ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Ο βοηθός του Γκουτέρες για δείπνο επαναπροσέγγισης – Τι θέλουν οι πλευρές

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Ο βοηθός του Γκουτέρες για δείπνο επαναπροσέγγισης – Τι θέλουν οι πλευρές

Για τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής (2/3) είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ζαν-Πιέρ Λακρουά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Μιάμιση ώρα μετά θα δει τον Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα.

Ακόμα και αν βρίσκεται στο νησί για θέματα ΟΥΝΦΙΚΥΚ, την ώρα που ο πήχης των συναντήσεων διατηρείται πολύ χαμηλά, ο κ. Λακρουά θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει τις δύο πλευρές για τις προθέσεις τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο στόχος δεν είναι άλλος από την πραγματοποίηση δείπνου μεταξύ των δύο, ούτως ώστε να σπάσει ο πάγος ή να καταδειχθεί και επί τραπέζης η αδυναμία επανέναρξης των συνομιλιών.

Πάντως, οι βουλές των δύο πλευρών έχουν εν πολλοίς αναδειχθεί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκφράζοντας ετοιμότητα να επιστρέψει στις συνομιλίες, θέτει ως μοναδικό όρο τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απέδειξε, άλλωστε, ότι είναι έτοιμος να ξανακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ακόμα και για τα δυσεπίλυτα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Από την άλλη πλευρά, ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης (1/3) έδωσε διακαναλική συνέντευξη Τύπου στα κατεχόμενα θέτει εν αμφιβόλω ολόκληρη τη διαδικασία.

Επέμεινε σε επιτροπή για το φυσικό αέριο, ενώ άφησε αιωρούμενες έμμεσες απειλές. «Το ψευδοκράτος και η Τουρκία είναι αποφασισμένες για αυτό το θέμα», είπε σχολιάζοντας τις φυσικές πηγές στην ανατολική Μεσόγειο.

Έθεσε ζήτημα αλλαγής της μεθοδολογίας των διαπραγματεύσεων και χρονοδιαγραμμάτων, ενώ άφησε υπονοούμενα ερωτηθείς για τη λύση δύο κρατών: «Εάν οι Ε/κ δεν μπορούν να αποδεχθούν μια ομοσπονδιακή δομή, οι Τ/κ δεν θέλουν να γίνουν μειονότητα των Ε/κ και ούτε να προσαρτηθούν σε ένα άλλο κράτος. Τι απομένει;», διερωτήθηκε επιμένοντας στην εκ περιτροπής προεδρία.

Καθίστανται, λοιπόν, πασιφανείς οι κόκκινες γραμμές των δύο πλευρών και οι συνθήκες με τις οποίες τίθεται η επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών.

Και όποιος παρακολούθησε τη διακαναλική συνέντευξη του κατοχικού ηγέτη, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι η αποδοχή ή όχι του πλαισίου Γκουτέρες, αλλά οι προκλητικοί όροι της Άγκυρας και της κατεχόμενης Λευκωσίας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top