθετήσει ψήφισμα που υποστηρίζει τη διατήρηση των υφιστάμενων ιδίων πόρων και τη σταδιακή εισαγωγή νέων, όπως είναι ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, το μερίδιο του φόρου από επιχειρήσεις στον ψηφιακό τομέα και οι περιβαλλοντικοί φόροι. Οι άμεσες συνεισφορές των κρατών μελών της ΕΕ βάσει του Ακαθάριστου Εγχώριου Εισοδήματός τους θα πρέπει να μειωθούν αναλόγως.
Τα δύο ψηφίσματα αποτελούν τη συμβολή του Κοινοβουλίου στις νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής που αναμένεται να κατατεθούν τον Μάιο του 2018. Οι Ευρωβουλευτές ζητούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία πριν τις Ευρωεκλογές του 2019.
Σε σχέση με τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει ψήφισμα την Τετάρτη με τη θέση του για το πλαίσιο των σχέσεων αυτών.
Στο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο συνέταξε η αρμόδια ομάδα Ευρωβουλευτών για το Brexit, και εγκρίθηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων (Πρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής των πολιτικών ομάδων), επισημαίνεται ότι μία συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να αποτελέσει το κατάλληλο πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.
Οι Ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι η ΕΕ έχει δεσμευτικούς κοινούς κανόνες, κοινούς θεσμούς και κοινούς εποπτικούς, εκτελεστικούς και δικαστικούς μηχανισμούς, ενώ σημειώνουν ότι ακόμη και οι τρίτες χώρες με πανομοιότυπη νομοθεσία με την ΕΕ δεν μπορούν να απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη με τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 22-23 Μαρτίου. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα γίνει την Τρίτη και η ψηφοφορία την Τετάρτη.
Εξάλλου, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τις επιχειρήσεις από το να μεταφέρουν τη φορολογική τους βάση σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, οι Ευρωβουλευτές θα υιοθετήσουν την Πέμπτη γνωμοδότηση με την οποία ζητούν την αναθεώρηση του συστήματος εταιρικής φορολόγησης στην ΕΕ.
Οι αλλαγές περιλαμβάνονται σε δύο συμπληρωματικές νομοθετικές πράξεις: την κοινή βάση φορολογίας εταιρειών (CCTB) και την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (CCCTB), οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία ενός ενιαίου, σαφούς και δίκαιου φορολογικού καθεστώτος στην Ευρώπη.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν σχέδια για να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρους εκεί όπου πραγματοποιούν τα κέρδη τους, και εισάγουν ένα ενιαίο σύνολο φορολογικών κανόνων που θα ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ. Περιλαμβάνουν επίσης τη χρήση ψηφιακών δεδομένων για τον υπολογισμό των φορολογικών υποχρεώσεων των εταιρειών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει, εξάλλου, την Τετάρτη την ασφάλεια των δημοσιογράφων στη Σλοβακία σε συνέχεια της δολοφονίας του δημοσιογράφου Ján Kuciak και της μνηστής του Martina Kušnírová.
Οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τις αποκαλύψεις του Kuciak στο τελευταίο του άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε μετά το θάνατό του, σχετικά με την ενδεχόμενη κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων στη Σλοβακία και τους πιθανούς δεσμούς Σλοβάκων πολιτικών με ομάδες οργανωμένου εγκλήματος. Θα υιοθετήσουν σχετικό ψήφισμα στην ολομέλεια Απριλίου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε μια αντιπροσωπεία έξι Ευρωβουλευτών στη Σλοβακία, την Τετάρτη 7 Μαρτίου, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση.
Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, θα είναι ο τρίτος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συζητήσει την Τετάρτη το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές. Σημειώνεται πως ο κ. Κόστα ήταν Ευρωβουλευτής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο ΕΚ και διετέλεσε Αντιπρόεδρος του ΕΚ από τον Ιούλιο του 2004 έως τον Μάρτιο του 2005, οπότε και παραιτήθηκε προκειμένου να αναλάβει τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών Υποθέσεων στην Πορτογαλία.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συζήτησης στην Ολομέλεια. Η επόμενη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης έχει προγραμματιστεί για τη σύνοδο Ολομέλειας του Απριλίου με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Εξάλλου, οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τετάρτη με την Επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ την επιβολή πρόσθετων δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τα σχέδια του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ για την επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ΕΕ για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, καθώς και τον πιθανό αντίκτυπο των πρόσθετων αυτών δασμών στις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και τις τιμές στην ΕΕ.
Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει καταδικάσει την κίνηση αυτή των ΗΠΑ και εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να δώσει μια άμεση απάντηση στις ΗΠΑ, η οποία θα είναι σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς εμπορικού δικαίου.
Επίσης οι Ευρωβουλευτές θα υποστηρίξουν με ψήφισμά τους αναφορικά με τη χρηματοδότηση των φτωχότερων περιφερειών της ΕΕ πως τα έργα που ενισχύουν τη συνοχή μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών περιφερειών πρέπει να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται επαρκώς, παρά τις δημοσιονομικές πιέσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Απο ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις